“Афон завжди був відкритий світу…”

IMG_5546«Місце це нехай буде Моїм жеребом, який даний Мені Сином і Богом Моїм! Хай буде благодать Божа на місці цьому і на що живуть тут з вірою і благоговінням зберігають заповіді Сина і Бога Мого! .. Сему місцю Я буду Заступниця і тепла про нього Заступниця до Бога » – слова Пресвятої Богородиці, із записів святого Стефана Святогорця.

11 серпня про це святе місце дізнались відвідувачі Центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва. На виставці, крім власних фоторобіт автора, грецького фотохудожника Костаса Асіміса, представлені архівні чорно-білі світлини середини XIX – початку XX століття із фондів Свято-Пантелеймонового монастиря. Фотовиставка “Наш Афон” є місіонерсько – просвітницьким проектом галереї “Соборна”.

IMG_5525У відкриті виставки взяли участь: завідуюча відділом мистецтв Центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва, Чернова Світлана, керівник просвітницького центру кафедрального собору УПЦ, Ксенія Зозіля, співробітник паломницького центру УПЦ при ВЗЦЗ, Олександр Ворсін. Відкриття також було наповнене місіонерсько – просвітницьким словом та піснею від православного -автора виконавця ієр. Володимира Шинкарука та співачка Лариси Кравчук.

В даний час Афон – головний центр і оплот східно-християнського чернецтва. У зв’язку з цим цілком виправданий інтерес до нього не тільки православних, але і всіх людей, які мають духовні інтереси. Безліч гостей з усіх куточків земної кулі щорічно відвідують Святу Гору. Їх значна частина під враженням від побаченого в тій чи іншій мірі змінює своє життя, а деякі навіть залишаються на Афоні, стаючи на шлях чернецтва. Афон це духовна школа, школа смирення і покаяння.

Після офіційної частини на всіх чекала цікава екскурсія експозицією від менеджера виставки, Інни Брич та приємне спілкування після перегляду документального фільму про Святу Гору, “Афон – вершина світу” – з автором Олександром Ворсіним.

IMG_5550Сучасні старці часто радять привезти зі Святої Гори не тільки сувеніри та подарунки близьким, але й рішення змінити себе, почати боротьбу зі своїм негативним внутрішнім світом. На Афоні покаяння переживається як основа християнського життя. Афон завжди був відкритий світу. Свята Гора не тільки охоче приймала прочан, а й дала Церкві патріархів, єпископів, вчителів, проповідників, духівників, письменників. Але головна заслуга Афона полягає в тому, що він зіграв ключову роль у збереженні чистоти Православ’я. Якщо уподібнити Церква організму, то Афон був легенями, через які очищалася кров, що забезпечує його життєздатність.

IMG_5549На Афоні єдність Православ’я постає у всьому його різноманітті. Мабуть, головна мета поїздки на Афон це дотик до живої традиції. Адже тут можна не тільки поклонитися Святинь і чудотворним іконам, а й познайомитися з сучасними подвижниками і старцями, отримати від них духовну допомогу. Стародавні афонські монастирі зберігають незліченні багатства: чудотворні ікони і мощі святих угодників Божих. Але не менше багатство – заощаджені в цих оселях тисячоліття духовного життя славетної Візантії та інших православних народів: сербського, болгарського, румунського.

Захід пройшов у напрочуд світлій та приємній атмосфері. Колектив просвітницького центру, галерея «Соборна» щиро вдячний керівництву та співробітникам бібліотеки за гостинність та допомогу в організації виставки.

***

Центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва — один з головних бібліотечних осередків столиці України. Її статус визначено Урядом України як науково-дослідного, інформаційного та консультативного центру з питань культурного розвитку дітей міста Києва.  Бібліотека створена у 1919 році за клопотанням відомих діячів куль­тури — П. Г. Тичини та В. К. Магеровського. Певний час тут працював бібліотекарем сам Павло Григорович Тичина. У квітні 1920 року за його пропозицією бібліотеці було присвоєно ім’я Тараса Григоровича Шевченка.

IMG_5553На сьогоднішній день Центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва є основним книгосховищем, без­цінною скарбницею, базою для підвищення кваліфікації бібліотекарів, які працюють у школах та бібліотеках столиці та інших містах України, а також навчально-методичним центром Київського університету імені Бориса Грінченка та Київського національного університету культури і мистецтв. Щорічно всіма підрозділами бібліотеки обслуговується понад 18 тис. користувачів, видається понад 355 тис. при­мірників літератури, кількість відвідувань становить 160 тис., організовується та проводиться понад 500 масових заходів.

Одним з головних напрямків роботи з читачем є популяризація кращих творів української та світової літератури. Бібліотека сприяє всебічному розвитку підростаючого покоління, підтримці доброзичливих стосунків між дітьми та їх батьками. І сьогодні Центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва завдяки професіоналізму спів­робітників, їх відданості своїй справі, яскравим заходом долучає маленьких киян та їх батьків до чарівного світу книги та читання.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *