“І радість, і смуток в день захисту дітей…”

IMG_312501 червня в усьому світі, в тому числі і в Україні проводились масові заходи присвячені дітячому сміху та радості. Діти – це дар Божий, майбутнє нашої країни і кожного з нас, найдорожчий наш скарб, безмежна радість і щастя. Вперше день захисту дітей був проведений в 1950 році у 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу і оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності. В Україні цей день святкують вже 17 років поспіль.

Цього року День захисту дітей в суспільстві сприймається по іншому через призму війни. За рік протистояння війна забрала десятки дитячих життів. За даними міжнародної організації ЮНІСЕФ, за час активної фази війни на Донбасі загинуло приблизно сімдесят дітей, ще 165-ро поранено та скалічено. Ті, хто вижив, отримали психологічні тавми та тепер бояться кожного шелесту. В галереї “Соборна” день захисту дітей – це уже традиційне свято, але в ньому є свої особливості.

IMG_3099Цьогорічний захід не став винятком, в тому числі для усіх гостей був організований молебень за здоров’я у храмі на честь “Всіх святих” (комплексу Кафедрального собору УПЦ) перед святими мощами св. Спиридона Тримифунського та свт.Луки Кримського, які зберігаються в храмі. Дякуючи клірикам, благочиному храму протоієрею Віктору Дреботію та протодиякону Савві Зарицькому більше сотні дітей із своїм болем та горем молитовно звернулись за допомогою до святих. Очолив молебень голова парафіяльної ради кафедрального собору, єпископ Бородянський Варсонофій, Вікарій Київської Митрополії.

IMG_3075-001Особливістю молебню стала спільна молитва за упокій дітей та людей, які безневинно помирають у зоні АТО. У кожного в храмі у руках була запалена свічка як символ горіння наших сердень у молитві до Бога за тих кого уже немає з нами. Особливо важко було дивитьсь на біль та сльози на очах у батьків дітей з онкохворобою. Надіємось на Бога, що він почув нашу соборну молитву та подарує радість умиротворення в суспільстві та зцілення по молитвах усіх святих перед ним предстоящих.

Спільними зусилями небайдужих людей до святкувань долучилась: онкохворі діти, діти біженці із зони АТО, діти сироти (які позбавлені батьківського піклування), діти військовослужбовців які загинули в зоні АТО, діти інваліди із спеціальної загальноосвітньої школи “Надія” (м.Київ), діти з багатодітних родин, інваліди із вадами слуху, вихованці соціально-реабілітаційного центру “Родина” та особливі гості, діти якими опікується Відділ у справах сім’ї , молоді та спорту Радомишльської райдержадміністрації (Житомирська обл.).

МОЛЕБЕНЬ В ХРАМІ НА ЧЕСТЬ “ВСІХ СВЯТИХ”

IMG_3201Після молитви дітвора поспішила до галереї “Соборна”. Несподівано для малечі іх при вході зустрічали герої улюбленого мультфільму сьогодення  “Фіксіки”, а саме “Нолик” та “Сімка”. Цей мультсеріал про маленьких істот. Їхній будинок – це електрична техніка, яку вони часом лагодять – виправляють її поломки. Вони населяють найрізноманітніші механізми і дуже люблять порядок, тому, коли щось в їхньому будинку ламається, їх обов’язок – виправити виниклі неполадки. Запросила на свято героїв мультсеріалу, партнер заходу та друг галереї “Соборна”, Коновалюк Валерія, засновник та керівник Всеукраїнського благодійного фону “Благо Дарую”. Актори арт-студії «Клоунада» вже не вперше дарують радість та веселий настрій відвідувачам галереї та залишають після себе невичерпні емоції позитиву на довго. Арт-студія «Клоунада» – це колектив творчих людей, які люблять і вміють працювати з дітьми, знають, як створити атмосферу дитячого свята, знайти підхід до кожної дитини. Вища театральна або педагогічна освіта є обов’язковою умовою для співробітників студії.

Благо дарую

Доречі 1 червня було подвійне свято, благодійному фонду “Благо Дарую” виповнився рік з дня заснування. “Для мене, це не просто благодійний фонд , це набагато більше. Бажання створити фонд виникло на тлі подій, що відбулися в країні, коли гостро відчувалася необхідність дій і конкретної допомоги. Дарувати благо – це сенс і місія кожної жінки не лише в сім’ї. Я вважаю, це можливістю реальної допомоги тим , кому необхідна підтримка. Допомога дітям – це , перш за все участь, ми не тільки говоримо про це, ми допомагаємо і діємо . Для мене, це не просто Благодійний фонд – в самій його назві закладений величезний сенс «Благо Дарую » – це керівництво до дії, це наша місія, девіз, програма та мета, – зауважила засновник фонду Валерія Коновалюк.

IMG_3160Опіка над вихованцями дитячих будинків перша, але далеко не остання справа для «Благо Дарую ». У планах Фонду проведення дитячого фестивалю етнічної творчості, жіночий форум, висвітлення проблем нестачі інсуліну в країні і допомогу пенсіонерам та багато іншого. У цей складний для країни час важливо і потрібно відчувати себе одним цілим з країною, починати з себе і намагатися допомогти.

Яке ж день народження без торту. Величезний, білосніжно – голубий, солодкий сюрприз від фонду очікував усіх дітлахів та дорослих на святі. Валерія Кновалюк особисто пригощала частуваннями усіх охочих. Від імені усього колективу галереї “Соборна” висловлюємо вітання із чудовою датою для фонду та від щирого серця бажаємо і подальшої наснаги у роботі та добрих справах. Бажаємо здоров’я усій команді фонду та ще більших здобутків на ниві відродження культурної та благодійної діяльності на нашій український землі.

IMG_3158Святкова програма розпочалась чудовим концертом. Першими на сцену із вітаннями вийшли вихованці дитячого театрального гуртка недільної школи Свято – Кирилівського чоловічого монастиря (м. Київ) з виставою «Муха –цокотуха», художній  керівник Тетяна Котенко. До речі, саме цей театральний гурток став переможцем цьогорічного пасхального фестивалю “Візерунки Великодня 2015”. Цікава історія про розуміння справжньої дружби та підтримки захопила усіх глядачів у залі. Особливо усі запам’ятали маленьких цвіркунів віком від 4 до 6 років які пад кінець вистави з дитячою безпосередністю привітали усіх чудовими віршами. Вистава захопила усіх, без винятку.

IMG_3250Свято продовжилось частуваннями, майстер – класами, ігротеками, і концертом від вихованців центру соціально-психологічної реабілітації дітей і молоді з функціональними обмеженнями в Оболонському районі, м. Київа, музичний керівник- Шеклунова Наталя Олексіївна та дітей інвалідів із спеціальної загальноосвітньої школи “Надія” (м.Київ), гурт «Мажор» з піснями «Канікули» та «Кукабарра», музичний керівник Олена Яндік.

IMG_3195Яскравим сюрпризом для дітлахів стали  майстер-класи з сучасних технік декоративно-прикладного мистецтва. Будь-який майстер-клас – це завжди можливість навчитися чомусь новому. Так, завдяки нашим майстрам маленькі учасники опанували батик за допомогою професіного художника Інни Валітової, а дякуючи Наталі Гончарук усі охочі навчилися робити картини у техніці флористика, листівки з пластелину від бренд менеджера та партнера заходу Всеукраїнського пізнавального дитячого журналу «Пізнайко»,Альони Ходаківської, майстер – клас з гончарства провів Юрій Денисенко професійний гончар з м. Вишгорода та картина – колаж від Анни, волонтера “Молодість небайдужа”.

Rusya_ Aseyeva

фотограф документаліст Руся Асєєва

В рамках заходу також відбулось відкриття фотовиставки «Захисти дитинство». Фотографії створювалися впродовж декількох років незалежним фотографом документалістом Русею Асєєвою. Зйомка проводилась у дитячих відділеннях лікарень Києва, Харкова та Івано-Франківська. Фотографії показують життя дітей з онкопатологією таким, яким воно є: з радістю та сльозами, турботами та потребами, буденним, терплячим та жертовним. Руся стає частиною середовища в якому працює і живе життям героїв своїх історій, часто трагічним життям. Багатьох дітей, які зображені на фотографіях вже немає.

Також під час фотовиставки буде проходити тихий аукціон, на якому можна придбати картини Закарпатської художниці Тімеї Софілканич. Це акварелі, які зображують дерев’яні храми Західної Украйни. Кошти, зібрані на тихому аукціоні, будуть використані на потреби маленьких пацієнтів відділення дитячої онкології Національного інституту раку. На сьогодні, Національний інститут раку – провідна установа МОЗ України з проблеми «Онкологія», метою діяльності є визначення стратегії розвитку онкологічної служби країни та основних заходів щодо профілактики, діагностики та лікування, зниження захворюваності, інвалідності та смертності населення від онкологічних захворювань.

Не дивлячись на змішані почуття і радості, і тривого про “завтрашній день” під час заходу у дорослих, діти зачаровували своєю безпосердністю, відкритістю та любов’ю. Приходять діти у світ зовсім маленькими і безпомічними, а ми, дорослі, повинні їх виростити, огорнути затишком і теплом, щирою ніжністю, батьківською турботою і любов’ю.

Організатори висловлюють подяку усім партнерам за підтримку ініціативи, а саме: Всеукраїнський пізнавальний дитячий журнал “Пізнайко”, Всеукраїнський благодійний фонд “Благо Дарую”,Фонд допомоги онкохворим дітям “Краб”, Дочірнє підприємство “Гулівер” закритого акціонерного товариства “Київська кондитерська фарбика ім.К.Маркса” , компанія «Світ повітряних кульок», Відділ у справах сім’ї , молоді та спорту Радомишльської райдержадміністрації (Житомирська обл.), Дитячий православний центр  на честь  Святих  безсрібників  Косми і Даміана створений для тяжкохворих  і невиліковно хворих дітей, Свято-Преображенський жіночий монастирь (с. Пісківка, Київська обл,) та усім хто підтримує у діяльності галерею “Соборна”. Інформаційні партнери: Журнал “Фома в Україні”, інформаційний портал “Православіє в Україні”, інформаційний портал “Молодість небайдужа” та  інш.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *