Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці у храмі Всіх святих (+Фото)

IMG_5927-001Традиційно у перший день Успенського посту Свята Церква святкує Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці.

Свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього прийшло до нас з Візантії, де було встановлене не пізніше ІХ ст. Воно полягало у перенесенні з імператорського палацу до храму Святої Софії частини хреста Господнього. Через захворювання, які вельми часто траплялися в серпні, в Константинополі спрадавна утвердився звичай виносити Чесне Древо Хреста на дороги і вулиці для освячення місць і в уникнення хвороб.

Також цього дня Церква відзначає пам’ять семи мучеників Макавеїв: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, їх матері Соломії та вчителя їх Єлеазара, які в 166 р до н. е. очолили повстання за віру в єдиного Бога і були за це жорстоко покарані.

Після Божественної Літургії в Храмі Всіх святих урочистий святковий молебень очолив благочинний храму протоієрей Віктор Дреботій у співслужінні кліру. Цього дня у всіх православних храмах відбувається освячення води, квітів і маку в подяку Господу за новий урожай.

Зі святом і душекорисного Вам Успенського посту!

Фоторепортаж – Дарія Кривошея

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *