«Спаси себе сам, і тисячі спасуться навколо тебе»

iМинулої неділі у галереї «Соборна» відбувся показ останнього фільму з циклу «Святі і праведники ХХ століття». Глядачі отримали змогу дізнатися про праведника миру Олексія Глаголєва.

Протоієрей Олексій Глаголєв народився в сім’ї Олександра Глаголєва, викладача Київської духовної академії, пізніше протоієрея і професора, який загинув у київській в’язниці в 1937. У 1941, після початку Великої Вітчизняної війни, був рукопокладений в ієрея єпископом Веніаміном (Новицьким), служив у Покровській церкві в Києві. Разом зі своєю родиною доклав великих зусиль для порятунку євреїв під час нацистської окупації Києва.

Нагадаємо, протягом Великого посту у галереї «Соборна» проходили відкриті покази документальних фільмів про сучасних православних святих. Серіал «Святі і праведники ХХ століття» вийшов на телеканалі НТН у травні-червні 2013 року. Глядачі побачили фільми про преподобного Лаврентія Чернігівського, Кукшу Одеського, Амфілохія Почаївського, а також стрічку «Олексій Глаголєв. Історії київської окупації». Виробництво серіалу почалося з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира восени 2012 року.

Валентина:

Я переглянула всі фільми цього серіалу, мені вони дуже сподобалися. Цікаво дізнатися про святих, які ще зовсім нещодавно жили на нашій землі, і в той непростий час гоніння Церкви все своє життя присвятили служінню Богу і людям. Ці повчальні, душекорисні фільми надихать та зміцнюють віру, допомагають у духовному житті, особливо у час Великого посту.

Олександр:  

Этот сериал рассказывает истории жизни великих святых и праведников ХХ века. Меня особенно впечатлил фильм о преподобном Кукше Одесском, который служил в столь сложные времена для Церкви – во времена, когда Церковь терпела жестокие и длительные гонения. Благодарность создателям сериала за интересную и ценную работу!

Дарія:

Хочу висловити вдячність творцям серіалу та галереї «Соборна» за можливість доторкнутися до життя цих прекрасних святих, які дуже близькі нашому народу. «Спаси себе сам, і тисячі спасуться навколо тебе» – ці слова преподобного Серафима Саровського є ніби короткою анотацією до кожного фільму циклу. Сповна відчувши біль важкого для народу та Церкви ХХ століття, святі і праведники не тільки зі смиренням проходили свій життєвий шлях, але й допомагали це робити багатьом ближнім. Вражає сила віри наших святих, їх велике терпіння і любов до Бога і ближнього. Чекаємо на нові фільми циклу!

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *