“Біженці зі сходу, під невидимим куполом кафедрального собору УПЦ…”

IMG_432620 червня, за резолюцією ООН від 4 грудня 2000 року, у світі відзначають всесвітній день біженців. До недавна в Україні більшість населення навіть не задумувалась про цю подію, але на сьогоднішній день велика кількість людей зі сходу нашої країни особисто на собі відчули і несуть тягар у статусі “Біженець”. Люди – біженці – це одна з найбільш гострих проблем сучасного світу. В даний час на планеті зареєстровано більше 20 мільйонів біженців і 25 мільйонів внутрішньо переміщених осіб (переселенців).

IMG_4358З ініціативи Синодального відділу із соціально -гуманітарної роботи УПЦ та за підтримку галереї “Соборна”, просвітницького центру КС УПЦ, 20 червня свій перший крок зробив проект з підтримки сімей біженців які проживають в Києві та Київській області. Традиційно, благу справу ініціативна група, волонтери та сім’ї розпочали з молитовного звернення до Бога на початок справи. У храмі на честь Всіх святих, молебень перед іконою з часточками мощей покровителів сім’ї, святих Петра та Февронії, очолив голова парафіяльної ради кафедрального собору УПЦ, єпископ ВАРСОНОФІЙ (Столяр) йому співслужив клірик храму прот. Олександр Пчельніков.

IMG_4339Проект свого роду буде платформою підтримки у вирішенні життєво важливих питань родин переселенців зі сходу України. В рамках якого спеціалісти – волонтери (священики, лікарі, психологи, юристи) будуть надавати консультації та допомагати родинам біженців “ставати на ноги”  та нездаючись рухатись вперед.

Під час зустрічі між дорослими було обговорено багато дуже актуальних питань, а малеча дякуючи волонтерам отримала змогу цікаво та з користю провисти час на ігротеках.

Символічно перша зустріч Божим промислом припала на Всесвітній день біженців. Цей особливий день у році не впливає на положення біженців у світі конфліктів і війн, але він змушує людей задуматися про тих, для кого така подорож – змушений стан, а не привілей.

IMG_4366Координатор проекту Альона Комарова, виїхала з Луганська в червні минулого року. З чоловіком і трьома дітьми. На сьогоднішній день Альона допомагає людям переселенцям не тільки як волонтер, а також працює в Синодальному відділі з соціально-гуманітарних питань УПЦ, у проекті «Добрий киянин».

“Нам дуже допомогли, коли ми приїхали. Можливо, зіграло роль те, що ми багатодітна сім’я – до багатодітних особливе ставлення. Я, можливо, всього пару раз чула: навіщо ви сюди приїхали, ви самі все це влаштували … Київ – чудове місто, активний, великий, з безліччю можливостей. І сам факт, що це Україна, для мене дуже важливий! Я громадянка України, і те, що зараз відбувається у мене на батьківщині, мені не зрозуміло. Я навіть не розумію, якщо чесно, людей, які виїхали в інші країни, – в Казахстан, в Німеччину. Не можу зрозуміти їх мотивацію. Виходить, вони стали емігрантами. Приїхавши сюди, я відчуваю себе повноцінним громадянином. Сьогодні розпочинаємо спільно із галереєю “Соборна”, просвітницьким центром, новий проект у підтримці таких сімей як моя. Маю надію що ми спільними зусилями принесемо багато користі людям во славу Божу…”- координатор проекту Альона Комарова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Репортаж. Как живётся в Киеве людям из восточных областей — узнавал проект «Добрый киевлянин»

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *