«Афон став ближче» (+Відео)

IMG_7743-001З 4 по 27 червня виставка «Наш Афон» перебуває у селищі Козин. Ми поспілкувалися з Оксаною Калініченко – головним адміністратором Козинського будинку культури, в якому розташувалася виставка.

Пані Оксано, розкажіть, будь ласка, про діяльність Козинського будинку культури.

Наш Будинок культури створений для всього селища, для абсолютно різної вікової категорії. Від трьох років і далеко за 60. Створюються колективи, в яких люди живуть, хвилюються, працюють в них, і дуже добре працюють. Це такий своєрідний осередок в селищі, де люди підвищують свій рівень культури, просвітлюються.  Вчаться танцювати, співати,  виготовляти щось власними руками, беруть участь у театральній, цирковій студіях, спортивних секціях. Це настільки різноманітні речі, що тільки ледача людина тут нічого собі не знайде. Абсолютно кожен може знайти для себе цікаве заняття і досить успішно ним займатися. Тут кваліфіковані викладачі, які гарно подають матеріал і роблять все для того, щоб навчити того, хто приходить до них. У нашому непростому житті це дуже класні моменти, які дають живе спілкування.

Як розвивається саме духовно-просвітницький напрямок?

У нас при будинку культури є недільна школа для дітей. З ними займається матінка, яка робить все для того, щоб навчити дітей духовності. Діти показують свої вистави, колядують, щедрують – це для них так цікаво… Зокрема, моя дитина навчила мене того, чого я не знала. Повертаючись з недільної школи, дитина приходить, мені розповідає: «Мам, ти знаєш, ти не так робиш…». Адже там повністю подають інформацію, яку потрібно знати кожному християнину. Завдяки дітям і недільній школі ми просвітлюємося. Це дуже великий внесок, дуже велика увага приділяється цьому.

IMG_7531-001А що найбільше Вам допомагає в діяльності?

Напевно, підтримка моєї сім’ї і колег з колективу. Це найбільше допомагає. Допомагає те, що є двоє дітей і потрібно їх навчати. А ще крім твоїх, в тебе є ще півсела –  діти твоїх друзів, рідних людей. Цих дітей потрібно навчати. Спочатку – діти, потім – все інше.

Прокоментуйте, будь ласка, виставку «Наш Афон». Яке значення цієї виставки для селища?

Взагалі для нашого селища така виставка відбувається вперше. Я думаю, що гучні свята – це добре; класно, коли є музика, співи, танці, але має бути місце і таким речам, які можуть навчити, надихнути, показати, відкрити очі на щось. Можливо, глибоко віруюча людина прийшла, побачила це все, і буде все життя згадувати цю виставку. Якщо хтось не зміг за все життя потрапити на Святу гору, але хоча б побачив це через світлини, які представлені у нас в фойє. Людям не властиво дуже проявляти свої емоції, особливо дорослим, але я думаю, що в душі кожної людини, яка побачить цю виставку, буде лише позитив.

Чи став Афон ближче?

Звичайно, став ближче! Я хочу сказати, у нас не всі знають, що таке Афон (посміхається). Не всі розуміють, що це таке. Знають, що там монастирі, монахи, але все ж таки що там, і як? А виставка пояснює все в доступній, цікавій формі.

А які Ваші особисті враження від виставки?

Світлини дуже чудові. Костас Асіміс – у нього надзвичайне бачення! Він – художник, і бачити все це його очима – прекрасно.

IMG_7628-001Пані Оксано, Ваші побажання Духовно-просвітницькому центру Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового…

Тримайтеся, розвивайтеся, не покладайте рук, тому що потрібно завжди рухатися вперед. Рух – це життя. Дуже добре, що ви є, бачите, як Господь зводить нас. Я думаю, що Бог нам допоможе, адже це справді світла і благородна ідея. І це має доноситися до людей – і надія, і любов, і найголовніше – віра. Бажаю успіхів, процвітання і всього найсвітлішого!

Бесіду вела Дарія Кривошея

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *