А чому діти такі чемні? А куди ви їх везете?

школа миру 415 серпня відбулось чергове заняття із дітками ромами (циганами) в рамках проеку “Школа миру”.  Ціла група дітлахів – ромів, протягом декількох годин навчались писати, читати та приймали участь у розвиваючих іграх. Потрібно зауважити, що низький освітній рівень ромів, нерегулярне відвідування ними занять у школі, великий відсоток, які взагалі не закінчують школу, нажаль, вже вважається традиційним в системі освіти. Шляхи виходу із цієї ситуації турбують як педагогічних працівників, які працюють з дітьми-ромами, так і небайдужих волонтерів із руху “Молодь за мир”.

11866470_904549472949542_2961681335926176265_n

Ольга Макар, волонтер руху“Молодь за мир”

Ольга Макар, волонтер руху“Молодь за мир”: “Сьогодні з ранку їхали з групою ромських дітей у тролейбусі – це завжди пригода, перформанс так би мовити і акція для оточуючих людей. Спершу на нас дивляться м’яко кажучи здивовано, а часом і насторожено. Далі – когнітивний дисонанс: а чому діти такі чисті? А чому діти такі чемні? А куди ви їх везете? А потім – о диво, приємні погляди та навіть певне співчуття: вони ВСІ такі гарні!

Сьогодні втретє наша школа миру проводила заняття не в лісі у таборі, а у приміщенні – в галереї “Соборна” на Либідській. Там столи, стільці, приємна атмосфера, фотографії на стінах… ідеально не натішимось. Цього разу було дещо новеньке – повноцінний обід: гречка, котлета, овочі який приготувала наша волонтерка.

школа миру 5Цей обід приготувала – увага, тут цікаво, як все в житті дивовижно влаштовано! – жінка, яка багато років жила на вулиці, а зараз завдяки добрим людям має своє житло простягає руку допомоги немов би нагадує, що потрібно незабувати про добро.

Ще ми готуємо дитячий табір. Поїдемо на чотири дні під Київ, будемо смажити сосиски на річці і співати пісні. Там будуть діти, просто діти – без поділу на ромів і не-ромів.
І – як завжди, про допомогу. Нам дуже потрібні педагоги, щоб краще вчити наших дітей. Діти говорять угорською або ромською, хто як. Українською чи російською – дуже мало. Але стараються.

Ще нам потрібні одяг, взуття, продукти, іграшки, постіль, канцтовари, машини і засоби гігієни для дитячого табору. І люди. Табір буде 26-29 серпня. Він називається “Обійми миру” (у школі миру навіть є правило – обніматися, це діти придумали). Отже, кому обіймів миру?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *