Недільній школі для людей з вадами слуху та мовлення “Чути серцем” виповнилось 5 років з дня заснування.

IMG_990204 листопада відбулась знамана подія в діяльності одного із проектів Духовно – просвітницького центру кафедрального собору УПЦ (галерея “Соборна”) заснованого декілька років тому, а саме недільної школи для людей з вадами слуху “Чути серцем” – проекту виповнилось 5 років. Чи мало, чи багато – це важко сказати, але добрих справ за цей період було зроблено, дуже-дуже багато.

Недільна школа “Чути серцем” уже в своїй назві говорить сама за себе. Це школа для людей з вадами слуху та волонтерів які віддають частинку свого життя у місіонерському служінні серед нечуючих та слабочуючих людей. Першими кроками у 2010 році щодо діяльності стало відкриття курсів жестової мови,оскільки потрібні були викладачі та волонтери, які могли б проводити заняття для глухих дітей на рідній для них мові. Потім були відкриті заняття для дітей та духовні бесіди з читаням Євангелія для дорослих.

IMG_9860На сьогоднішній день недільна школа функціонує за такими напрямками: групові заняття для дітей щонеділі, індивідуальні заняття з дітьми які мають фізичні відхилиння та потребують більшої уваги: глухі аутисти, глухі діти із діагнозом ДЦП, діти з проблемами мовлення та інш., уроки творчості та дитячого живопису, заняття для дітей з оздоровлення в тому числі сучасні танці «Брейк-данс», читання Євангелія на жестовій мові, курси з вивчення жестової мови для батьків та усіх бажаючих, організація свят у столичних школах-інтернатах для глухих дітей та багато іншого.

З нагоди святкування п’ятирічя з дня відкриття недільної школи для людей з вадами слуху та мовлення “Чути серцем” в галереї “Соборна”, 4 листопада відкрилась виставка картин «Барви світу тиші» талановитих нечуючих художниць – Аліни Дудник, Галини Інгули та Євгенії Коляденко.

IMG_9839

Від імені Предстоятеля Української Православної Церкви, настоятеля кафедрального собору УПЦ, Митрополита Київського та всієї України, Блаженнішого ОНУФРІЯ, усіх гостей свята прийшов привітати голова парафіяльної ради кафедрального собору УПЦ, Вікарій Київської Митрополії, єпископ Бородянський, ВАРСОНОФІЙ.

IMG_9855

Владика відзначив важливість недільної школи та побажав усім наснаги на подільшу діяльність на славу Божу. Також учасникам виставки та волонтерам які на протязі усіх цих років приймали активну участь у діяльності недільної школи владика Варсонофій вручив подяки за активну духовно- просвітницьку діяльність на ниві відродження та розвитку національної культури та духовності на славу Матері Церкві в тому числі: Свиридовській Надії, Сисоєвій Ларисі, Наталі Друш, А.Табановій, І. Даруда, Т. Шелельо, Віктору Голішевцю, Марині Козороз, Олені Поляковій та інш.

IMG_9867

IMG_9869

IMG_9862

IMG_9917

З теплими словами та вдячністю заплідну співпрацю до всіх присутніх звернувся духівник громади нечуючих м.Київ прот. Григорій Крижановський. Священик особливо підкреслив, що на сьогоднішній день Українська Православна Церква стала активніше проявляти служіння з нечуючими людьми і роль усіх волонтерів – викладачів недільної школи “Чути серцем” просто величезна у цьому процесі. Адже дякуючи їхнім ініціативам засновано Всеукраїнський православний фестиваль для нечуючих людей та за останіх декілька років було проведено багато благодійних акцій, започатковано навчальних програм, форумів які обєднали в собі небайдужих людей із різних куточків України.

IMG_9919

Дуже приємними доповненями заходу стали музичні привітання від Надії Бондарук, Ніки Прохорчук та Владлена Тишалович (гітара) які виконали чудову пісню і навіть мовою жестів.

IMG_9885

Особливо чутєвим став виступ тендітної учениці недільної школи Маріі Соколенко з піснею про мир, добро на любов між людьми.

IMG_9934

Недільну школу «Чути серцем» створили при просвітницькому центрі Кафедрального собору УПЦ. Це – єдина в країні православна недільна школа для дітей з особливими потребами. Тут вчать, інтелектуально та духовно розвивають нечуючих дітей, дітей з вадами мовлення, аутистів, діток із генетичними захворюваннями та затримкою психічного розвитку. Кожному вихованцю приділяють увагу професіонали та спеціально підготовлені волонтери.

Від імені усіх гостей та колективу духовно – просвітницького центру кафедрального собору УПЦ (галереї “Соборна”) вітаємо координатора проекту НШ “Чути серцем” Анну Андріївну Блощинську та її команду волонтерів із вагомою датою у житті недільної школи. Бажаємо наснаги на ще більші звершення та творчого розквіту. Непокладаючи сил рухатись вперед та продовжувати служіння на славу Богу та Матері Церкві.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *