“До Дня української писемності…”

IMG_0226Книги нас оточують скрізь: і вдома, і в школі, і в бібліотеці, в сучасному світі зявились навіть електроні книги… Здається, що вони існували завжди. Але цікаво, що було тоді, коли на світі ще й гадки про книжки не мали? Книги з’явилася тому, що люди завжди прагнули зберегти і передати для нащадків свою мудрість, знання, красу художнього слова.

08 листопада до Дня української писемності та мови і напередодні деня пам’яті Преподобного Нестора Літописця в галереї “Соборна” пройшов культурно – духовно – просвітницький захід присвячений розкриттю історії виникнення писемності та внесок в цей процес Нестора Літописця. Вважається, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови. Він був послідовником творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Преподобний Нестор працював у сфері писемності до останнього дня свого земного життя. Мощі святого покояться в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Саме монахи-літописці, живучи в монастирях, записували історію того, що відбувалось навколо, поклавши, таким чином, початок історичній науці.

IMG_0236-001Нестор Літописець – преподобний київський літописець та письменник. З 1173 року – чернець Києво-Печерського монастиря. Автор житій святих Бориса і Гліба та Феодосія Печерського, “Повісті минулих літ”. Сьогодні захід відвідали діти храму на честь ікони Богородиці “Всецариця”(Деснянське благочиння, Київська єпархія), храму на честь сщмч. Макарія (Шевченківське благочиння, Київська єпархія), храму на честь Агапіта Печерського (Шевченківське благочиння, Київська єпархія), храму на честь Марії Єгипетської при пологовому будинку №7 (м. Київ).

NesДоречі, якщо пригадати життєвий шлях Преподобного Нестора Літописця потрібно зауважити, що він народився на київській землі, у сімнадцять років прийшов у Києво-Печерську лавру послушником. Прийняв його сам засновник монастиря преподобний Феодосій. Молитвою та послухом юний подвижник невдовзі перевершив найвидатніших старців. Під час постригу в ченці Нестор був удостоєний сану ієродиякона. Книжкова справа стала змістом його життя.

Найвизначнішою працею Нестора Літописця є “Повість минулих літ” – літописне зведення, складене в Києві на початку XII століття. Це перша в Київській Русі пам’ятка, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Преподобний Нестор довів розповідь з літописних зведень кінця XI століття до 1113 року. Всі наступні літописці лише переписували уривки з праць преподобного Нестора, наслідуючи його. Але перевершити так і не змогли. “Повість минулих літ” була і залишається найвидатнішою пам’яткою слов’янської культури.

IMG_0255Особливістю заходу стало спілкування із професійним реставратором книг Ольгою Коломієць, яка уже багато років працює у реставраційному відділі заповідника – Києво – Печерська лавра. Усі учасники заходу дізнались про таємниці та особливості роботи майстра – реставратора стародруків.

“Реставрація – це не ремесло, не проста усунення вад і ні в якому разі не декоративне оформлення . Реставрація книг – камерний процес, завдання якого продовжити книзі життя, зберігши її образ, енергетику, інформацію не тільки текстову, але і чуттєву. Робота з книгою завжди дуже делікатна. Продовжити книзі життя в майбутньому, зберігши в ній Минуле, є ніщо інше, як Мистецтво.” – зауважила Ольга.

Доречі 9 листопада діти побувають на екскурсії у реставраційному центрі Києво – Печерської лаври та наочно побачать як відбувається процес відновлення стародруків.

IMG_0226

Дітвора приймала активну участь в обговорені. Особливо дітей цікавили питання про реставрацію сторінок, адже відбувається цілий хімічний процес дякуючи якому очищаються сторінки і відновлюється текст.

IMG_0249

Другою частиною заходу стали творчі майстер – класи від майстринь з декоративно – прикладного мистецтва Ірини Кухіанідзе та Наталі Гончарук.

IMG_0260

Учасники заходу отримали можливість навчитись писати пером літери церковно – слов’янського алфавіту та створити власними руками вітальні листівки дякуючи підказкам майстрині Ірини Кухіанідзе. А дякуючи майстерності Наталії Гончарук діти створили закладки для книжок з використанням сучасних технік. Дітвора була в захоплені від творчого процесу і що важливо, діти підтримували один одного.

IMG_0243

Насправді тема створення книги та навіть написання листа власноруч завжди цікава. Народна мудрість каже, що книга вчить, як на світі жити. І це дійсно так.. Вона розкриває нам цікавий світ, допомагає мандрувати через століття і краще розуміти сьогодення.

Організатори висловлюють подяку усім партнерам заходу за допомогу, а особливо волонтерам та майстриням. Нехай Бог віддячить Вам із торицею!

Наступний масовий захід для дітей у галереї “Соборна” заплановано на 21 листопада відбудеться традиційний захід з нагоди святкування дня Собору Архістратига Михаїла та всіх Небесних сил безплотних.

Щоб приєднатися до заходу протрібно зв’язатися із координатором проекту – менеджер з організації масових заходів для дітей ДПЦ КС УПЦ, Людмила Михайлівна Гончарова (097) 221 91 25, (044) 529 03 59. 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *