Розпочався ювілейний Пасхальний фестиваль! День №1 “ХОРОВІ ЗУСТРІЧІ”.

IMG_439102 травня, першими на фестивалі «Візерунки Великодня» у галереї «Соборна» прославляли Воскреслого Спасителя хори, адже вже декілька років відкривають урочисте Пасхальне дійство саме “Хорові зустрічі”. Цьогоріч у них взяли участь п’ять чудових колективів, серед яких майже вся палітра вікових груп – діти, молодь і дорослі.

IMG_4362Першими до вітального слова були запрошені члени поважного журі – професор Інституту Мистецтв НПУ імені М. Драгоманова, заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, кандидат богослов’я, регент Свято-Троїцького Іонінського монастиря, викладач Київської духовної академії та семінарії, ієрей ДМИТРО БОЛГАРСЬКИЙ, Заслужений працівник культури України, відмінник освіти України та старший викладач, спеціаліст вищої категорії, художній керівник дитячого хору «Сузір’я» Київської дитячої музичної школи № 33, ІРИНА ПЕТРІВНА ЖДАНОВА,

ІРИНА ВІТАЛІЇВНА ДУШЕЙКО – худ.керівник Народної хорової капели “Дніпро” Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Народилася у 1973 році в Києві. Закінчила Київське музичне імені Р.М. Глієра, клас хорового диригування (1993). У 1998 р. закінчила Національний університет культури та мистецтв, отримавши спеціальність “диригент народного хору”. У 2001 закінчила аспірантуру Національного університету культури та мистецтв, відділення музичної педагогіки. Навчалась у педагогів: Г.Л. Горбатенко, Ю.Ю. Галатенко, М.Ю. Хардаєва, С.Є. Павлюченко, І.Я. Павленко. З 1999 р. працювала хормейстером, а з 2009 р. працює художнім керівником Народної хорової капели “Дніпро” та ТИЛИК ІГОР ВОЛОДИМИРОВИЧ – кандидат мистецтвознавства, лауреат міжнародних конкурсів. Закінчив Національну музичну академію України ім. П.Чайковського (1995) по класу диригування у Заслуженого діяча мистецтв України, проф. В. Лисенка. Хормейстер капели «Дніпро» Національного університету ім. Т. Шевченка, композитор. З 1995 року  працює на кафедрі хорового диригування КНУКіМ (викладає: історію української музики, історію музичних стилів, музично-теоретичний практикум, диригування.)

Фестиваль був заснований у 2012 році з благословіння нині почившого Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана). Метою фестивалю є сприяння відродженню духовності  українського народу, популяризація здобутків скарбниці світової сучасної хорової музики, театрального мистецтва, народної пісні та інструментального мистецтва. Зростання виконавської майстерності церковних, світських, професійних та аматорських хорових колективів, створення умов для творчого спілкування учасників фестивалю та формування дружніх стосунків між його учасниками.

Розпочався фестиваль традиційно з молитви – молебень на початок доброї справи у нижньому Свято – Андріє-Володимирському храмі кафедрального собору УПЦ, який осолив благочинний храму протоїєрей Павло Білий від імені Голови Парафіяльної ради Кафедрального собору, єпископ Бородянський, Варсонофій. Під реґентуванням духівника “хорових зустрічей фестивалю” ієрея Дмитра Болгарського вмить храм зазвучав, наповнився надзвичайно святковим та радісним співом Пасхального канону, заграв усіма барвами красивих голосів.

IMG_4281

Цього року відкрив концертну частину Православний вокальний колектив «Православні дзвіночки» при Свято – Ольгинському соборі (м.Київ) худ. керівник: Осадча Оксана Петрівна

IMG_4377

Другими на сцені галереї виступили учасники АнсамблЮ «ЕНОТІТА» при храмі святого пророка Іллі (Васильківський район, Київська єпархія) худ. керівник: Костюк Марина Василівна

IMG_4426

Наступними зі своїм Пасхальним благовістям на сцену вийшов Дитячий хор кафедрального собору УПЦ (м.Київ) худ. керівник:Тільга Інна Сергіївна

IMG_4443

Продовжив конкурсний день Молодіжний православний вокальний колектив  при Макарівському храмі, (м.Київ) худ. керівник: Гончаренко Жанна Вікторівна

IMG_4469

Завершив концертну конкурсну частину “Хорових зустрічей”, Творчий колектив «Воскресение» недільної школи при Свято-Іллінському храмі Києва. Доречі колектив став переможцем конкурсного дня. Вокальний колектив у своєму виступі як найкраще підібрав пісні у номінації переможця “Кращий духовно-просвітницький хоровий виступ”. На сцені прозвучали Тропарі “Пасхи” (в різних розпівах), «Пасхальний Канон» та пісні «Всего –то навсего» і “Віра наша Православна”.

За традицією пасхального фестивалю  колектив, який переміг в особливій номінації «Кращий духовно-просвітницький хоровий виступ»,  також приймає участь в гала-концерті, який відбудеться 08 травня о 13:00 годині. (неділя)

IMG_4501

IMG_4257

Ієр. Дмитро Болгарський

Голова журі конкурсу: Ієр. Дмитро Болгарський – заслужений діяч мистецтв України:

“Наш фестиваль – це справжнє мистецьке церковне свято. Колективи, які виступали, показують досить кріпкий професійний рівень не тільки з точки зору хорового виконавства, а перш за все з точки зору церковного – мистецтва молитви, тому що відомо, що церковний спів – це мова Богоспілкування і це молитва за внутрішню суть. Ми бачили і спостерігали, чули цю духовну культуру, і це дуже важливо. Це нам дає хорошу надію. Такі фестивалі необхідні, тому що вони збагачують не тільки слухачів, а і тих, хто співає в церковних колективах. Вони дають можливість послухати інших, обмінятися репертуаром, зрозуміти свій професійний рівень. Ми знаємо, що в мистецтві не може бути остаточної планки, тієї межі, щоб сказати: «Я вже досяг довершеності». Ми повинні весь час думати, міркувати і прагнути вперед, адже як у Богопізнанні не може бути ніякої межі, так само і в мистецтві. Цей фестиваль – це духовне свято. Саме через пісню – натхненне Боговдохновенне мистецтво ми познаємо Христа Господа Воскреслого, Який дає всім нам життя і осяює, освячує наше життя. Тому хотілося б усіх привітати з цими прекрасними, світлішими днями Христового Воскресіння, побажати кріпості, Божественного натхнення і нового співу, до якого закликав цар-пророк Давид”.

Усі колективи чудово попрацювали на славу Бога та отримали подарунки. На диво, репертуар учасників не повторювався, були представлені різноманітні композиції, що так чи інакше передають радість свята. Спільними для всіх були лише тропарі Пасхи, які, на радість глядачеві, намагалися виконати усі учасники.

ПАРТНЕРИ ФЕСТИВАЛЮ:

Пасхальний фестиваль «Візерунки Великодня 2016» продовжується! Уже завтра на гостей галереї «Соборна» очікують «Театральні зустрічі», початок конкурсної програми о 16:00 (Вхід вільний) (044) 5290359

Дякуємо вельмишановному журі, дякуємо переможцям, усім учасникам фестивалю. Духовно – просвітницький центр дуже радий новим знайомствам та дружньому спілкуванню і завжди чекають на вас в своїй теплій та затишній оселі.

ФОТОРЕПОРТАЖ : МАРІЯ ТРОПІНА

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *