Майже 1000 учасників взяла участь у IV Пасхальному фестивалі «Візерунки Великодня 2015». ГАЛА – КОНЦЕР (+ Відео)

IMG_227619 квітня у Духовно-просвітницькому центрі Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового відбувся фінальний день IVПасхального фестивалю «Візерунки Великодня». Завершальне дійство фестивалю пройшло у форматі гала-концерту, традиційно зібравши переможців попередніх конкурсних днів. Учасники, члени журі, організатори та друзі фестивалю об’єдналися великою родиною для соборного святкування Світлого Христового Воскресіння. Переможці головних номінацій конкурсних днів подарували глядачам атмосферу щирості, радості та святкового великоднього настрою.

У закритті ІV Пасхального фестивалю взяли участь засновник та керівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький та Вишневський Олександр та члени журі усіх конкурсних днів.

Святковий захід розпочався з урочистого подячного молебню у храмі на честь Усіх святих, богослужіння очолив митрополит Олександр. Перед цим провів майстер-клас з церковного співу для юних учасників заходу заслужений діяч мистецтв України, кандидат богослов’я протодиякон Димитрій Болгарський, тим самим підготувавши усіх присутніх в храмі до великодньої молитви. Під час молебню учасники фестивалю подякували Господу за приємне та душекорисне проведення конкурсних днів, цікаві зустрічі та відчуття світлої пасхальної радості впродовж проекту.

Після соборної молитви у просвітницькому центрі власне розпочався гала-концерт. Заряджали позитивом цього дня наші юні ведучі – Вероніка Ломакіна та Олексій Полонський. Першими на сцені виступили переможці хорових зустрічей фестивалю, володарі номінації «Кращий духовно-просвітницький виступ» – церковний дитячий хор «Радуйся» під реґентуванням Наталії Мільошкіної, що діє при столичному храмі святих безсрібників Косьми та Даміана. Малеча хору напрочуд порадувала своїм звучанням, благоговійним виконанням Пасхальних піснеспівів та репертуаром на різних мовах.

Наступними представили свою композицію переможці театральних зустрічей «Візерунків Великодня» – театральний гурток недільної школи Свято-Кирилівського чоловічого монастиря. Сучасні ідеї, яскравість, акторська виразність та креативність – саме так можна охарактеризувати виставу «Муха-Цокотуха», підготовлену стараннями художнього керівника Тетяни Котенко та вихованцями гуртка. Діти чудово передали сюжет відомої казки та зуміли привнести в неї щось нове, а саме – християнські цінності.

Третя учасниця – молода поетеса Олександра Шаповал, яка перемогла у конкурсі авторського мистецтва у номінації «Кращий просвітницький авторський вірш». Олександра продекламувала написані нею вірші «Прощення» та «Коли в тобі трапляються дива».

Далі на сцені відбулася церемонія нагородження переможців дитячої виставки-конкурсу «Візерунки Великодня». Нагороджували дітей голова журі конкурсу Ксенія Зозуля, члени журі народний художник України Олена Скицюк, народна майстриня Леся Рудська та бренд-менеджер популярного дитячого журналу «Пізнайко» Олена Ходаківська з побажаннями творчої наснаги та нових мистецьких перемог. До речі, на церемонію нагородження приїхали вихованці Центру дитячої та юнацької творчості м. Дружківка (Донецька область), виставкові роботи яких вразили глибиною, молитовністю та сподіваннями на мир.

Святкову концертну частину продовжили дівочий фольклорний колектив «Ясниця» під керівництвом Світлани Єрьошиної. Колектив переміг на фольклорних зустрічах фестивалю у номінації «Кращий просвітницький фольклорний виступ». Дівчата порадували автентичним співом та неповторним українським колоритом.

Завершальним виступом стала натхненна гра юного народного інструменталіста Михайла Чередніченка – переможця останнього конкурсного дня Пасхального фестивалю у номінації «Кращий народно-інструментальний виступ». Михайло – учень дитячої музичної школи № 28, вихованець недільної школи Свято-Іллінського храму столиці. Юний талант подарував глядачам можливість  насолодитися живою інструментальною музикою, а саме – грою на трьох колоритних музичних інструментах: сопілці-тенор, поширеній в народній музиці Карпат дводенцівці та одному з найдревніших духових інструментів – глиняній окарині.

По завершенні виступів з вітальним архіпастирським словом до аудиторії звернувся митрополит Переяслав-Хмельницький та Вишневський Олександр:

11149272_999024196789163_8011081081203425122_n«Фестиваль, який був заснований приснопам’ятним, але одночасно вічно живим у наших серцях, Блаженнішим Митрополитом Володимиром, нами по можливості підтримується, ентузіазм організаторів та волонтерів живе, і, дякуючи усім вам, його учасникам, наповнюється змістом і виховує гарних громадян нашої держави, нашої Церкви і нашого суспільства. Діти, які виступають сьогодні на сцені, ніколи не будуть поганими людьми, адже щоб мати майбутнє, його треба виховувати вже сьогодні. Дякуючи галереї «Соборна» та цьому фестивалю, це покоління виховується. І вірю, воно буде гарним, вродливим і щасливим! Хай Бог благословить на подальші труди, в повному обсязі виконувати свої як церковні, так і громадянські обов’язки. Кожному із нас Господь дає якісь свої таланти. Хай же цими талантами ми славимо Бога і наше, Ним дане життя. Христос Воскрес!»       

Владика Олександр вручив членам журі та переможцям фестивалю грамоти і цінні подарунки від Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира. Також вагомий внесок для підтримки фестивалю зробили Всеукраїнський благодійний фонд “Благо Дарую”, дитячий журнал «Пізнайко», дитячий парк розваг «HAPPYLON», група компаній АДЕФ-Україна та ін.

IMG_0144ОЛЕКСАНДРА ШАПОВАЛ переможець “Конкурсу авторського мистецтва” ГРАН – ПРІ: “Кращий просвітницький авторський вірш”

“Я дякую Богові за можливість проявити себе у авторському мистецтві. Нам з дитинства даються шанси, але не кожен вміє правильно їх реалізувати. Бог дав мені талант писати вірші і я дуже рада, що є такий фестиваль тим більше православний в якому можна показати і прочитати мої твори. Сьогодні було багато талановитих пистмеників, також я знайшла собі нових друзів. Хочу побажати фестивалю і його організаторам Божої допомоги і ще багато років організовувати зустрічі – конкурсні дні в рамках фестивалю. Наснаги і креативності щоб кожен наступний фестиваль наповнювався новими візерунками та друзями. Дякую усім за труди і ту любов яку я і інші учасники отримали від організаторів. Я запамятаю це фестиваль на все життя. “

IMG_0154НАТАЛІЯ ГРАБОВСЬКА – режисер та художній керівник Київського благодійного театру “Місто сонця”. Член журі фестивалю “Театральні зустрічі”

“Приємно дивує те, як багато ідей з’являється у людей, які, здавалось би, дуже далекі від театру, їх готовність працювати і вдосконалювати себе задля того, щоб дітям було цікавіше. Інколи дітки самі дивують своїм ставленням – довірою, відкритим сприйняттям, цікавістю і гостинністю. Я дякую Богові, що два роки тому я долучилась до фестивалю. Я дякую усім хто вкладає душу в організацію пасхального свята. Цього року фестиваль збільшився в ньому прийняли участь майже 1000 учасників. Протягом всієї Пасхальної седмиці щодня проходила якась подія чи то хори співали, чи вистави показували, дитяче мистецтво, нородне мистецтво. Я у захваті. Дякую за честь бути причетною до такого дійства. Дякую усім! “

Цього дня не було ні оцінок, ні конкурсного хвилювання, а лише тепла атмосфера свята і творчості. Організатори фестивалю своїми зусиллями перш за все прагнули разом відроджувати духовність у нашому суспільстві, зміцнювати моральне підґрунтя та відтворювати православні традиційні цінності – основу національної самосвідомості українського народу і самобутності нашої культури, що, дякувати Богу, і вдалося.

Тож з вірою у серці чекаємо наступних фестивалів та сподіваємося на подальше продовження справи, започаткованої ще Блаженнішим Митрополитом Володимиром!

Дарія Кривошея

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *