“Діти помолилися на могилі Митрополита Володимира…”

IMG_860117 травня вихованці молодшої групи недільної школи “Соборна” разом із батьками та викладачами відвідали Києво – Печерську Лавру. Кожен храм Києво-Печерської Лаври має свою історію і свій неповторний образ, що склався під впливом різних епох і властивих їм стилів. Але ні часи, ні мінливість архітектурних стилів не згасив древний молитовний дух лаврських церков. Їх склепіння призначені для соборної молитви, для проповіді Слова Божого, для вчинення Святих Таїнств. Дякуючи партнерській підтримці Паломницького центру Києво-Печерської Лаври передостанє заняття цього навчального року діти провели так би мовити на практичному занятті.

IMG_8598Особливістю дня стала поминальна панахида за упокій на могилі почилого Митрополита Володимира з благословення якого у 2009 році було започатковано недільну школи як один із перших проектів галереї “Соборна”, просвітницького центру КС УПЦ. Традиційно декілька разів на рік молодша група недільної школи «Соборна» разом з батьками відвідують Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру. Діти і дорослі вивчають історію святого місця та життя преподобних за допомогою Паломницького відділу, що вже 20 років працює у монастирі. Цього разу, як і завжди, зустріч зі святинею була особливою.

IMG_8602Молитва біля могили спочилого Предстоятеля УПЦ Блаженнійшого Митрополита Володимира та несподіване частування…

Створення і робота недільної школи «Соборна» пов’язано із життям та благословенням Блаженнійшого Митрополита Володимира. Він часто бував в галереї «Соборна» на святкових заходах, благословляв дітей,  любив дитячий спів та художні виступи дитячих колективів.

IMG_8609

ієромонах Пимен (Воят)

Малеча разом з батьками вшанували пам’ять Блаженнійшого Митрополита Володимира. Заупокійну літію біля могили  Блаженійшого Митрополита Володимира відслужив благочинний академічного храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці ієромонах Пимен (Воят).

Діти щиро  молилися серцем та Блаженнійший показав, що він поруч. Зовсім несподівано до літії приєдналася раба Божа Тетяна, духовне чадо, спочилого Предстоятеля. Тетяна Миколаївна пригостила дітей пряниками та всі присутні відчули присутність спочилого, який завжди  благословляв дітей гостинцями.

IMG_8616Після літії діти  залишили Блаженнійшому Володимиру квіти як свідок своєї любові та пам’ятіНасправді наша столиця, місто Київ з його головною святинею – Києво-Печерською Лаврою, здавна була центром православного паломництва з різних куточків світу. Для віруючого християнина побачити місто – колиска вітчизняного Православ’я, і ​​монастир, який обрала Своїм Уділом Пресвята Богородиця, було великою милістю Божою, а нерідко і метою всього життя.
Паломництво до Лаври часто здійснювали за обітницею, і не завжди цей шлях був безпечний. Тільки з XVII ст., Коли відійшли в минуле набіги кочівників і утиски з боку уніатів, паломництво до київських святинь стало більш доступним.

IMG_8573Для жителів Києва сьогодні нескладає за важкість побувати в стінах святині та помолитись біля мощей сонму святих подвижників лаври. До нашого часу збереглося початкове планування лаврської забудови, прекрасно гармонує з рельєфним ландшафтом правого берега Дніпра. Монастир розташований на високих пагорбах, між якими проліг глибокий яр, що розділяє його на так звану Верхню Лавру, куди ще в XI ст. перебралася основна частина братії, і Нижню, де знаходяться Ближні та Дальні печери.

IMG_8569Лавра запам’ятовується дітям спокійним плином часу, молитовним духом, можливістю зустріти монахів. Цього разу діти побачили  чин розношення панагії. Цей чин звершується у монастирі недільний день. Після богослужіння у трапезну йде велична процесія монахів, яку очолює ієромонах, несучи перед собою панагію.  Наші маленькі паломники спостерігали за процесію та відчували на собі дух молитви. Головний храм Києво-Печерської Лаври – Велика Печерська церква (Успенський собор) знаходиться навпроти Святих воріт, посеред центральної площі Верхньої Лаври. Цей храм, один з найдавніших в Київській Русі, займає особливе місце в житті Православної Церкви і у вітчизняній культурі. З його створенням відкрилася нова сторінка історії та іконопису.

Сьогодні в храмах святої Лаври щоденно відбуваються богослужіння, підносяться молитви за кожного живого чи відійшовшого до Бога. Величні творіння рук наших благочестивих предків знову ожили і приймають під свої склепіння душі, спраглі істини і духовної розради.

IMG_8589З історії Києво-Печерської Лаври чи незвичайний подарунок князів

Катерина Большакова, спеціаліст Паломницького відділу Києво-Печерської лаври (http://palomnik.lavra.ua/) готувались до зустрічі з маленькими паломниками. Відвідання Лаври з провідником  можливість для дітей та батьків дізнатися більше про святе місце.

Через її розповідь для дітей ожили моменти створення великої святині. Крокуючи  лаврськими стежками малюки дізнавалися про створення Лаври та ставили цікаві запитання.

«Колись у давні часи на цьому місті був ліс». – повідомила дітям Марія Большакова.

– Мама, невже саме тут був ліс? А тут бігали лисиці? – питала Марійка.

«Першим оселився в цьому місці та викопав собі печеру священик Іларіон, який потім став першим Київським митрополитом».

А   як можна викопати собі печеру? – питав 5-річний Михайло.

«Подивіться, гора, де ви бачити Трапезний храм та Свято-Успенський собор спочатку не належала святій обителі. Князі подарували цю гору Лаврі». –  розповідала Марія Большакова.

«Подарували цілу гору?  Які добрі князі були» – коментували діти.

IMG_8547Свічечка дитячої молитви у дальніх печерах…

Діти очікували відвідування дальніх печер. Особливий момент для кожної дитини –  спускатися до печер, з свічкою у руках. Як це відповідально і цікаво – йти з свічечкою печерами лаври, де жили і молилися святі преподобні Києво-Печерськи. Тут наші малюки перетворилися на маленьких дорослих, слухали уважно, проявили надзвичайну організованість і дотепність. Тут кожен паломник може побачити та вклонитися   святим мироточивим главам, молитися у печерних  храмах, з молитвою побувати у келії преподобного Феодосія та вклонитися  мощам 49 святих преподобних та дізнатися відомості про їхнє життя.  Багато цікавих фактів ми дізналися цього разу про дальні печери. Саме тут є образ Божої Матері, що миро точить, по молитві до Богоматері здійсняється багато чудес. У дальніх печерах зберігаються мощі одного з перших мучеників святого немовля, який за Христа Іродом убієнний. Саме тут є мощі святого кононарха Геронтія, який допомагає всім хто хоче навчитися церковному співу.  У дальніх печерах можна вклонитися святій благовірної Єфросінії Полоцької, праправнучки рівноапостольного князя Володимира та багато інших.

Діти вклонялися преподобним з вірою та молитвою, уважно слухали моменти їхнього життя, пошепки ставили запитання. А дорослі зрозуміли, що в кожній сім’ї має бути Печерський патерик, що слід вивчати, перечитувати самим і дітям та частіше бувати в святому місці – серці Києва, Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

IMG_8585

Ми дуже рекомендуємо Вам відвідувати лавру як найчастіше і не тільки просіть про допомогу, але й незабувайте дякувати за благодать послану Вам по молитвах Києво  – Печерських святих.

Святі преподобні Києво-Печерські моліть Бога про нас!!!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *