Галерея “Соборна” запрошує на традиційні майстер-класи з писанкарства

Без имени-1Традиційно протягом Великого посту у галереї «Соборна» проходять професійні майстер-класи з писанкарства. Щосуботи під керівництвом народної майстрині Олесі Рудської кожен бажаючий може пізнати основи цього давнього українського мистецтва та навчитися самостійно виготовляти писанки. У програмі – вивчення тонкощів писанкарства, традиції та особливості, розпис власної писанки до Великодня. 

Зважаючи на фізичні особливості шкаралупи яйця, середньовічні писанки до наших днів не збереглися, – розповідає координатор проекту, менеджер виставкової зали галерея «Соборна» Інна Брич. – Однак масове розписування яєць в Україні існувало протягом століть. У XIX ст. писанкарство у різних художніх варіантах побутувало на всій території України, про що свідчать давні колекції українських писанок у музеях Києва, Лубен, Львова, Кракова, Варшави, Брно. Найдавніші писанки зберігаються у фондах Музею етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України і походять зі сіл Острів (1882 р., Львівщина), Слобідка (1891 р., Поділля) та ін.

Писанки виготовляли навесні, перед Великоднем, малювали їх сільські дівчата й жінки, монастирські ченці й іконописці, міські панночки, пекарі… Тому й техніка декорування різнилася. На селі яйця фарбували в один колір, інколи продряпували візерунки, орнаментували воском і фарбували у кілька кольорів, тоді як у місті вдавалися до різних штучних способів — наклеювали шматки кольорового паперу, фольги, тканини, нитки тощо. Писанки переважно виготовляли для себе і лише зрідка – для продажу на ярмарку.

Перше цьогорічне заняття відбудеться 7 березня.

Реєстрація – з 16 лютого за тел. (044) 529 03 59

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *