Проект «Наш Афон» – у Солом’янському благочинні (+Відео)

1-IMG_9967У липні просвітницький проект галереї «Соборна» – фотовиставку «Наш Афон» приймає Солом’янське благочиння Київської єпархії. Більше 80 унікальних світлин, зроблених на Святій Горі Афон фотохудожником Костасом Асімісом, експонуються у бібліотеці з питань мистецтв імені Миколи Бажана. 3 липня тут відбулося офіційне відкриття фотовиставки.

У відкритті виставки взяв участь ключар Кафедрального собору єпископ Бородянський Варсонофій, помічник Солом’янського благочинного священик Костянтин Вовченко, директор Паломницького Центру УПЦ Володимир Теліженко, керівник Духовно-просвітницького центру Ксенія Зозуля та завідувач бібліотекою ім. М. Бажана Лариса Кондратюк.

Піднесений спів чоловічого хору храму прп. Сергія Радонезького, вітальні слова організаторів та гостей проекту, знайомство з земним уділом Божої Матері через фото та перегляд фільму Паломницького центру УПЦ «Афон – вершина світу»… Тепер ще більше людей доторкнуться до життя тисячолітньої святині Православ’я.

Ключар Кафедрального собору єпископ Бородянський Варсонофій розповів про Афон та відповів на запитання відвідувачів.

В рамках відкриття виставки директор Паломницького Центру УПЦ Володимир Теліженко передав до бібліотеки ім. Миколи Бажана нову книгу – путівник «Афон. Погляд з вершини».

Афон – це місце тиші, усамітнення й молитви. Доступ сюди відкритий лише одній жінці – Матері Господа. Це – місце зустрічі Неба і землі, незаймана природа і застигла у своїй величі історія… У Солом’янському благочинні виставка триватиме до 27 липня.

1-IMG_9984

Великий внесок в організацію виставки зробило Солом’янське благочиння Київської єпархії в особі священика Костянтина Вовченка – помічника Солом’янського благочинного, клірика храму прп. Сергія Радонезького. За декілька хвилин до відкриття виставки ми поспілкувалися з отцем Костянтином та поцікавилися його думками з приводу світлин.

Яке значення виставки «Наш Афон» для Солом’янського благочиння?

На сьогоднішній час не кожна людина має можливість відвідати Святу гору Афон. Але ми всі знаємо, що це – земний уділ Пресвятої Богородиці, як і наша Києво-Печерська Лавра – велика святиня для Київської Русі. І сьогодні ті люди, які не мають шансу поїхати, мають можливість долучитися до фото- та відеорепортажу, які сьогодні ви представляєте тут, в бібліотеці.

Чому так важливо для нашого сучасного суспільства проводити такі виставки? Справа в тім, що людство втратило духовність, внаслідок чого гріх ввійшов в світ і став нормою. Сьогодні, дивлячись на ці фотографії і вивчаючи історію Святої гори Афон, ми маємо можливість побачити, що є люди, які на рівні помислу відсікають гріх. Ми з вами знаємо, що гріх спочатку входить в серце людини, а потім вже людина творить цей гріх. І коли душа людська буває пустою, тоді диявол має велику можливість туди потрапити і посіяти своє насіння злоби.

Сьогодні ми маємо можливість не тільки оглянути фотографії, а притулитися до того життя своїм серцем, побачити на свої очі, як живуть монахи, яким побутом, як добувають собі хліб насущний… І, дійсно, що є основне на потребу людині – це спілкування з Богом. Молитви дуже тривалі – я, на жаль, не був на Афоні, але знаю від отців, духовенства, паломників, які відвідували це святе місце. Молитви на Афоні тривають цілодобово, безперервно йде молитва за весь світ, незалежно від того, християнин ти, магометанин чи будь-якої іншої віри. Православні монахи моляться за мир у всьому світі, і сьогодні це також дуже актуально безпосередньо для нашої держави, яка переживає складні часи.

Гординя, гнів, марнославство та інші гріхи оволоділи людством. Ми забули про милосердя, про щиру душу, про те, що ми маємо бути милостивими. Господь каже до нас: «По тому пізнають, що ви – Мої учні, що ви – християни, якщо будете мати любов між собою». Заповіді блаженства нам говорять: «Блаженні милостиві, яко тії помилувані будуть». Хай Господь укріпить кожного з нас і по молитвам святих отців дарує нам розуміння, відверті щирі очі для того, щоб побачити власний гріх, а не намагатися викорінити сучок з ока брата, якщо у нас у власному оці є бревно. Дуже вам дякую, за те, що сьогодні також маю можливість бути присутнім і приймати участь у відкритті цієї виставки.

Що для Вас Афон?

Для мене це – в першу чергу духовний осередок православного світу, тому що це не просто гора, на якій зібрано декілька десятків монастирів, які існують і самі собою керуються духовними засадами, а для мене – це є мрія, де я хотів би побувати і чогось звідти навчитися, привести, і, скажімо так, застосувати в своєму власному житті.

Які Ваші враження від виставки?

Мене вражає в першу чергу – це людські очі, людські обличчя, вирази… Це ті миті, які людина не завжди, можливо, помічає в повсякденному житті. Навіть, коли передивляєшся якісь відеосюжети, неможливо вихватити оту мить, оту секундочку, яка передається в фотозйомках. Тому сьогодні найголовніше – це ті люди, очі яких передають нам дух часу і дух самої гори Афон.

Розкажіть, будь ласка, про діяльність Солом’янського благочиння. Які Ваші плани?

Відкриваючи цю виставку, ми готуємо наступну акцію – це буде благодійна акція, присвячена до дня святих першоверховних апостолів Петра і Павла. Акція буде проходити 12 липня о 14 годині в парку на Солом’янській площі біля Спасо-Преображенського храму. Буде відслужено молебень за мир в Україні, після якого буде проведена благодійна акція по збору коштів для мирного населення східних областей – Донецької та Луганської, оскільки ми знаємо, що там люди потребують елементарного – продуктів, ліків, засобів гігієни і т. ін. Тому ми вирішили долучитися до того і не просто зібрати якісь кошти, а натякнути людям, щоб вони теж не були байдужими, і хто чим міг, той би і прийняв участь.

Ваші побажання відвідувачам виставки і Духовно-просвітницькому центру Кафедрального собору УПЦ.

Я хочу побажати і Духовно-просвітницькому центру, і всім відвідувачам духовного розвитку. Щоб наше життя не залишалося на місці, тому що час минає, дорогоцінний час для кожної людини, яка в цьому житті має своє значення і призначення. Я побажаю кожній людині, яка виходить після цієї виставки, щоб щось в її внутрішньому духовному світі змінилося, щоб в серці зародилась, якщо ще немає, часточка любові. А якщо вона є, щоб здобула ту живильну, благодатну росу, з якої би виростала на подальші роки для духовного звершення і розвитку.

1-IMG_9904Лариса Кондратюк – завідувач Бібліотекою з питань мистецтв ім. Миколи Бажана:

Коли до нас прийшли з пропозицією показати людям виставку «Наш Афон», ми без вагань відразу погодилися з особливо великим задоволенням і дуже довго на неї чекали. Такий проект в нашій бібліотеці вперше. За 30 років діяльності нашої бібліотеки таких проектів у нас не було, сподіваємося, це не в останнє. Адже духовна тематика дуже важлива, особливо зараз. Звичайно, мистецтво й духовність тісно пов’язані одне з одним. Тому досить доречно, що саме в нашій бібліотеці, у нашій виставковій залі ми маємо змогу побачити цю виставку.

Особисто я у захваті від виставки. Коли ми її готували, хотіли доповнити її літературою. І достатньої кількості літератури ми не знайшли. Коли  приходимо на роботу, враження, майже як у церкві – щось духовне й велике. На скільки вона світла, енергетично сильна! Дякую, що дали можливість жителям нашого району побачити, відчути це і долучитися до цього високого та духовного. Це дійсно те, що побачити просто так неможливо. Великий захват, дуже цікаво та корисно.

1-IMG_9991Володимир Теліженко  директор Паломницького Центру УПЦ:

Вже півроку благочиннями столиці проходить виставка «Наш Афон». Вважаю, що це визначна подія, тисячі людей хоча б таким чином вже доторкнулася до Афону як до явища. Вважаю, що це явище непересічне, тому що особливо сьогодні у людей є велика потреба доторкнутися до цінностей, які над усіма іншими цінностями життя – це духовна православна традиція, яка вже більше, ніж тисячоліття безперервно зберігається ченцями Святої гори Афон. І тому я думаю, що в душах цих тисяч людей відбиток цієї виставки залишить нотки добра, сяйво людської краси, яка в повній мірі виражається на Святій горі тими людьми, які її населяють і йдуть за Христом.

Підготувала Дарія Кривошея
Фоторепортаж  Олексій Цвєтков, Дарія Кривошея 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *