Оволодіймо жестовою мовою!

IMG_9264-00323 червня в рамках Недільної школи «Чути серцем» розпочався новий курс навчання нечуючих дітей, де вихованці вивчають жестову мову.

У житті нечуючих людей трапляється так, що вони не володіють власною мовою – жестовою. На це бувають різні причини. Наприклад, вихователі забороняють говорити жестовою мовою за для того, щоб, на їх думку, діти більше говорили словесною мовою. Або дитина, навчаючись у звичайній школі разом з чуючими дітьми, не користується жестами, щоб бути на рівні з усіма.

Інколи нечуючі соромляться власної мови. Буває так, що чуючі батьки не хочуть вивчати жести, бо їм важко оводіти ними. В такій ситуації глухі опиняються між двома світами – і не з глухими, і не з чуючими.

Як показує практика, час минає, а нечуючі люди з часом все одно намагаються говорити жестами, шукають суспільство, де є такі ж люди, як вони, з якими можна поспілкуватися зрозумілою для них мовою. І з цим потрібно змиритися людям, які їх оточують. За для цього при Духовно просвітницькому центрі Кафедрального собору УПЦ навчають нечуючих дітей грамотній жестовій мові.

Анна Блощинська – куратор Недільної школи для людей з вадами слуху «Чути серцем»:

Зараз у мене нова учениця Оля, їй 18 років. До цього часу вона розмовляла жестами та нічого не знала про суспільство нечуючих людей. Ольга розмовляла власними жестами, які придумала сама. Дякуючи тому, що при Духовно-просвітницькому центрі існує недільна школа «Чути серцем», можна звернутися до спеціаліста з багаторічним досвідом та оволодіти жестовою мовою.Й цим самим поповнити словниковий запас та розвинути інтелектуальні здібності. Це дуже важливо для батьків, у яких є нечуючі діти. Ласкаво просимо на навчання до центру!

Фото – Дарія Кривошея

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *