“Багатодітні сім’ї вклонилися святим преподобним печерським…”

IMG_9678Свято-Успеньска Києво-Печерська Лавра – це серце Києва, велика святиня України. Сюди  з різних кінців світу прагнуть потрапити паломники та клонитися святим преподобним печерським, які змогли, побороти гріх  та стяжати святість.

В старі часи люди добирались до Лаври пішки, місяцями продовжуючи свій шлях, користуючись правилом «язик до Києва доведе».  Люди вважали за необхідне хоча б раз на рік побувати в святому місці, з молитвою вклонитися препеодобним Печерським. 

IMG_9672Сьогодні навіть  люди, які мешкають в Києві,  рідко бувають в стінах Лаври, мало знають про життя преподобних печерських.  Саме тому Православний центр розвитку сім’ї «Сім’я в радість» сумісно  з  Паломницьким відділом Києво-Печерської Лаври (http://palomnik.lavra.ua/) сприяють організації сімейних паломництв  до Лаври, організовують відвідування печер для дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей.

Сімейне паломництва – можливість більше дізнатись про святині, дізнатись цікаві факт из життя преподобних, познайомитись з устроєм сьогоднішньої Лаври, дізнатись про чудеса, що по волі Милосердного Господа і до нині.

Дізнатись більше про лаврські святині та життя преподобних печерських допоможуть провідники паломницького відділу, з супроводом яких історія та життя Лаври стають часткою душі.

IMG_9689Цього разу наша группа дізналась про подвиги засновників Лаври преподобного Антонія та Феодосія Печерських. Ми доторкнулись до моментів  життя першого мтрополита Київського Іларіона. Саме він викопав першу печеру на березі Дніпра й часто залишався там для молитви. Через деякий час в цій печері подв’язався преподобний Антоній Печерський.  Ми дізнались, що Лавра ділить на Верхню та Нижню, що саме тут були засновані перша школа, перша лікарня, перша друкарня та бібліотека.

IMG_9682У кожного паломника є можливість дізнатись про історію  Лаври, життя преподобних печерських більш детально.   Ми дізнались від провідника, що довжина Ближніх печер складає біля 400 метрів. В Ближніх печерах є три підземних храми – храм Введення пресвятої Богородиці, підземний храм перпеодобного Антонія Печерського, храм преподобного Варлаама, ігумена Печерського, які ми відвідували з молитвою.   Відкриттям для нас стало те, що у Ближніх печерах спочивають мощі 73 святих преподобних Печерських. Є і ті, чиї імена нам невідомі. Тут зберіглися келії затворників, які присвячували своє життя Богу, несли аскетичний подвиг все життя та відійшли у життя вічне, не залишивши відомості про себе.

У Ближніх печерах наша группа вклонилася святому преподобному Агапіту. При житті він здійснив багато зцілень без жодної винагороди, приймаючи хворих та нужденних та сподобився і після своєї кончини лікувати людей. Скільки зцілень звершено по молитвам святого преподобного Агапіта. До нього прибігають і старі, і малі, хворі на різні хвороби.

IMG_9686Тут у ближніх печерах  є можливість вклонитися святому преподобному Іл’ї Муромцю та дізнатись, що він відійшов до Господа, захищаючи святу обітель від нападіння.  Біля святого богатиря лежать мощі святого мученика немовля Іоанна, одного з перших хористиян на Русі, якого було  страчено поганами. До святого мученика немовля Іоанна  звертаються  з проханнями про дарування дітей і часто отримують відповідь від Бога.

У Ближніх печерах зберіглася до нині келія преподобного Антонія, засновника Лаври, мощі преподобного зберігаються під спудом. А навпроти келії – печерний храм, де зберігаються мощі святого преподобного Прохора Лободника. Під час голоду преподобний Прохор годував людей хлібом з лободи, що пом молитві святого  на смак ставав солодким. І сьогодні святий преподобний Прохор Лободник допомагає віряним годувати сім’ї, знаходити роботу.

IMG_9680Ще багато цікавих фактів про життя преподобних печерських, які спочивають у Ближніх печерах відкрились нам і чудеса Марка Гробокопателя, і історія про чудесний постриг в монашество святого преподобного Пімена Многоболезненного, і сторінки життя преподобного Нестора Літописця.

Щоразу відвідуючи печери з провідником, дізнаєшся багато нового. Для того, щоб знати життя святих преподобних Печерських, потрібно мати в домашній бібліотеці та перечитувати «Патерик Печерський».  Також несподіваним відкриттям для кожного читача стануть книга «Тератургіма» (під редакцією Афанасія Кальнофойского), де  зібрані свідчення про чудеса, що були у самій Свято-Успенський Києво-Печерській Лаврі та Ближній та Дальніх печерах монастиря.

IMG_9671Звісно ми вирішили дізнаватись більше про святее серце Києва та її святих та приходити сюди частіше. Вивчати життя преподобних, відкривати для себе нові історичні факти про Києво-Печерську Лавру, молитвенно звертатися  до її святих, які бережуть своєю молитвою Україну та всіх нас.

Святі преподобні Печерські, моліть Бога про нас!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *