Перший крок у писанкарстві – це створити гарну “крапанку”!

IMG_2332Українська писанка – символ багатогранності нашої культури. Дійсно, що ще так милує око, як не розмаїття орнаментальних мотивів та буяння насичених фарб великодніх писанок? Даруючи на Великдень одне одному ці яскраві писанки, з їх допомогою ми висловлюємо любов до ближнього та наші найтепліші побажання рідним людям.

09 квітня, у галереї «Соборна» пройшли майстер-класи з писанкарства під керівництвом досвідченої народної майстрині Лесі Рудської. Сьогодні кожен зміг навчитися цьому давньому українському мистецтву та як слід підготуватися до майбутнього свята Великодня. Для учасників майстер – класів сьогодні заняття було присвячене виготовленю Крапанок. Доречі Крапанки – це один з чотирьох основних видив розписаних великодніх яєць, разом з крашанками, дряпанками та писанками. Кожен із цих видів має свою систему розпису. Традиційна технологія виготовлення крапанки є відносно простою, в порівнянні з виготовленням писанок.

IMG_2213Для виготовлення Крапанки, зачерпнувши писачком віск закрапують ним лише місця, що повинні залишитися незафарбованими. Після цього яйце занурюють у найсвітлішу фарбу, найчастіше рожеву. Після висихання фарби, поверхню яйця вкривають восковими цятками, які потім залишаться жовтими. Якщо треба залишити зелені цятки, то вмочивши сірник у зеленку, малюють зелені цятки, які покривають воском. Потім яйце занурюється у червоний барвник. На червоній фарбі закапують воском ті місця, які мають залишитися червоними. Насамкінець загальне тло забарвлюють якоюсь темною фарбою, частіше вишневою. Після цього яйце кладуть в не дуже гарячу духовку або піч. Після того як віск розм’якає, його обережно витирають м’якою тканиною. Абож розтоплюють віск над свічкою.

Усім здається, що процес створення писанки дуже складний. Насправді це не так, головне – знати послідовність дій і мати хороший настрій. Доречі під час кожного майстер – класу проводиться конкурс на “Кращу писанку” на переможців чекає сюрприз по завершенні сезону!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *