“Фотовиставка “Захисти дитинство” – онкохворі діти, мудрі не по роках…”

vistavkaONKO_RusyaAseyeva_2Протягом червня галерея “Соборна”, приймає унікальний проект українського фотохудожника документаліста Русі Асєєвої – фотовиставку «Захисти дитинство». Фотографії створювалися впродовж декількох років незалежним фотографом документалістом Русею Асєєвою. Зйомка проводилась у дитячих відділеннях лікарень Києва, Харкова та Івано-Франківська. Фотографії показують життя дітей з онкопатологією таким, яким воно є: з радістю та сльозами, турботами та потребами, буденним, терплячим та жертовним. Руся стає частиною середовища в якому працює і живе життям героїв своїх історій, часто трагічним життям. Багатьох дітей, які зображені на фотографіях вже немає.

Автор фотовиставки Руся Асєєва: “Одного разу в дитячому відділенні онкології до мене підійшов худенький хлопчик – ніженьки-рученьки, мов сірники – і мовчки поклав свою маленьку долоню в мою руку. Він повів мене коридором відділення, щось розповідаючи. Заворожена бездонною глибиною, що просвічувалася в його погляді, я йшла мовчки, слухаючи його мелодійну тарабарщину і навіть не намагаючись зрозуміти слів.

54db4d1274f0b

фотограф документаліст Руся Асєєва

Назустріч нам з палати вийшла мама, вона дивилася в мою сторону з недовірою, переводячи погляд з фотоапарата на мене. (Багато батьків не хочуть виносити свою проблему на загальне обговорення). У нас зав’язалися дружні стосунки. Ось так мені відкрились “”дверцята”” в світ, у якому живуть тисячі дітей та їхніх батьків, світ, сповнений болю, страху, горя, а ще – надії та віри. Іван з маленького села в Хмельницькій області. З початку 2011 року дитині ставили різні діагнози і лікували безрезультатно. Схоже, що лише розуміння марності своїх зусиль змусило лікарів розглянути необхідність консультації онколога. Нейробластома наднирника 4 ступеня. Після встановлення діагнозу розписується протокол лікування, яке може тривати роками. Цей довгий час дитина знаходиться у лікарні. Лікувальний процес і догляд за дитиною вимагають величезних коштів для оплати процедур, обстежень, препаратів (деякі аналізи і процедури можна зробити тільки в закордонних клініках). З лютого 2012 року, після закінчення основного лікувального курсу з позитивними результатами, Іван перебував удома. Віджив, поздоровшав і виглядав абсолютно здоровою дитиною. А в січні 2013 на черговій перевірці були виявлені нові утворення в голові. Насправді, це “”відкрита серія””, тобто незакінчений проект, деякі фотографії з якого були представлені на конкурсі. Я продовжую знімати цю історію, з надією на щасливе її продовження…”

я

художниця Тімея Софілканич

Також під час фотовиставки проходитить “тихий аукціон”, на якому можна придбати картини Закарпатської художниці Тімеї Софілканич. Це акварелі, які зображують дерев’яні храми Західної Украйни. Кошти, зібрані на тихому аукціоні, будуть використані на потреби маленьких пацієнтів відділення дитячої онкології. Національного інституту раку. На сьогодні, Національний інститут раку – провідна установа МОЗ України з проблеми «Онкологія», метою діяльності є визначеннястратегії розвитку онкологічної служби країни та основних заходів щодо профілактики, діагностики та лікування, зниження захворюваності, інвалідності та смертності населення від онкологічних захворювань.

Детальніше: (044) 529 03 59, 067 930 79 77

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *