Отець Роман Матюшенко: «Сім’я – це мала Церква, яка відображає несення хреста»

1-IMG_794124 вересня у галереї «Соборна» відбулася духовна бесіда «Як створити міцну та люблячу родину». Гостем зустрічі став настоятель храму святих мучеників Адріана і Наталії протоієрей Роман Матюшенко. Учасники бесіди змогли почерпнути безцінний досвід сімейного життя. Для тих, хто не зміг відвідати зустріч, пропонуємо спеціальне інтерв’ю з отцем Романом. 

***

ЩАСТЯ БУТИ РАЗОМ!!!

 – Розкажіть, будь ласка, про свою сім’ю. Як вона створювалася?

– Створювалася, мабуть, як у всіх, дивним чином. Коли я навчався у семінарії та академії, у нас була група із знайомих, моїх однолітків, з якими ми товаришували. Оскільки це був час особливої зацікавленості до всього святого, і до Церкви в тому числі, мої друзі, з якими я навчався у світському вузі в Механіко-металургійному технікумі, після вступу до семінарії, зацікавилися, чому я став на цей шлях. І ось близько двох років я і декілька моїх друзів по семінарії та академії вели домашні групи спілкування про Церкву та віру. Приходила молодь, яка навчалася у сільських вузах, і ми вели їх з великим успіхом. Коли група збиралася в мене вдома, нам навіть не вистачало стільців і лавок для того, щоб вмістити всіх бажаючих послухати слово Боже. І ось на таку зустріч прийшла і моя майбутня дружина, яка також цікавилася всім, що стосується духовності.  З часом ми потоваришували і потім створили міцну сім’ю.

– Як змінилося Ваше життя з появою дітей?

– Звісно, коли у подружньої пари з’являються діти, це ставить людину на інший життєвий шлях. І всі ті поради, які ми чуємо у Церкві стосовно виховання дітей, дійсно відчуваються. Я з впевненістю кажу, що, коли з’явилися діти, по-іншому відчуваєш свій світ, світ у своїй сім’ї. З’являється якесь більш величне почуття відповідальності за цих малят. Людина, яка не має дітей, не може цього відчути. Особливо, коли діти вже дорослішають, твоє життя стає більш відповідальнішим, щоб дивлячись на своїх батьків, діти також наслідували нас у добрих справах і ставали святими, не велися на всілякі мирські ваблення.

– Які традиція існують у Вашій родині?

– Традиції, як і у всіх християн. Це, звісно, молитва. Інколи ми молимося разом вранці і ввечері. Коли таких умов немає (навчання дітей, моє служіння), кожен молиться самостійно. Діти ходять до церкви, і все життя, яке вони бачать на моєму прикладі і на прикладі матушки, стараються впроваджувати також і у своєму житті. Як і у всіх сім’ях, інколи ми разом займаємося спортом і відпочиваємо разом.

– Як допомагає Вам сім’я у служінні на ниві Христовій?

– Коли є люблячий тил, людині легше переносити всі негаразди нашого буття, і, звісно, священику також. Якщо є любляча родина, яка допомагає нести служіння, тоді й не виникає особливих труднощів. Інколи стається, що люди телефонують досить пізно, адже бувають різні ситуації. Доводиться залишати сім’ю, їхати або на Причастя, або на інші треби. Коли це все розділяє родина, то і натхнення є, і сили беруться, коли вже втомлений, і таким чином все ладиться.

– Розкажіть про один з найщасливіших моментів Вашої сім’ї.

– Таких моментів буває дуже багато. Звісно, це коли сім’я разом, коли є час приділити увагу сім’ї, помолитися разом і взагалі разом провести час – це дуже велике щастя. Відчуваєш і зацікавленість дітей, що батько і мати з ними поряд.

ГОЛОВНЕ У СІМ’Ї – СВОБОДА І ЛЮБОВ!!!

– Що таке сім’я у православному розумінні?

– Сім’я – це мала Церква, яка відображає на собі несення хреста. Тому я вважаю, що сім’я повинна будувати своє буття за законами Божими, і треба докласти багато зусиль, щоб все це в житті впроваджувати. А особливо в наш стрімкий час, коли різного роду спокуси і інформація інколи досить відволікає від християнських чеснот, в тому числі і сімейних цінностей. Тому якщо сім’я поважає заповіді Божі і на них будує своє майбуття, вона буде успішна і щаслива.

– Що головне у сімейних відносинах?

– У сімейних відносинах головне – вільність і любов, про яку каже Святе Писання. Якщо люди будуть любити одне одного, не дивлячись на всі негаразди і моменти, які виникають у сім’ї, то буде і злагода в душах – і в сім’ї, і в дітях. Ця злагода буде розповсюджуватись, так що люди будуть бачити цю радість спільного життя і також від цього будуть робитися добрими. Це дуже важливо в наш час.

– Що робить сім’ю міцнішою?

– Звісно, сім’ю міцнішою робить любов, без якої немає ні сенсу буття, ні взагалі сім’ї. Коли у людей є взаємоповага та звичка жити разом – цього замало. Коли дійсно є любов, сім’я міцніша і це свято від щасливого любовного буття стає видимим для інших людей. Вони також цим переймаються і піклуються про те, щоб у їхніх сім’ях були такі ж стосунки.

– Якою має бути щаслива сім’я? Які асоціації вона у Вас викликає?

В першу чергу, це слова зі Священного Писання. Апостол Павло каже: «Мужья, любите своих жен, жены, повинуйтесь своим мужьям якоже Господу». В другому місці апостол зазначає, що чоловік повинен повидитися з дружиною як з «немощнейшим» сосудом. Відразу на думку приходять ці християнські чесноти. Якщо обидві людини, які живуть у сім’ї, направляють своє життя цим шляхом, у їхніх сім’ях панує радість і любов. Деякі люди вважають це тягарем, що це неважливо виконати. Але сучасні християнські сім’ї втілюють ці слова в життя. Головне, щоб людина виконувала їх постійно, правильно розуміла, і тоді буде злагода в сімейних відносинах.

ВІРНІСТЬ СВЯТИХ АДРІАНА І НАТАЛІЇ…

– Поділіться, будь ласка,  прикладами дієвості християнського типу сім’ї.

– У нас церква на честь святих мучеників Адріана і Наталії. Ми постійно розповідаємо людям, щоб вони брали приклад з цих святих мучеників, тому що їх життя унікальне. Вони також були молодими людьми і в розквіті сил відійшли на Небо – спочатку Адріан, потім Наталія. Інколи, коли я розповідаю, що Наталія хотіла, щоб Адріан був перший страчений за Христа, і ще й допомагала катові, щоб він першим взяв до страти Адріана, деякі люди, чуючи це, думають, що ця жінка немає розуму і захотіла смерті свого чоловіка. Але коли ми подивимося на це з християнської точки зору, побачимо, що навпаки немає на землі нічого кращого, ніж жити святим життям і готувати себе до Небесного Царства. Коли людина здійснює ці слова в житті, вона бачить їх сенс. І Наталія також вважала за потрібне, щоб чоловік не відрікся від Христа, а відійшов на Небеса, й таким чином йому допомагала. Коли ми служимо молебні, акафісти, або відправляємо вінчання, то постійно нагадуємо людям, щоб вони брали приклад з цих святих – вірністю одне одному, а також ідеалами християнства ніколи не зрадили Богові. Тоді сім’я буде міцною і ніколи не розпадеться.

– Напевно, ваші парафіяни дуже відчувають допомогу цих святих…

– Дійсно, коли люди приходять до ікони святих мучеників, бувають і чудеса. Також у нас є часточка мощей святої Наталії, яку нам подарував отець Амвросій Макар, привіз нам з Мілану. Це надихає сімейні пари якомога частіше слухати Святе Писання і брати приклад з християнської поведінки святих Адріана та Наталії. Наш храм, молитва святих мучеників допомагає тим, хто до них звертається, щоб дійсно в сім’ї панував мир, злагода і справжня віра.

МІСІЯ БАТЬКА…

– Неодмінна ознака щасливої родини – діти. Як правильно виховувати дітей?

– Виховувати дітей потрібно у страху Божому. Коли діти змалку навчаються заповідям Божим, бачать приклад своїх батьків, то і виростають справжніми святими. Інколи слово «святість» деяких людей відлякує, вони думають, що це нам не під силу, що в нашому сучасному світі неможливо це все втілювати в життя. Це велика помилка. Божа благодать як і тоді, так і сьогодні є всемогутньою силою, яка дає людям змогу виконувати заповіді Божі і втілювати їх в життя. Тому, коли діти навчаються Божим істинам від своїх батьків, потім від своїх хрещених батьків, коли вони приходять до храму Божого, то і виростають святими. Звісно, бувають якісь виключення з правил, але коли діти змалку навчаються усьому святому, їх душа загартовуються вченням Божим. І навіть бачивши якісь негаразди життя, вони зможуть протистояти, і тут місія батьків, хрещених батьків та Церкви виконана.

– Наостанок, Ваші побажання молодим сім’ям, які ще тільки будують свою малу Церкву…

– Як людина духовного спрямування, хочу сказати, щоб вони свої стосунки будували на любові, читали слова святого апостола Павла з тлумаченням про те, як чоловік повинен поводитися зі своєю дружиною та як дружина має слухатися свого чоловіка, які ми, до речі, читаємо під час звершення Таїнства шлюбу. Якщо люди будуть прагнути втілення цих християнських чеснот у життя, то шлюб звісно буде міцний, і не тільки в цьому житті, але й в Небесному Царстві подружжя буде разом.

Бесіду вела Дарія Кривошея

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *