Словами важко описати мої враження, але найбільше запам’яталися очі монахів..

IMG_6166В сучасному світі глобалізації є унікальне потаємне місце з жителями виключно чоловіками, місце навіть в якому піст тримають, домашні котинята. Потрапити до цього місця мріють сотні тисяч православних людей, але реально потрапляють тільки чоловіки, це місце Свята Гора Афон у Греції. Ознайомитись із цікавою історією цього місця починаючи з 10 вересня отримали можливість жителі Оболонського благочиння, Київської єпархії, дякуючи партнерству просвітницького центру КС УПЦ, галерея “Соборна” із столичною Публічною бібліотекою ім. Панаса Мирного. Бібліотека заснованна у 1947 році. Сучасну назву має з 1977 року. Книжковий фонд – 62,7 тис. примірників. Щорічно обслуговує 4,0 тис. користувачів, кількість відвідувань за рік – 20,0 тис., книговидач – 103,0 тис. примірників.

IMG_6092Під час перебування у 2013 р. на території України декількох святинь вселенського масштабу, серед  яких і правиця Св. Георгія Побідоносця.  У Києві, протягом листопада, відомий грецький фотохудожник Костас Асіміс, за підтримки галереї «Соборної», презентував частину своїх робіт з циклу фоторепортажів про життя Святої Гори – фотовиставку «Наш Афон». Світлини Костаса Асіміса  присвячені історії становлення та розвитку афонських храмів, які побудовані у стилі візантійської архітектури, а також моменти із життя мешканців Афону. На виставці, окрім власних робіт Костаса представлені унікальні архівні чорно-білі світлини сер. хіх – поч.хх  ст. з фондів Свято-Пантелеймонового монастиря Святої Гори Афон.

IMG_6127Цього дня презентацію відвідали учні 9 класу СЗШ №9, а також члени літературного Оболонського об’єднання «Оболонські зустрічі». На початку перезентації усіх гостей ознайомили із діяльність просвітницького центру та з історією просвітницького проекту “Наш Афон”, також під час розповіді було переглянуто відеоінтерв’ю із автором фотосвітлин Костасом Асімісом. Підчас офіційної частини відвідувачам було запропоновано переглянути документальний фільм про Святу Гору, “Афон – вершина світу” –  автором якого є Олександр Ворсін, співробітник партнера проекту Паломницького Центру УПЦ, що діє при відділі зовнішніх церковних зв’язків.

IMG_6188За традицією по завершені офіційної частини для відвідувачів була проведена екскурсія виставкою, адміністратором проекту Людмилою Михайлівною Юрчук. Потрібно зауважити, що під час екскурсії задавалось чимало питань про особливості цієї автономної держави, про її унікальність та мотивації при існуванні. Наприклад учнів здивував той факт, що монахи не користуються Wi-Fi і завжди перебувають в молитві та роботі, дуже мало відпочивають, і моляться не тільки за своїх рідних, але й за весь світ і за кожного із нас та інш.

ВІДГУКИ:

IMG_6120Лілія Василівна, завідуюча Публічною бібліотекою ім. Панаса Мирного.

“Це надзвичайна нагода, що можна подивитися та помилуватися такими унікальними кадрами і багато чого пізнати, взяти для себе. Тому, що ми насправді багато чого не знаємо. Місія бібліотеки – інформувати людей і доносити ді їх відома, до їх серця, до їх свідомості  такі високодуховні речі. Бібліотеки – це установи, які самі знаходяться в процесі навчання, а також створюють культуру навчання, що триває все життя. Афон – це дотик до живої традиції. Адже там можна не тільки поклонитися Святинь і чудотворним іконам, а й познайомитися з сучасними подвижниками і старцями, отримати від них духовну допомогу. Стародавні афонські монастирі зберігають незліченні багатства: чудотворні ікони і мощі святих угодників Божих. Але не менше багатство – заощаджені в цих оселях тисячоліття духовного життя славетної Візантії та інших православних народів.”

_DSC0703Інна , 14 років (учениця СЗШ №9, м. Київ ): Мені сподобалась виставка, я дізналася багато нового та цікавого, можна сказати що незвичайного для нашого повсякденного життя і отримала позитивні враження над якими ще хочу самостійно поміркувати та осмислити їх. Особливої світлини немає, тому що насправді сподобалися усі! Найбільше вразив – уклад життя монахів, тому що вони живуть незвичайним життям, нетиповим для нас, для нашого часу. Вразили їхні звички, традиції – саме це мені і сподобалося. Ця гора Афон – це дивовижне місце, яке недивлячись на час незраджеє своїм принципам в тому числі, що жінкам не можна знаходитися на цій землі. До речі, мене зацікавив той факт, що час на Афоні до цих пір вимірюється за візантійським зразком. Також, що у вільний від молитов час ченці жителі острова обробляють землю, доглядають за домашніми тваринами, пишуть ікони, вивчають церковну літературу. Я можу точно сказати, що мої дослідження про це місце ще незавершились.”

_DSC0707Любов Володимирівна Довженко (сучасна поетеса) :

“Відкривається мальовничий світ утаємниченої душі монаха. Вони (монахи) живуть там і відокремлені від усього світу – це, як  держава у державі і у них  жодного смутку на обличчі немає. Вони задоволені своїм життям,  тому що віддаються служінню Богу. Їх місцеперебування, напевне, спонукає до довготривалого і спокійного життя – море, гори, свіже повітря, молитва. Вони всебічно організовані – бо виготовляються продукти не тільки для себе, але й вивозять їх за межі своєї території і таким чином виторговують собі гроші на існування, для якогось свого реманенту. Ця виставка дуже гарна і духовно-насичена. Це пам’ять для наступних поколінь про те, що наші люди не байдужі, живуть життям не тільки побутовим, але й духовним.”

IMG_6144ієр. Олексій Годун, клірик Оболонського благочиння, Київської єпархії: Сьогодні наше Оболонське благочиння має за честь приймати унікальний просвітницький проект для невоцерковлених людей, фотовиставку “Наш Афон”. Із діяльністю просвітницького центру – галерея “Соборна” ми знайомі давно так як плідно співпраціємо в рамках організації та проведення дитячих заходів цетром на місці будівництва кафедрального собору УПЦ. Сьогодні під час вітального слова в моїй пам’яті вспливали особисті спогади про перебування на Горі Афон. Милістю Божою та з благословення нині почилого Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана), навчаючись у Київській духовній семінарії, ми поїхали до Афону з усім класом семінарії і з класним керівником – тоді ще Архімандритом Климентом (нині єпископ Ірпінський). Враження перебування на святій Горі словами не передати – це дійсно була високодуховна поїздка. Сьогодні, за допомогою цієї виставки я відчуваю певну ностальгію, дивлячись на світлини, на роботи фотографа, що дуже тонко відчув дух Афону і те надзвичайне враження, яке словами не передається. Те, що довелось бачити на Святій Горі Афон і той дух, дух Афону, сьогодні для мене ототожнюється із життям нашого Предстоятеля УПЦ – Блаженнійшого Митрополита Київського та всієї України,Онуфрія – це дух Афону, його наука, що несе в собі головний принцип – простоту. Бути відкритим, бути простим і не ставити перед собою надзвичайно великих і високих цілей, а ставити одну головну мету – служити Господу і вчитися любити один одного!”

На цій світлій ноті хочеться завершити опис презентації фотовиставки  зверненням до читачів про важливість і неповторність святих місць на нашій землі,  які не всім вдається відвідати протягом життя. Але завдяки таким проектам як фотовиставка “Наш Афон” – подорож через перегляд світлин абсолютно можлива і допоможе вам зануритися у глибинний та духовний світ таємничого життя монахів аби надихнути та укріпити віру у можливість жити по новому!

 автор: Вікторія Петрик

***

Its difficult to describe my impressions,

But most memorable were the eyes of the monks…”

 In the modern world of globalization – you can find a unique and secret place with only citizens – men, the place where even small kittens are having strict fasting. There are thousands of Orthodox people dream today to reach and to visit that place, but in fact only the men can visit it. This place is a Saint Athos mountain (in Greece). To see and to review  today interesting history of this saint place (start from 10th of September) by support and partnership of enlighten center of UOC gallery “Soborna” and capital Public library of Panas Myrnyj got residents of Obolonsky neighborhood. The library was established in 1947. The modern name got since 1977. The book fund (collection) – around 6700 (books). Every year it serves 4000 visitors, the number of visitors per year – around 20 000, issuance of books – 103 000 instances.

During 2013 while the Holly relics of Universal scale were in Ukraine – among them a Right hand of St. George Victorious.  In Kiev, during November the famous Greek photo artist Costas Asimis by support of gallery “Soborna” – presented a part of his photo works from the series of photo reports about the life of st. Athos Mountain – photo exhibition “Our Athos”. The photos of Costas Asimis are dedicated to the history of formation and development of Athos temples, which built in Byzantine style and also some moments from monk’s life of Athos residents. On exhibition, except own Costas photos were introduce a unique black and white photos (mid. XIX – beg. XX centuries) from st. Panteleimon monastery foundation of st. Athos mountain.

This day the presentation of exhibition visited students of high school #9 of 9th grade and also the members of Obolonsky literature society “Obolonsky meetings”. On the beginning of presentation all guests got possibility to see the activity of enlighten organization gallery “Soborna” and with a history of project “Our Athos”. Also, it was viewed an interview with an author of photos – Costas Asimis. During official part visitors got possibility to watch documentary film about st. Athos mountain “St.Athos – the top of the world” by author Olexander Vorsin, who is a worker of Pilgrimage Center UOC, which is acting next to the department of outer church connections.

Traditionally after the end of official part, for visitors was done an excursion around photo exhibition by manager of project Lyudmila Jurchuk. Its important to say that during excursion was asking lot of questions about features of this offline country, about it‘s uniqueness and motivation for existence. As example – the students were surprise of such fact that monks dont use Wi-Fi and always are in inner prays and outer action work. Monks having very less rest and they pray not only for those relatives and friends but also for the entire world and each human being.

Reviews from visitors:

Lilia Vasylivna (director of Public library of Panas Myrnyj)

It‘s a great opportunity to see and to enjoy from such unique shots and to know something new and interesting. Because in fact we don’t know so much about those things … The mission of library is to inform people and let them know to those hearts and minds such a high spiritual things. The libraries – are that kind of places which always in educational progress and also create a culture of education, which is continues through the life. St. Athos – it’s a possibility to touch alive tradition. Because there is possible not only bow to the Shrine and to miraculous icon but also to meet a nowadays ascetics and the elders to get bless and spiritual support.  Ancient Athos monasteries are keeping innumerable treasures: miraculous icons and the relicts of the saints. But the biggest treasure is saved monasteries in that place, Millennium of spiritual life of fame Byzantium and other Orthodox nations.”

Inna, 14 years old (student of a high school #9, city Kiev)

“I Like an exhibition, Ive known a lot of new and interesting things, I would say that a lot of unusual for our regular life. And I got positive impression which I want to think more about… I don’t have some special favorite photo because I like them all. Mostly – the way of monk‘s life style, because they having unusual life, which is not typical for us, for nowadays.  I impressed of those habits, traditions – that was really interesting for me. The st. Athos Mountain – amazing place which doesn’t change own principles through the time, for example – the rule of unresolved presents for ladies there.  As for me – it was interesting to know that the time on Athos is measured by Byzantine style. And also that in free time monks of island are taking care of the land, domestic animals, painting icons, learning church and spiritual literature. I would say for sure that my own research about this place not finished yet!”

Ljubov Dovjenko (modern poet)

“A picturesque and mysterious world of monk’s soul is opening to us… They (the monks) are living there and separated from outer world because it’s like a country inside in country and they don’t have any sadness of those facts.  They are satisfied of own life style because they totally given those self to the God service. Those place, I guess, contribute to the long and calm life – the sea, mountains, fresh air, prays.  They organized in different aspects because producing products not only for them self, but also exporting that behind the borders of those area – and that’s the way how they’re making money for existence. It’s a memorable thing for the next generation about non carelessness of such people and those high spiritual lives!”

 Oleksij Godun, klirk of Obolonsky church, Kiev spiritual residence

“Today our Obolonsky church has great honor to keep unique enlightenment project for unchurched people- the photo exhibition “Our Athos” . We already knew the activity of enlightenment center gallery “Soborna”

and we know each other for a long time because together we’re working for organizing and making occasions for kids on the place of building Cathidral temple of UOC. Today while my promote word, came to my mind some special memories about the trip to the St.Athos mountain. By willpower of God and bless of already (passed away ) His Beatitude Metropolitan Volodymyr (Sabodan) – during my study in Kiev spiritual seminary together with our class mates and class teacher Archimandrite Clement (that time) and now he is (bishop of Irpin). Our impression from Athos Mountain was difficult to explain – it was a real highly spiritual trip. Today, with help of this exhibition I feel some nostalgia when watching those photos, which an author Costas Asimis felt very subtly the spirit of Athos and that special no possible to describe by words only… That what i have seen on St.Athos mountain and that special spirit- the spirit of Athos nowadays i can compare with life of our UOC Primate – His Beatitude Metropolitan of Kiev and all Ukraine – Onufrij. It’s spirit of Athos, it’s science which has the main principle – the simplicity: to be open mind, to be easy and kind, to don’t make high aims, but only special one – to serve God and to learn how to love each other. ”

On this high note I would like to finish describing start of our photo exhibition and to send my message to the readers about particularity and importance of saint places in our world which are not so much available to all people for visiting during the life. But due to such projects as a photo exhibition “Our Athos” – trip though pictures watching is absolutely possible and will help you to feel underlying and spiritual world of mysterious monk’s life. To inspire and to strengthen your belief in opportunity start living new life!

 author Voctoria Petryk

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *