До Дня народження Блаженнішого Митрополита Володимира – фотовиставка, присвячена його пам’яті

191123 листопада до Дня народження Блаженнішого Митрополита Володимира у галереї «Соборна» відкрилася виставка, присвячена його пам’яті. До уваги відвідувачів представлені унікальні світлини з особистого архіву митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра, знімки керівника фотослужби Предстоятеля ієрея Максима Брусники, православного фотохудожника з Краматорська Ігоря Граченка та портрети Блаженнішого Владики у виконанні юної художниці Маргарити Головакіної та Жанни Рудницької. Фотовиставка є спільним проектом галереї «Соборна» (Духовно-просвітницький центр Кафедрального собору УПЦ) та Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира.

Цього дня Блаженніший Владика вже зібрав своїх духовних чад під невидимим куполом Кафедрального собору. У відкритті виставки взяли участь митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, ключар Кафедрального собору єпископ Бородянський Варсонофій, співавтори виставки – ієрей Максим Брусника, Ігор Граченко, Жанна Рудницька та Маргарита Головакіна. У пам’ять Блаженнішого Митрополита на сцені галереї виступили відома співачка Анна Карамаврова, православний автор-виконавець ієрей Володимир Шинкарук та колектив «Соборний благовіст».

IMG_9526-001Ключар Кафедрального собору УПЦ єпископ Бородянський Варсонофій:

«Блаженніший – це люблячий батько. Це не тільки наш Предстоятель, наш настоятель Кафедрального собору, це – добра, щира людина, молитвенник нашої Церкви. Ми знаємо, як він любив Богослужіння, Церкву, як він любив молитися в храмах. Дійсно, він показував приклад молитви, доброти і смирення. Він займав високу церковну посаду Предстоятеля Церкви, але вів себе завжди смиренно, прогулювався по лаврському саду, спілкувався, роздавав благословіння та добрі настанови. В будь-який час кожен із нас міг підійти до Блаженнішого, отримати відповідь на ті чи інші питання, отримати благословіння, пораду і попросити в нього молитви і підтримки. Тому він запам’ятався в серцях багатьох людей як добра, щиросердечна людина, і перш за все – людина молитви. Це – наш стовп Православної віри.

В сьогоднішній день виповнюється п’ять років, як Блаженніший Митрополит Володимир відкрив Духовно-просвітницький центр, цю галерею «Соборну», яка за його задумом повинна слугувати для духовного просвітництва людей. У День народження, через п’ять років, галерея «Соборна» та Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира відкрили виставку, присвячену його пам’яті – фото з особистих архівів Блаженнішого, з особистих архівів секретаря Предстоятеля Митрополита Володимира – митрополита Олександра. Ми будемо старатися кожного року робити заходи, які будуть присвячені пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира. Ми повинні пам’ятати його доброту, його щиросердечні молитви і любов до нас».

На архівних світлинах – сім’я Блаженнішого Митрополита Володимира (унікальні чорно-білі фото), його перебування на Святій землі, активне церковне служіння та рідкісні моменти відпочинку.

Роботи Ігоря Граченка відображають, зокрема, відвідування Блаженнішим Митрополитом Володимиром Донбасу, святкування його Дня народження у Свято-Пантелеймонівському монастирі у Феофанії, Богослужіння у Києво-Печерській та Святорській лаврах, освячення нижнього храму Кафедрального собору УПЦ та ін.

vlcsnap-2014-11-24Ігор Граченко – фотохудожник, співавтор виставки (Краматорськ):

«Я очень благодарен Богу за то, что мне предоставилась возможность быть фотокорреспондентом и, в частности, делать фоторепортажи с участием Блаженнейшего Митрополитв Владимира – о его визитах на Донбасс. Он много времени приделял нашему духовному центру – Святогорской Лавре. Все лаврские празднества, все епархиальные события непосредственно проходили с участием Блаженнейшего Владимира. Народ Донбасса, как и вся Украинская Церковь, очень уважает его как человека, как нашего духовного пастыря, который служит образцом любви и молитвы. Когда Блаженнейший приезжал на Донбасс, особенно трогали сердце народа его проповеди. Владыка, не взирая на физические болезни, приезжал, окормлял, освящал храмы. Как при жизни, так и после его кончины он всегда с нами и народ поминает его не только в общих, но и в частных молитвах. Мне очень приятно, что я был приглашен в Киев для участия в Дне памяти Блаженнейшего, это очень трогательное для души мероприятие. На этой выставке представлена маленькая часть моих экспозиций, но я выбрал самые близкие, самые интересные фотографии, которые запомнились. В этой экспозиции большая часть работ – это те, которые я снимал на Донбассе. Такая же фотовыставка памяти Блаженнейшего Владимира открывается у меня на родине, в Краматорске».

Фотовиставка дає можливість глибше розкрити непересічну постать Блаженнішого, згадати моменти життя нашого духовного отця та відчути, що духовно він завжди з нами.

vlcsnapЖанна Рудницька – художниця, співавтор виставки:

«Блаженнейший для меня был великим пастырем современности. Это действительно достойный, мужественный, смиренный, любящий, очень чувствительный человек. Не смотря на то, что он был настолько добрым и любящим человеком, ему приходилось очень много бороться и преодолевать много разных скорбей, трудностей, тревог, волнений, но он всегда достойно выходил из любых ситуаций. Для меня это человек с большой буквы, и память о нем будет всегда в наших сердцах. Портрет Блаженнейшего я писала со страхом Божиим, понимала всю ответственность и насколько я недостойна писать портрет такого великого человека. Но Господь управил, и портрет получился удачным».

Запрошуємо вшанувати пам’ять Блаженнішого Митрополита Володимира та відвідати виставку, присвячену його світлій пам’яті! Виставка триватиме до 9 грудня.

Дарія Кривошея

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *