Фотовиставку «Наш Афон» приймає Боярське благочиння, Київської єпархії.

248303913Свята гора Афон є свого роду одним із духовних центрів православ’я, в 1988 році внесена в список об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Греції. Це особлива одиниця Грецької Республіки, самокероване об’єднання двадцяти православних монастирів у безпосередній юрисдикції Константинопольського Патріарха (з 1312 року). Для православних всього світу Свята Гора Афон – одне з головних святих місць, шанується як земний Уділ Божої Матері.

28 травня просвітницький проект фотовиставку «Наш Афон» було відкрито в Боярському благочинні, Київської єпархії. Ініціативу даного благочиння підтримав Боярський краєзнавчий музей, в особі директора Терпіловської Галини Володимирівни.

У офіційному відкритті фотовиставки взили участь співорганізатор заходу о. Флавіан Гоженко клірик Свято-Михайлівського храму міста Боярки, Боярського благочиння та директор музею Терпіловська Галини.

Насправді в даний час Афон – головний центр і оплот східно-християнського чернецтва. У зв’язку з цим цілком виправданий інтерес до нього не тільки православних, але і всіх людей, які мають духовні інтереси. Безліч гостей з усіх куточків земної кулі щорічно відвідують Святу Гору. Їх значна частина під враженням від побаченого в тій чи іншій мірі змінює своє життя, а деякі навіть залишаються на Афоні, стаючи на шлях чернецтва. Афон – це духовна школа, школа смирення і покаяння.

Підчас презентації фотовиставки відбулась історична подія для музею, адже отець Флавіан подарував музею камінь, привезений зі Святої Гори, який стане наріжним каменем у новому корпусі, який планується побудувати у найближчий час.

наш афон“З вдячністю Богу та його Пречистій Матері, відкрили в Боярському краєзнавчому музеї фотовиставку Костаса Асіміса присвячену Святій Горі Афон. Через сучасні та архівні світлини кожен поринув у неперевершений світ монашоі республіки та ніби перенеслись у той, зовсім інший світ, світ тиші та молитви. Подарували музею камінь, привезений зі Святої Гори, який стане наріжним каменем у новому корпусі, який планується побудувати у найближчий час.

Вдячні духовно-просвітницькому центру кафедрального собору на честь Воскресіння Христового за надану можливість торкнутись святості Афону Боярчанам та гостям нашого міста. Нехай благословіння Святоі Гори та Покров Цариці Небесної перебуває з нашим містом і всім боголюбивим народом.” – ієромонах ФЛАВІАН (Гоженко ) клірик Свято-Михайлівського храму м. Боярка (Київська єпархія).

В знак вдячності за організацію просвітницького проекту, від імені колективу галереї “Соборна”, менеджер проекту Інна Іванівна Брич на пам’ять подарувала директору музею ікону Божої Матері “Умілєніє” та повчальну на життєвих шляха книгу “Архієрей”.

248307617


Іван Івлев випускник Школи Джазового і Естрадного Мистецтва по класу фортепіано.

Іван: усім відомо, що майже всі композитори епохи классицизму свого часу працювали при храмі. Більшість з них писали твори релігійного змісту самотужки. Але ніхто не залишив у спадок таку кількість божественної музики, як Бах. Зараз ви почуєте прелюдію і фугу до мінор з ДТК.


Пономар Свято-Михайлівського храму міста Боярки Олексій Кулаковський, та хорист нижнього змішаного хору Свято-Михайлівського храму Валерій Сидорець виконають грецькою мовою піснеспів Агні Парфене поширений Святителем Нектарієм Егінським.

Олексій: Агні Парфене – це урочистий гімн Божій Матері, Ігуменії святої гори, пісня чистоти та непорочності, що сповнює радості і стверджує святість. Агні Парфене (Честна Діво) – це ангельський піснеспів, явлений Святителю Нектарію Егінському, не так давно наприкінці ХІХ століття, але сповнений глибокого змісту, та мелодійності гімн поправу є безцінним духовним і культурним надбанням, що служить джерелом наснаги і мудрості досвідчених аскетів, та відкриває ні з чим незрівнянну красу величі Правослв’я тих, хто ще шукає втамувати спрагу по Бозі.

За традицією по завершені офіційної частини для відвідувачів була проведена екскурсія виставкою, адміністратором проекту Людмилою Михайлівною Юрчук. “За церковним переказом, через кілька років після Вознесіння Ісуса Христа, Божий промисел  визначив долю та майбутню історію Афонського півострова: його відвідала Пресвята Богородиця. Судно, на якому вона відправилася зі святим апостолом Іоанном Богословом і їхніми супутниками на острів Кіпр, бурею було віднесено до Афону. Побачивши ці місця, Пресвята Діва промовила пророчі слова: “Місце це та буде Моїм жеребом, який дано Мені Сином і Богом Моїм..” – прокоментувала для слухачів екскурсії Людмила Михайлівна.

Потрібно зауважити, що під час екскурсії задавалось чимало питань про особливості цієї автономної держави, про її унікальність та мотивації при існуванні.

Кожен бажаючий зможе ознайомитись з виставкою з 28 травня по 28 червня 2016р. за адресою: Київська область, м.Боярка, вул. Жовтнева,49 в приміщенні Боярського краєзнавчого музею.     Детальнішу інформацію можете отримати за тел.:
(04598)35-577, www.rbkm.com.ua
(04598)3-62-62, www.boyarka.church.ua
(044)529-03-59, www.soborna.church.ua

Організатор та автор просвітницького поекту фотовиставка “Наш Афон” є духовно – просвітницький центр кафедрального собору УПЦ (галерея “Соборна”). З питань організації та проведення виставки “Наш Афон” просимо звертатися до менеджер з організації виставкової діяльності ДПЦ КС УПЦ (галерея “Соборна”), Брич Інна Іванівна тел. 063 068 99 11, 095 671 12 11, (044) 529 03 59.  www.soborna.church.ua

ПРИМІТКА ПРО ПРОЕКТ: Протягом декількох місяців 2013 року на території України перебувала правиця великомученика Георгія Побідоносця. Під час перебування святині у Києві на місті будівництва Кафедрального собору, відомий грецький фотохудожник Костас Асіміс спільно з галерею «Соборна» організував просвітницьку виставку «Наш Афон». По завершенню автор виставки передав у виставковий фонд галереї «Соборна» 84 роботи. Після чого було прийнято рішення з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана) розпочати духовно – просвітницький проект в рамках якого надати можливість громадськості  доторкнутись до життя Святої Гори через призму об’єктива.

Фоторепортаж від фотографа Фардєєвої Наталії

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *