Фарба, віск, трішки творчості і звичайне яйце перетворюється в чарівну писанку, а також особливий фоторепортаж…

IMG_7621Майстер-класи із писанкарства напередодні Великодня протягом всього Великого посту традиційно пройшли в галереї “Соборна” для своїх  дорогих гостей колектив галереї організував свято творчості та креативу. Цього річ долучитись до древньої традиції нашого народу змогли більше двух сот учасників. Загалом відбулось 12 майстер-класів для жителів різних районів нашої столиці. В тому числі долучилися до майстер – класів змогли підопічні Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями Деснянського району, вихованці Центру соціально-психологічної реабілітації Оболонського району, студенти Київського університету ім. Бориса Грінченка та навіть переселенці зі східних регіонів України.

IMG_7619Протягом Великого посту під керівництвом досвідченої народної майстрині Лесі Рудської кожен зміг навчитися цьому мистецтву та як слід підготуватися до майбутнього свята Великодня. Такі майстер-класи проходять вже третій років поспіль.

“Для писання писанок насправді треба більше терпіння і практики, ніж якогось «хисту». Не обов’язково навіть мати яскраву фантазію – можна переглядати альбоми з писанками. Оскільки є безліч готових орнаментів писанок різних регіонів України, можна використати ці елементи-символи. За моїми спостереженнями, люди з точним характером вибирають точні геометричні узори, – зауважила Леся Рудська, яка проводила майстер-класи. – А ось люди більш мінливі, емоційні підбирають рослинні орнаменти”.

IMG_7614Як писати писанку?
Насправді це не складно, не страшно і не боляче! Для початку варто знати основи технології писання, а все решта – це напрацювання.
1.Готуємо основу. Для цього треба видути яйце. Обережно, гострим предметом (голкою, шилом, кінчиками манікюрних ножичок) пробиваємо дірочки на обох кінцях яйця – не занадто малі, аби вміст яйця міг витекти. Можна видувати ротом, але набагато зручніше і швидше – за допомогою медичного шприца: набираємо трохи повітря, вводимо голку в один з отворів і акуратно випускаємо всередину повітря. Увага: і проколювати, і видувати варто дуже обережно – аби шкаралупа не тріснула і не розкололась.
Після того, як видуємо повністю вміст яйця, варто промити основу: набираємо у шприц трохи води і заливаємо її всередину. Важливо, щоби в результаті очищення в основі не залишалось решток води. Промиту основу уже безпосередньо готуємо до малювання – протираємо оцтом від бруду і жиру.
IMG_76212. Пишемо! Для того, щоб спростити процес писання, треба лише знати деякі обов’язкові нюанси.
Для початку – закриваємо розтопленим воском дірочки, через які ми видували основу. Ще не раз занурюватимемо яйце у фарбу і не варто, щоби вона затікала всередину. Спочатку воском малюємо основні лінії на писанці. Дехто допомагає собі, роблячи попередньо розмітку олівцем, сліди якого потім легко можна стерти. Щоби намалювати лінії, беремо писачок, набираємо у нього віск і розігріваємо (дуже важливо розігрівати писачок в самому полум’ї свічки, а не над ним – інакше буде багато кіптяви і віск почорніє). Писачки бувають різними, але найкраще малювати тонкими (це залежить не від ширини самого писачка, а від ширини отвору, через який стікає віск): такі залишають тонкі акуратні лінії і ними легше промалювати делікатні узори.
Щоби розписати писанку, занурюємо нашу основу по черзі у різні кольори (від світліших до темніших), а фрагменти, які замальовувати далі не треба, «затоновуємо» воском. Наприклад, якщо нам потрібні жовті лінії – занурюємо основу у жовту фарбу і після цього пишемо воском лінії, які мають залишитись жовтими. Далі занурюємо писанку, наприклад, у помаранчевий і, коли основа рівномірно покриється фарбою, «закриваємо» воском помаранчеві фрагменти. Чим далі ми розписуємо писанку, тим більше на ній воску і тим темнішою фарбою замальовуємо те, що залишилось.
IMG_76123. Знімаємо віск. Коли ми прописали писанку усіма бажаними кольорами і вважаємо, що вона уже готова, треба зняти увесь віск. Для цього писанку тримаємо біля полум’я свічки (не над ним – тоді писанка вкривається сажею) і обережно витираємо віск, що розтопився. Починаємо обов’язково із воскових «заглушок», якими ми закривали дірочки на кінцях яйця: коли ми розтоплюємо віск, повітря всередині нагрівається і наша писанка, яку ми так довго малювали, може просто тріснути. І, наостанок, писанку можна легенько протерти олією – тоді вона матиме красивий відблиск. Як на картинці!
Також пропонуємо вашій увазі спеціальний репортаж останього дня майстер – класів з писанкарства у цьому творчому сезоні від юного фотографа Матфея Братусь, 12 років, ученя 6 класу гімназії №136 м.Київ, учасник проекту “У світі професій” (в рамках центру розвитку сімї “Сімя в радість”)
IMG_6589

юний фотограф Матфей Братусь, 12 років

“Свої перші кроки у вивченні фотографії як мистецтва, я зробив завдяки проекту “У світі професій”. Завдяки професійному фотографу Юрію Павлову я вчуся фотографувати. МИ багато чого дізнались про теорію фотографію, вивчали фотоапарат, працювали зі світлом, створювали портрети, вивчали основи фото репортажу. Сьогодні був важливий день – практика. І я намагався передати у своїх перших фото атмосферу захопленості писанкарством, цікаві моменти створення писанки. Дякую всім організаторам, особисто Юрію Павлову, який надихає нас вчитися новому та проекту “У світі професій”.

Традиційні майстер – класи з писанкарства знову будуть проходити під час Великого посту на весні 2016 року. Отож, слідкуйте за анонсами та непропустіть унікальну можливість долучитись до вивчення традицій нашого народу, нашої Української землі.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *