Вінчання в історичному місці: Кафедральний собор УПЦ будується разом з молодими сім’ями (+Відео)

IMG_0641-001

Серед семи божественних таїнств, за допомогою яких таємничим чином людині передається благодать Святого Духа, особливе місце займає обряд вінчання. Таїнство вінчання, яке передбачає собою Боже благословіння на шлюб двох людей, по праву можна вважати однією з найбільш сакральних і величних церемоній. Тому до вінчання треба підійти з усією відповідальністю, ретельно обміркувати, налаштуватися і, звичайно ж, підготуватися.

Де вінчатись – це одне з головних питань, яке постає перед майбутнім подружжям.  До обговорення і вирішення питання підключається вся родина. Різні люди і різні думки, але в Києві є особливе місце. У білосніжному, немовби дихаючому Свято- Андріє-Володимирівському храмі Кафедрального собору УПЦ відчуваєш себе немовби в іншому світі, світі благодаті та умиротворення душі. Цей храм не простий в багатьох розуміннях цього слова… Якщо повернутись до історії нашої землі, головний храм Української Православної Церкви зводиться на місці колишніх володінь Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Пропонуємо фрагменти Історико-архітектурної довідки від 21 серпня 2007 року, яку підготували Марина Віталіївна Виноградова та Людмила Павлівна Рилкова. Праця називається «Історія освоєння в 17-20 ст. земельної ділянки, відведеної у 2007 році для будівництва Кафедрального собору та прилеглих до неї територій».

«…Розглядувана земельна ділянка по Залізничному шосе, 3, що відведена під будівництво Кафедрального собору Воскресіння Христового, знаходиться в історичній місцевості Деміївка, біля літописної річки Либідь, на обох берегах якої простягалися володіння Києво-Печерської Лаври. Неподалік, на схід від цієї ділянки (біля території Нижньої Телички), знаходилося Либідське Лаврське подвір’я, на якому на початку 18 ст. була споруджена дерев’яна церква в ім’я св. муч. Харлампія та Власія.

…Окрім Лаврського Либідського двору, станом на 1787 рік, тут розташовувалися два либідських хутори, населення складали «казенные люди», загальна кількість яких становила 90 чоловік. Практично без змін територія Либідського лаврського подвір’я зафіксована на плані 1788 року.

…Будівництво в цій місцевості кафедрального собору є логічним, оскільки оточуючі цю земельну ділянку землі в основному належали Києво-Печерській Лаврі. Таким чином, буде встановлена та збережена церковна спадкоємність.

8 лютого у Кафедральному соборі на честь Воскресіння Христового УПЦ, що будується в нашій столиці, в черговий раз було створено нову сім’ю – Своєю милістю Господь благословив прекрасних людей – молодих волонтерів Олександра Агєєва та Катерину Матвійчук. Особливістю вінчання на Кафедральному соборі є можливість отримати архієрейське благословіння на створення сім’ї. Цього дня у молитовному стоянні перед Богом у соборному служінні перші кроки новоствореній сім’ї допоміг зробити Голова Парафіяльної ради Кафедрального собору єпископ Бородянський Варсонофій.

Як сказав святитель Філарет, «Шлюб є таїнство, в якому, при вільній обіцянці нареченим і нареченою взаємної їх подружньої вірності перед священиком і церквою, благословляється їх подружній союз – в образ духовного союзу Христа з Церквою, проситься їм благодать чистої однодушності до благословенного народження і християнського виховання дітей».

В цей важливий момент молоду пару прийшли підтримати рідні та друзі. В храмі панувала піднесена святкова атмосфера, в повітрі витав молитовний спокій, адже всі з трепетом в серцях, споглядаючи на ікони на алтарі, соборно молились, що Бог Своєю милостивою рукою послав благодать любові на цю сім’ю.

Особливо духовної атмосфери Таїнству надав клірос Свято-Андріє-Володимирського храму.

IMG_0583-001Триразове осінення хресним знаменням і вручення нареченому і нареченій засвічених свічок є початком духовного торжества. Запалені свічки знаменують гарячу любов наречених, їх чистоту і присутню в цей момент Божу благодать. Після возгласу «Благословен Бог наш» обличчя людей у храмі набули особливої серйозності, уважності та духовного піднесення, кожен міг відчути важливість цієї урочистої миті, від якої залежить все подальше життя подружньої пари.

Перша молитва Святої Церкви за молодих – про їх благословіння та спасіння. Владика Варсонофій, як звершувач Таїнства Шлюбу, вголос возніс молитву до Господа, щоб Він Сам благословив наречених на всяку добру справу. Потім архієрей, подавши мир усім, велить нареченому і нареченій і всім присутнім у храмі схилити голови перед Господом, в очікуванні духовного благословення, а сам таємно читає молитву до Господа Ісуса Христа, Нареченого Святої Церкви, яку Він обручив Собі.

Після цього єпископ Варсонофій обручив пару обручками, які є символом нерозривного, вічного союзу між нареченим і нареченою. Пара міняється обручками в знак своєї жертовної любові та відданості. Після молитви владики завершується заручення і починається власне Вінчання.

Наречені з запаленими свічками урочисто виходять на середину храму та стають на рушник. Перед обличчям всієї Церкви вони ще раз підтверджують своє вільне бажання вступити в шлюб. Лише після цього літургійним возгласом “Благословенно Царство…” розпочинається чин Вінчання. Після коротких ектеній та трьох великих молитв про благословіння наречених, настає найсвятіший момент Таїнства: епископ вінчає нареченого та наречену шлюбними вінцями та зі словами «Господи наш, славою и честью венчай их» тричі благословляє молодих.

Запалені свічки, вінці, вишитий рушник, спільна чаша, читання Євангелія, обхід навколо аналою – все показує молодим, як повинна горіти їхня любов, як разом вони мають ділити радість і смуток на спільному життєвому шляху.

IMG_0721-001В кінці Таїнства єпископ Варсонофій вручив парі ікони – нареченому образ Спасителя, а нареченій – образ Пресвятої Богородиці, та звернувся з архіпастирським напутнім словом. Отримавши важливі настанови для подружнього життя, Олександр та Катерина вже як чоловік та дружина прийняли вітання від рідних та близьких.

Після урочистої церемонії розділити радість створення сім’ї друзі наречених в родинному колі зібралися у галереї «Соборна», яка вже стала для багатьох молодих людей нашої столиці немовби другим домом. Адже тут вони мають можливість зустрітися на різноманітних корисних заходах, в тому числі на духовних бесідах зі священиками з різних куточків Київської єпархії на тему “Як створити міцну сім’ю”, що проходять раз на місяць. До речі, Олександр та Катерина є їх постійними відвідувачами і з перших кроків підготовки до Таїнства Вінчання і створення сім’ї черпають душекорисні знання про сімейне життя.

В галереї гості отримали поспілкуватися поближче та привітати молодих зі створенням сім’ї. Друзі наречених подарували в подарунок вокальні виступи, веселі хороводи, частування, щоб свято запам’яталося для Катери на все життя, і щоб їхнє подружнє життя завжди було наповнене радощами.

Особливим місцем цього дня у галереї була фотозона, де друзі могли сфотографуватися на пам’ять з нареченими. Усім присутнім молодята подарували прекрасний весільний вальс, підготовлений за підтримки клубу бального танцю «Ренесанс».

IMG_0944-001Цього дня прозвучало безліч добрих побажань цій прекрасній парі. Гості раділи щастю наречених та щиро вітали їх з цією значущою подією їхнього життя. Від імені всього колективу Духовно-просвітницького центру молодих привітала його керівник Ксенія Зозуля, яка вручила парі ікону Божої Матері «Знамення», передану ще Блаженнішим Митрополитом Володимиром.

IMG_0945-001Ксенія Зозуля – керівник Духовно-просвітницького центру Кафедрального собору УПЦ:

Мені дуже приємно, що галерея “Соборна” мала можливість долучитись та підтримати чудових людей, і це без перебільшення. За той період часу, що ми знайомі з Олександром та Катериною, було проведено низку акцій, чудових подій, серед яких вони були одними з найактивніших волонтерів. Для Кафедрального собору це також дуже важливий день, адже всі ми чудово розуміємо, що пройде час, і через декілька років собор збудується, і дай Бог, щоб сотні, а то й тисячі сімей були створені під покровом і благодаттю Кафедрального собору. Уявляючи духовні центри різних куточків світу, і що в майбутньому Кафедральний собор стане одним із них, чітко усвідомлюється, що насправді для сьогоднішніх молодят це – історична подія. Адже шанування в родині традицій, започаткованих кимось із предків, дуже важливі. Я маю надію, що сьогодні започаткована чудова традиція у сім’ї Олександра і Катерини, і дай Бог, щоб найближчим часом вони прийшли сюди хрестити немовля, і в майбутньому, приходячи з дітьми, вони знали, що їх батьки вінчалися тут, і саме в цьому місці забилось серце їхньої сім’ї. Щоб через багато років, коли діти підростуть, вони також вінчалися у Кафедральному соборі і ця традиція передавалася із покоління в покоління. Кафедральний собор можна порівняти з Києво-Печерською Лаврою, зі Святою Софією, це місце, яке буде жити і змінюватись з кожним новим поколінням, можливо змінюватимуться форми служіння, адже наше суспільство весь час змінюється, але Таїнства залишаться незмінними на віки. Я хочу побажати цій чудовій парі мудрості, без якої не може зберігатись спокій в сім’ї, любові, яка б покривала в усіх складних ситуаціях на життєвому шляху, і звісно – великої родини. Як кажуть в Православ’ї, справжня сім’я – це сім “я”…

Чудово, що з кожним днем Кафедральний собор та Духовно-просвітницький центр при ньому стають для православної молоді рідним домом, який дає їм можливість всестороннього розвитку в лоні Матері-Церкви. Це історичне місце, головна святиня Української Православної Церкви, будується разом з молодими сім’ями, які в майбутньому приводитимуть сюди своїх дітей. Тож разом з собором будується і справжнє християнське суспільство України.

Просимо вашій увазі інтерв’ю з владикою Варсонофієм…

IMG_0694-001Єпископ Бородянський Варсонофій – Голова Парафіяльної ради Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового:

Таїнство Вінчання, як записано в катехізисі, звершується для освячення союзу двох людей, під час таїнства також призивається Боже благословіння на народження дітей і на християнське їх виховання. Це Таїнство, в якому через видимі дії священика таємничим чином сходить Божественна благодать на людей, які скріплюють свій союз любові. Таїнство Вінчання є також прообразом єдності церковного організму, коли Бог поєднує людину в Церкві. Це – прообраз союзу двох людей, які інтегруються в одну людину, які мають можливість поєднатися, щоб мати одні думки, одні бажання.

Таїнство Вінчання є взаємодопомогою для спасіння, адже кожна людина покликана до Вічного життя, і встановлення Таїнства Шлюбу допомагає людині отримати спасіння. Чоловік допомагає жінці у справі спасіння, також і жінка допомагає чоловіку в ділі спасіння. Церква призиває Божественну благодать, щоб сім’я мала дітей, щоб чоловік і жінка змогли виховати цих дітей в християнській вірі, наділили їх християнськими цінностями.

Що для Вас особисто вінчати на Кафедральному соборі?

Кожне місце освячене Богом. Але це місце є основним храмом Української Православної Церкви – Кафедральний собор, Кафедра Київського митрополита. І це також символічно, значимо, що Таїнство звершується у споруджуваному Кафедральному соборі, де буде служити Предстоятель Церкви та сонм єпископів. І в цьому місці ми разом з людьми молимося та просимо, щоб Господь освятив таємничий союз двох людей. Це особливо для тих людей, які приходять получити благословіння в Таїнстві Вінчання, що вони мають можливість отримати це благословіння в майбутньому Кафедральному соборі. Просимо Бога, щоб Він благословив їх любов’ю, миром і Своєю благістю!

Від щирого серця вітаємо новостворену сім’ю з цією радісною та щасливою подією та бажаємо довгих і благословенних років життя, міцного здоров’я, духовної радості, миру, злагоди та добробуту! Нехай Ваше життя буде сповнене любов’ю та взаєморозумінням, і у всіх життєвих випробуваннях нехай з Вами завжди буде заступництво Божої Матері і підтримка близьких Вам людей та друзів! Многая і благая літа!

З любовю во Христі, колектив просвітницького
центру Кафедрального собору УПЦ 

Дарія Кривошея

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *