Як розповісти про сокровенне, приховане від сторонніх очей? – виставка “Наш Афон” у Київському національному університеті будівництва і архітектури

IMG_6117-001У нашому житті є моменти, які відривають нас від повсягденної монотонності , руйнують стереотипи, зміщують акценти, надають поштовх для роздумів та надіхають. Такою подією в житті нашого університету стало відкриття галереї фоторобіт відомого грецького фотохудожника Костаса Асіміса, присвячених Святій Горі Афон, яка відбулась і читальному залі бібліотеки КНУБА.

Започаткував цей просвітницький проект духовно-просвітницький центр кафедрального собору УПЦ на честь Воскресіння Христового (галерея “Соборна”). Майже двохтисячолітня історія християнства на Афоні увібрала в себе безліч великих імен та подій. Вона бере свій початок в першому столітті, коли відбулась доленосна подія, яка визначила майбутню історію Афонського півострова.

За переказами корабель, на якому Пресвята Богородиця направлялася на острів Кіпр, бурею було віднесено до Афону. По цій землі ступали Її ноги, і Її благословіння досі невідступно перебуває на Святій Горі. Тут, починаючи з IV столітті, незавмирає чернече життя і молитва за весь світ.

Як розповісти про сокровенне, приховане від сторонніх очей? Про те, чого не можна торкнутися руками? Як допомогти відчути благодатну силу, якою наповнене повітря і навіть каміння цієї особливої частинки землі, оточеної водою.

15 віків народжувала ця земля інших, особливих якісно нових людей. Через послух, смирення і молитву відбувалося очищення людини, її перехід в нову якість, в нове «творіння». Це було істинно духовне народження. Перероджувалася душа подвижника, вона сповнювалась досконалої любові.

IMG_6071-001Саме такі очі, сповнені любові і турботи про людство, дивилися на нас зі світлин фотохудожника, саме таку благодатну силу випромінювало кожне зображення. Саме таким теплом та бажанням поділитися з нами радістю від відвідування Святої Гори проникнуті розповіді всіх учасників цієї події.

Це не був урочистий захід із зазделегідь заготовленими доповідями та за попередньо узгодженим сценарієм. Це була тиха бесіда зацікавлених людей, без тиску та примусу, без зайвих формальностей. Це була радість від спілкування, від благословіння та від спільного фото на згадку, яке ледве вмістило всіх бажаючих.

Не можна недооцінювати важливість таких заходів для молодих людей, які шукають орієнтири в своєму житті, які відчувають потребу спертися на духовні традиції свого народу.

Не можна недооцінювати важливість таких заходів для молодих людей, які шукають орієнтири в своєму житті, які відчувають потребу спертися на духовні традиції свого народу.

IMG_6314-001Щиро дякуємо всім організаторам та учасникам цього проекту: керівництву Київського національного університету будівництва і архітектури в особі проректора з навчально-методичної роботи, доцента, к.т.н. Станкевича А.М., який привітав гостей і відкрив презентацію та колективу бібліотеки КНУБА та її директора Хілобоченко Н.І., людини творчої, енергійної, небайдужої. Сподіваємось, що такі заходи будуть мати своє продовження, тому що вони роблять нас кращими, більш терплячими один до одного, вони збуджують творчі сили душі, навчають нас досконалої любові.

Махиня Антоніна Андріївна,
доцент кафедри іноземних мов КНУБА

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *