Переможцем “Покровських ігор – 2015” стала команда недільної школи храму свщнмч. Макарія Митрополита Київського. (+Відео)

14 жовтня вихованці недільних шкіл взяли участь у “Покровських іграх – 2015” традиційно організованих Духовно – просвітницьким центром кафедрального собору УПЦ на честь Воскресіння Христового. Учасниками ігор стали вихованці недільних шкіл Київської єпархії в тому числі – храму на честь ікони Божої Матері “Всецариця”(Деснянське благочиння), храму Трьох Святителів (Святошинське благочиння) та храму свщнмч. Макарія Митрополита Київського (1 Шевченківське благочиння). Цьогорічні ігри припали на пам’ятну дату, а саме 1000-ліття успіння святого рівноапостольного князя Володимира, тому ігри пройдуть на тему: “Володимир Великий як визначна постать в історії України та Православ’я”.

За традицією захід розпочався із молитви, цього разу молебень на початок благої справи був проведений у дерев’яному храмі на честь Всіх святих, комплексу будівництва кафедрального собору УПЦ, молитву очолив благочинний нижнього Свято – Андріє – Володимирського храму кафедрального собору, прот. Павло Білий.

Спільними зусилями небайдужих людей до святкувань долучилась: онкохворі діти, діти з особливими потребами школи “Надія”, родини з усиновленими дітьми, діти військовослужбовців які загинули в зоні АТО, , діти з багатодітних родин, дитячі будинки сімейного типу, особливі гості, діти якими опікується Відділ у справах сім’ї , молоді та спорту Радомишльської райдержадміністрації (Житомирська обл.)

Партнерами заходу стали: Музей під відкритим небом «Парк Київська Русь», Музей історії Києва, ЗНЗ школа «Надія» для особливих дітей, Солом’янського району міста Києва, Бібліотека «Деміївська», Центр позашкільної роботи Святошинського району, м. Києва, Дитячо-розважальний центр «Happylon» (ТРЦ Ocean Plaza), Видавництво «Дім, сад,город». Розважально-пізнавальний журнал для дітей «Яблунька», Видавництво «Час майстрів» (художня, навчальна та довідкова література для дітей). Журнал “Фома в Україні”, інформаційний портал “Православіє в Україні”, інформаційний потрал “Молодість не байдужа” та інш.

«Покровські ігри» – це інформаційно – духовно – просвітницький проект, Духовно – просвітницького центру кафедрального собору УПЦ на меті якого ознайомлення дітей у ігровій формі з важливими подіями у історії розвитку Православ’я. На учасників чекали брейн-ринг, квест та спортивні естафети. Тема брейн-рингу була пов’язана з історією основних подій із життя Володимира Великого. Брейн ринг став початком замагань де учасники з кожної команди мали за хвилину дати правильні відповіді на питання, що відносилися до князювання Володимира Великого, державотворення, соціальний та політичний устрій держави, а головне – роль Хрещення в історії Київської Русі. В цій частині перше місця розділили між собою команди «Лампадка» та «Свята Русь».

Другим етапом ігор став конкурс каптанів, в якому за одну хвилину кожен з капітанів своїх команд мав відповісти на п’ять запитань ведучих. Приємно було спостерігати, що не дивлячись на конкуренцію та бажання перемогти, капітани дуже дружньо та з підтримкою ставилися один до одного і по закінченню конкурсу потисли одне одному руки. Під час невеликої перерви я отримала  можливістьпоспілкуватися з деякими з них.

Марина, 14 років, капітан команди «Афоніти» з НШ «Всецариця»: «Питання були надзвичайно цікавими і такими, що потребують міркування. Найбільш неочікуваними, але дотепними для нас стали питання про різновиди ремесел під час правління князя Володимира Великого, а також про кількість слов’янських племен на території Київської Русі. Усі команди дуже гідно себе показують, але переможе найсильніший та найрозумніший!»

Анна Василенко, 13 років, капітан команди «Лампадка» з НШ «Трьох святителів»: «Ми дуже раді, що вже пройшли два конкурси, хоча й відчувається, що ми трошки відстаємо, але ми наверстаємо упущене у творчому конкурсі.  Дуже цікавим було питання про значення Подолу та види активності, що там відбувалися у давнину, а ось приємною несподіванкою стало питання про найкрасивішу та найбільш історичну станцію у Київському метрополітені «Золоті ворота». Це дуже актуально, що окрім історичних питань також звучали й більш сучасні, тому, що хтось з нас більш обізнаний у Давній Історії Русі, а хтось має сучасні знання про сучасний Київ та Україну – це важливо для всієї нашої команди, тому що думка кожного може стати правильною відповіддю і принести додатковий бал для перемоги!»

Ось і відпочинок закінчився і настала третя частина змагань. Складалася вона з творчих конкурсів у яких окрім головних команд також брали участь і глядачі, які вболівали за своїх улюбленців, а також мали змогу прийняти участь у конкурсі для груп підтримки. Для цього були зроблені спеціальні плакати з листівками та кольоровими олівцями-фломастерами з яких кожна група підтримки мала створити свій особливий плакат із назвою команди.

А щодо головних учасників  їх очікував творчий конкурс із театральним підгрунтям під назвою «Історична реконструкція», в якому кожен самостійно обирав собі тему з важливих історичних моментів періоду Київської Русі та відтворював їх у своїх театралізованих сценках – виставах.

Першими свою історичну реконструкцію продемонстрували дітки з команди «Лампадка», обравши тему побудови Десятинної церкви. Команда «Свята Русь» обіграла сюжет прийняття рішення князя Володимира про вибір Християнської віри для свого народу, а «Афоніти» приємно здивували кількістю сюжетів у своїх міні-виставах, що були пов’язаними із Хрещенням Русі та розколу між сусідніми князівствами під час панування Володимира.

У перерві між завданнями, я мала змогу почути перші враження почесних членів журі “Покровських ігор – 2015” та їхні побажання щодо наступних «Покровських ігор».

Сергій Геннадійович (історик, географ, викладач ЗНЗ школи для особливих дітей «Надія»): «Усі команди дуже стараються. Не дивлячись на те, що питання досить складні, діти проявляють та демонструють нам свою обізнаність, ерудицію, командну роботу. Зараз мені надзвичайно приємно спостерігати, як кожна команда працює із своїм творчим завданням, за допомогою глини відтворюючи три різні види архітектурного мистецтва у ліпці православних храмів. Всі дуже творчо і з натхненням підходять до цього завдання! 

Це дуже символічно, що ці ігри відбуваються саме на свято Покрови. Це свято осені, свято Божої матері, а осінь завжди у нас асоціюється із початком нового учбового року та завершенням збору врожаю  – тому тут, діти певним чином демонструють свій врожай отриманих знань і це прекрасно!  Усі ми знаходимося під пильним оком Богородиці і цього дня можемо відчути особливу теплу благодать та захист, що наша Заступниця дарує нам!»

Галина Анатоліївна Козлова (завідувач столичної бібліотеки “Деміївська”): «Мені дуже сподобалися сьогоднішні «Покровські ігри», я навіть сама ввійшла у азарт! Усі дітки просто молодці, сьогодні на усі сто відсотків можна стверджувати, що діти, які були тут присутні у своїх межах знають і володіють інформацією про Історію України, вони одразу без підготовки відповідали. Молодці! Особливо мені сподобався їх індивідуальний підхід до театралізованого конкурсу, до творчих завдань, кожен відтворив на сцені своє бачення. А зараз мені особливо приємно спостерігати, як вони працюють над створенням храму – подивіться! Кожен чимось зайнятий, кожен із натхненням та наполегливістю робить свою роботу!

Прекрасна тематика заходу – тисячоліття з дня смерті видатної постатті для становлення нашої держави, маю надію, що наступного року організатори допоможуть дітям, учасникам більше дізнатися про наші зв’язки із Афоном, із тими святими отцями та монахами, що мали величезний вплив на нашу землю, наприклад св. Антоній печерський, що заснував Лаврську обитель для монахів та Успенський собор. Тим більше віднайдені археологічні данні, що наші козаки також мали на Святій Горі монастир. Тут було б цікавим створити питання про саму святу Гору Афон, про її устрій – давнішній і теперішній, про її святих подвижників та дива явлення Богородиці, що там відбувалися тощо. Мені дуже радісно, що такий центр існує у нашому місці і найголовніше заходи які тут організовуються несуть в собі проповідь, але ця проповідь дуже цікава та сучасна особливо для дітей. Дякую колективу за такі цікаві проекти.»

Поки судді радилися щодо визначення переможців та обговорення усіх побачених конкурсних завдань, учасники команд завершували свої творчі роботи із відтворенням православних храмів, а я із задоволенням поспілкувалася із  Наталією Володимирівною Колесник – керівником Недільної школи при храмі «Трьох святителів»

Наталія Володимирівна Колесник (керівник НШ при храмі «Трьох святителів»): “Тема сьогоднішніх ігор є дуже актуальною, адже якби не було Володимира та Хрещення Русі , то не було б і нас зараз тут. На мою думку, такі ігри потрібні і є дуже важливими для учасників, тому що кожен може продемонструвати свої знання та вміння, проявити себе у командній грі. Це також спонукає дітей до того щоб самостійно пізнавати, шукати, вивчати свою історію та культуру. Приємно спостерігати за тим, як зараз вони творчо працюють і який командний дух мають до цього. Їх зібраність просто вражає. Всі команди просто молодці, адже кожна з них змогла себе проявити у сьогоднішніх завданнях і якщо на початку хтось відстав, то потім всі разом зібралися і зуміли вийти на такий же високий рівень як і їх “суперники”! Я радію з того, що діти мають чудово нагоду продемонструвати свої знання,  у такій ігровій формі та окрім того я просто бачу, як це їм подобається! Дякую організаторам за те, що мають такий підхід у організації сьогоднішніх ігор в яких у наступному році ми також сподіваємося знову взяти участь!»

Всі команди були кмітливими та активними. По закінченню ігор вельми шановане журі на чолі із істориком та георгафом, Кравченко Сергієм Геннадійовичом та членами журі завідуючою столичної бібліотеки, Галини Анатоліївни Козлової та викладача Київської Духовної Академії і Семінарії, Анни Андріївни Блощинської подякували дітям за чудові знання та серед команд обрали переможця ігор. Ним стала команда “Свята Русь” недільної школи храму сщмч. Макарія Митрополита Київського, керівник школи Анна Олександрівна Побожа, настоятель храму протоієрей Владислав Софійчук. До команди увійшли вихованці старшої групи: Мікітюк Владислав – 13р., Макєєв Микола – 8р., Артеменко Костянтин – 9 р., Плохотнік Денис – 13р., Бурда Софія – 12 р., Перебийніс Лідія – 11р., Муравйова Ксенія – 7р., Дерев’янко Даша – 8р., Бикору Марія – 12р., Макєєва Марія – 16р.

Доречі Свято-Макаріївська церква тривалий час була єдиною дерев’яною церквою у Києві. Вона – одна з небагатьох, що збереглася після повсюдних руйнувань церков у Києві, зокрема в 1930-х роках. За весь час від заснування до нині у храмі не служили Службу Божу тільки протягом 1938 – 1941 років. На сьогодні Свято-Макаріївський храм живе повноцінним життям. Майже щодня відправляються богослужіння. Пам’ятаючи те, що храм був заснований як церква – школа, в 1999 р. при храмі було засновано Всеукраїнське Православне Педагогічне Товариство, проводиться робота з дітьми, молоддю й дорослими в недільній школі. Будується нове приміщення для недільної школи та парафіяльних потреб. Парафія Свято-Макаріївського храму відома своїми давніми духовними традиціями, які уважно зберігаються й передаються через покоління багаторічними парафіянами й священиками, які служать традиційно в Свято-Макаріївському храмі не одне десятиліття.

Потрібно також відзначити завзятість та високий рівень знань і двох інших команд. До команди “Лампадка” увійшли: Голуб Діана – 11р., Карпенко Катерина – 11р., Василенко Анна – 13р., Павленко Ольга – 15р., 5. Субіна Анастасія – 12р., Кравченко Софія – 12р., Редчиць Катерина – 11р., Субіна Катерина – 10р. та  Рудько Марія – 11р.

До команди “Афоніти” увійшли: Погребіцька Єлізавета – 11р., Погребіцька Дарія – 9р., Погребіцька Марина – 14р., Чуйко Іван – 9р., Батіс Марія – 13р., Супряга Марія – 13р., Супряга Ольга – 10р., Мостовенко Анастасія – 14р., Дембіцька Тетяна – 12р. та Суботіна Дарія – 9р.

Учасники “Покровських ігор 2015” отримали заохочувальні призи від дитячо-розважального центру «Happylon» (ТРЦ Ocean Plaza), а саме безкоштовні протягом години розваги на атракціонах та розважально-пізнавальний журнал для дітей «Яблунька».

Своїми враженнями від заходу також поділилися відвідувачі та гості, серед яких були не тільки діти, а їхні батьки.

Нестор Скидан, 10 років: «Найбільше мені сподобалося, що була дуже сильна підтримка не тільки від глядачів у залі, а також між командами, я бачив, як капітани підтримували один одного під час конкурсного завдання –  це було приємно! Також це було цікаво, я почув нову інформацію, побачив театралізовані сюжети, що пов’язані із Хрещенням Русі, із будівництвом Десятинної церкви. В наступному році мені вже самому хочеться прийняти участь у Покровських іграх!

Андрій Скидан (відвідувач): “Мені найбільше сподобалися творчі завдання для дітей, я особисто відчув як їм самим приємно та цікаво створювати з глини православні храми, як пильно та із захватом вони працюють. Такі ігри розвивають дітей, дають їм нові знання, навчають командній роботі та вмінню поважати суперника, бути благородним. Хоча, я звернув увагу, що усі капітани команд були дівчатами, може саме це й вплинуло на хід гри. Мені приємно, що ці ігри приурочені до свята Покрова Богородиці, яке є дуже шанованим у нашій сім’ї та взагалі для усіх віруючих християн.  За легендою, в цей день у Влахернському храмі з’явилася сама Пречиста Діва і знявши з голови омофор, простерла його над усіма жителями міста щоб захистити їх від нападу сарацинів. Зазвичай цього дня під вечір на небі з’являється довга смужка, як символ захисту та Покрова Пресвятої Діви. Тому я бажаю усім нам та нашій вкраїні мирного неба над головою і святого заступництва Божої Матері не тільки сьогодні, а й на многії літа!»

 

галерея соборнаСвоїми враженями про захід поділилась координатор проекту, менеджер з організації масових заходів для дітей ДПЦ КС УПЦ, Людмила Михайлівна: “Рівень підготовки команд був дуже високий та багато ініціативних та креативних ідей від команд волонтерів та вболівальників. Особливу підтримку учасникам висловили члени журі. На майданчику в галереї “Соборна” розгорнулась спрвжня жива гра з диспутами, можливістю проявити свої інтелектуальні та творчі здібності. Журі було надзвичайно складно обрати переможця, оскільки всі команди були дуже сильні, і кожен новий конкурс змінював ситуацію. Театральні мініатюри історичної реконструкції про Володимира Великого були яскравими та детальними, що виявило глибокі знання дітей з історії України та Православ’я. Від імені просвітницького центру я також хотіла б підкреслити величезний вклад від викладачів у недільних школах. Ті знання які діти показали на змаганнях вони отримали від люблячих педагоів, які з величезною відповідальність та любов’ю відносяться до вихованців можна сказати як до рідних дітей. Дякуємо вам дорогі педагоги! Спеціально для цьогорічних переможців ми підготували дуже цікавий подарунок яки ще глибше занурить у пізнання нашої історії. Дякуючи нашим партнерам Музею історії Києва діти побувають на «Археологічні експедиції» – діти у формі гри зможуть ознайомитись з історією міста періоду Київської Русі. Ми дякуємо усім за допомогу та співпрацю і вітаємо преможців та учасників!”

IMG_7671Творчий конкурс “Унікальне мистецтво Київської Русі” розгорнувся навколо справжнього будівництва храмів. За 30 хвилин на ігровій площадці галерея “Соборна” з’явилося три споруди храмів архітектури доби Київської Русі. За допомогою глини, отримавши зразок на папері, діти отримували покрокове завдання від художника – кераміста Проценко Єфросінії з центру позашкільної роботи Святошинського району. Здивуванню глядячів не було меж, коли на столиках з’явились точні копії фотографій. З вдячністю до майстрині Єфросінії Проценко, команди повезли будівлі до своїх недільних шкіл.

Організатори висловлюють подяку усім учасника, волонтерам, партнерам за організацію та участь у просвітницькому проекті. Доречі на команду переможець очікує прохід в суботу 17 жовтня у Музей історії Києва. Де для дітей буде проведено унікальна єкскурсія під назвою: «Археологічна експедиція» – діти у формі гри зможуть ознайомитись з історією міста періоду Київської Русі.

Також у планах діти учасники ігор отримають можливість побувати у музеї під відкритим небом “Парк Київська Русь”. Даний парк є унікальним проектом відтворення історичного центру столиці величної імперії Київської Русі – Дитинця Києва V-XIII століть – у повному обсязі реалізується в Київській області в с. Копачів, Обухівського р-ну в Стародавньому Києві у «Парку Київська Русь».

автор: Вікторія Петрик

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *