“Наш Афон” у Гостомелі. (+ВІДЕО)

IMG_180306 квітня, Духовно – просвітницький центр кафедрального собору УПЦ (галерея “Соборна”) в рамках виставкової діяльності, презентував інформаційно – духовно – просвітницьку фотовиставку “Наш Афон” у Гостомелі. Дякуючи партнерські підтримці Бучанського благочиння, Київської єпархії, в особі прот. Петра Павленко бульше тисячі унів Загальноосвітьої школи І-ІІІ ступеня №13 дізнаються про унікальне місце на нашій планаті – Святу Гору Афон.

IMG_1850Під час відкриття фотовиставки у перший день експозицію відвідали більше трьохсот учнів в тому числі 6-х, 9-х, 10-х та 11-х класів. Більшіть дітей вперше почули про острів населений виключно чоловіками – монахами. Що Свята Гора Афон – земний уділ Пресвятої Богородиці, православна чернеча республіка.  Що чернецтву на Афоні більше 1000 років. І якщо розглядати тільки так звану культурну частину афонской історії, то, звичайно, на землі більше немає такого місця, де візантійська культура збереглася б в такому ж незайманому вигляді. І що по суті, Афон – це жива Візантія сьогодення. Інформаційним партнером сьогоднішнього заходу став телеканал “Глас”

IMG_1600Відкриття виставки розпочалость зі знайомства з діяльністю духовно – просвітницького центру. Після чого менеджер проекту, Інна Іванівна Брич познайомила усіх присутніх з історією фотовиставки та зі світом Святої Гори Афон. Даний  проект  реалізовується  за  підтримки  постійного  партнера Паломницького Центру УПЦ, що діє при  відділі зовнішніх церковних  зв’язків, Благодійного фонду “Православний спадок України на Святій Горі Афон”, а також за підтримки благочиній Київської єпархії.

Як відомо, фотолітопис Святого Афона вівся більш-менш регулярно до кінця 30-років XX століття. Саме він доніс до нас образ преподобного старця Силуана Афонського. На жаль, у середині минулого століття через зменшення мешканців монастиря фотолабораторія поступово згорнула діяльність, а пластини з негативами зазнали руйнації. Також катастрофічних збитків монастирському архіву завдала пожежа, яка влітку 1968 року спустошила половину монастиря. І лише наприкінці 1980-х років минулого століття на унікальні дагеротипи Свято-Пантелеймонового монастиря звернув увагу грецький фотохудожник Костас Асіміс. У 1984 році він вперше побував на Святому Афоні й практично залишився там назавжди.

IMG_1872Протягом декількох місяців 2013 року на території України перебувала правиця великомученика Георгія Побідоносця. Під час перебування святині у Києві на місті будівництва Кафедрального собору, відомий грецький фотохудожник Костас Асіміс спільно з галерею «Соборна» організував просвітницьку виставку «Наш Афон». По завершенню автор виставки передав у виставковий фонд галереї «Соборна» 84 роботи. Після чого було прийнято рішення з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана) розпочати духовно – просвітницький проект в рамках якого надати можливість громадськості  доторкнутись до життя Святої Гори через призму об’єктива .

У офіційному відкритті фотовиставки взили участь: директор Загальноосвітньої школи І-ІІІст. №13 – Захлюпаний Володимир Миколайович, настоятель Свято-Покровського храму селища Гостомель – протоієрей Павло Павленко, а також партнер проекту виконавчий директор Благодійного фонду “Православний спадок України на Святій горі Афон” – Андрій Ус.

В знак вдячності за організацію просвітницького проекту, від імені колективу галереї “Соборна”, Інна Іванівна Брич на пам’ять подарувала директору школи, Володимиру Миколайовичу, ікону Божої Матері “Умілєніє” та повчальну на життєвих шляха книгу “Архієрей”.

IMG_1977

Дякуючи адміністратору виставки Людмилі Михайлівні Юрчук протягом дня, як діти так і викладачі школи, дізнались про це унікалене місце, про його особливості та історію. Діти дізналися про побут монахів, їх діяльність, як було засновано монашу республіку та чому її можуть відвідувати лише чоловіки. Також діти дізналися про монастирі Святої Гори та їх святині. “Свята Гора Афон не може залишити байдужою жодну душу, адже кожна душа за природою – християнка. Афон – це дивовижне святе місце, яке постійно випромінює незриме сяйво Божої благодаті. Все в ньому має якусь надзвичайну піднесеність та одухотвореність, а близькість Бога та Божої Матері відчувається тут кожним і не вважається чимось неможливим.” –  зауважувала Людмила Михайлівна.

IMG_1642

Також поділився власним досвідом перебування на Святій Горі Афон, партнер просвітницького проекту, Андрій Анатолійович Ус (виконавчий директор Благодійного фонду “Православний спадок України на Святій горі Афон”).Афон – одне з найзагадковіших місць на землі. У наші дні все більше людей прагнуть потрапити на цей грецький острів, овіяний безліччю легенд. Кожен паломник , повертається звідти іншим. Він знаходить духовний досвід, який неможливо отримати більше ніде на землі. Благодать Святого Духа, молитви і поради подвижників допомагають людині на багато поглянути по – новому, змінитися на краще, знайти сили на добрі зміни в своєму житті, які, безсумнівно, зроблять світліше і навколишній світ. Наш фонд до цього проекту долучився нещодавно, але для нашої коменди такого роду діяльність є дуже важливою. Ми в майбутньому плануємо спільно із Духовно – просвітницьким центром кафедрального собору УПЦ (галерея “Соборна”) продовжувати проводити різні просвітницькі проекти присвячені Святій Горі Афон. Дуже радісно, що сьогодні виставка відкрилася у школі. Діти – це наше майбутнє. Я хочу подякувати організаторам проекту Інні Іванівні та Людмилі Михайлівні за таку величезну роботи, що була проведена і за залучення нашого фонду до проекту.” – підкреслив Андрій Анатолійович.   

IMG_1634

“Переглянувши виставку, розумієш, що Афон дає бажання змінити себе на краще, хоча б трішки піднятися по непростим сходам духовності, стати хоча б на один крок ближче до Бога.” – підкреслювали відвідувачі.

Захід пройшов у напрочуд світлій та приємній атмосфері. Колектив просвітницького центру, галерея «Соборна» щиро вдячний керівництву школи та представникам Бучанського благочиння за гостинність та допомогу в організації виставки. Виставка «Наш Афон» відкриває блаженний світ Афону та дозволяє відчути той неповторний афонський дух, який так приваблює паломників.

З виставкою можна буде ознайомитись з 6 по 17 квітня в приміщені Загальноосвітньої школи І-ІІІ спупенів №13 м.Ірпіня (045)9732800 www.school13.irpin.com за адресою: Київська обл, с. Гостомель, вул.Рекунова 11-А

ПРИМІТКА ПРО ШКОЛУ:

Історія освіти древнього селища Гостомель, що існує вже понад п`ять століть, сягає в глибину віків. Невеличке селище Гостомель, що за переказами у сиву давнину мало назву Гостромир, розташоване за двадцять п`ять кілометрів від Києва, там, де невеличка річка Рокач, вигинаючись, зливається з Ірпенем , утворюючи маленький півострів, утопаючий в зелені садів та верболозів. Перша згадка про Гостомель сягає 1494 року. Багато бачив він за час свого існування. І страждав, і втішався безліч разів протягом 512 років. Переходив з рук литовських князів в руки польських королів, вів запеклу боротьбу за своє визволення. Одним словом, жив і творив свою славну історію, хоча довгі століття в Гостомелі не було жодного грамотного православного християнина, окрім священника та причетника. І тільки у 1831 – 1832 роках за сприянням одного з наступних володарів селище – поміщика Фелікса Осиповича Березовського було утворено єврейське елементарне училище. Відтоді усі члени єврейської общини мали змогу навчитись грамоті. А трохи згодом, у цьому ж таки 1832 році була створена церковно-приходська школа, де навчалось 40 дітей. Це була перша школа, де мали змогу здобувати освіту бідні селяни. 

У 1900 році розпочала свою освітянську діяльність двокласна земська школа на 170 чоловік. Та більшість дорослого населення селища все ще залишалось безграмотним, тому у 1906 році за рахунок земства при Гостомельському двокласному училищі були створені вечірні класи для дорослих, у яких навчалось до 40 чоловіків і жінок. “… У звітних даних за 1911 рік значиться, що всього навчалось 25 підлітків, з них – п`ять дівчат. Працювало три вчителі. У 1911 році на рік роботи вечірніх класів від Земства надійшло 278 руб., 45 коп. , які були використані таким чином : Винагороди викладачам – 200 руб. Підручники та навчальні прилади для слухачів – 38 руб. 45 коп. Письмові приладдя для слухачів – 5 руб. Освітлення – 20 руб. 75 коп. Інші витрати ( на дрібні господарчі потреби ) – 14 руб. 25 коп. Всього : 278 руб. 45 коп. У цей навчальний рік класи потребували світлових картин для чарівного ліхтаря. Завідуючий училищем пропонував Земству виділяти 10 – 15 руб. щорічно на придбання книг для того, щоб створити власну бібліотеку для загального користування.

Сьогодні у школі навчається 1003 учні у 37 класах. Педколектив на чолі з директором Захлюпаним В.М. докладає багато зусиль для створення необхідних умов навчання та всебічного розвитку учнів. 7 лютого 1997 р. в день 60 – ряччя середньої школи зусиллями педагогічного та учнівського колективів було відкрито музей школи, де зібрані і систематизовані всі матеріали, пов`язані зі школою, її працівниками та випускниками, починаючи з 30-их років ХІХ ст. до наших днів. У 2000 – 2001 н.р. проведено урочисте відкриття музею історії с.Гостомель. З 20.03.2001 року відбулась презентація шкільного сайту, автором якого є директор школи Захлюпаний Володимир Миколайович. З травня 2001 року школа почала випускати свою шкільну газету “Шкільний дзвінок”, а з березня 2002 року вийшла електронна версія шкільної газети. З березня 2002 року в школі почав працювати інформаційний центр навчально-виховної роботи. 1 вересня 2004 року в школі відкрито мультимедійний клас обладнаний проектором, демонстраційними моніторами, інтерактивною дошкою. З вересня 2004 року школа є науковою лабораторією інформаційних технологій навчання КОІПОПК. З лютого 2005 року в школі почав працювати другий комп’ютерний клас. З лютого 2008 року в школі працює два мультимедійних класи, обладнаних інтерактивними дошками та проекторами.

З питань організації та проведення виставки “Наш Афон” просимо звертатися до менеджер з організації виставкової діяльності ДПЦ КС УПЦ (галерея “Соборна”), Брич Інна Іванівна тел. 063 068 99 11, 095 671 12 11, (044) 529 03 59.  www.soborna.church.ua

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *