“ДИТИНА В ХРАМІ” – Випуск №5: Дитина та Божественна Літургія

IMG_7547-001Божественна Літургія – найважливіше Богослужіння Церкви, на якому звершується головне її Таїнство – преложення хліба і вина в Тіло і Кров Христові і Причастя вірних. Першу Літургію звершив Сам Господь наш Ісус Христос під час останньої Тайної вечері, напередодні Своїх Кресних страждань. Святе Причастя не є обов’язком, а дарованим від Господа привілеєм християн для наслідування вічного життя. За словами праведного Іоанна Кронштадтського, «Літургія є скарбниця, джерело істинного життя, тому що в ній Сам Господь».На що звернути увагу при Причасті дитини розповів ведучий рубрики «Дитина в храмі», благочинний Свято-Андріє-Володимирського храму Кафедрального собору протоієрей Павло Білий.    

6

Протоієрей Павло Білий

Чи можна причащати дитину у віці 1,5-2 роки, якщо дитина вранці пила водичку?

Так, звичайно можна. Але привчати дитину правильно готуватися до Причастя треба змалку. Ми часто думаємо, що зараз дитина маленька і її ще рано навантажувати якимись правилами підготовки, але ми повинні пам’ятати, що легше вчитись в ранньому дитинстві, аніж потім у більш дорослому і ще й без звички.

Чи можуть батьки і діти раннього віку приходити в храм пізніше?

Звичайно, в ідеалі християнин має бути присутнім на Літургії від початку до її завершення. Але на жаль, в нашому житті часто обставини складаються так, що не завжди виходить робити те, що хотілось би і навіть те, що необхідно робити. Глядіти немовля – це надзвичайно важка місія. Батьки, а особливо мама, виконуючи цю місію дуже виснажуються – як фізично, так і психологічно. Тим більше,  в наш час з’явилося таке поняття, як “гіперактивні діти”. Тому часто буває так, що бути присутніми на Літургії від “а” до “я” дуже складно. Батьки просто змушені приходити безпосередньо перед самим причастям, щоб хоча б причастити дитину. Але, знову ж таки, ми повинні з самого “малечку” привчати дитину до богослужінь, до молитви, до участі в Таїнствах Святої Матері-Церкви і пояснювати їм необхідність цього.

IMG_7559-001На якій частині Літургії обов’язково потрібно бути з дитиною, якщо хочемо причастити дітей? Чи можна приходити якраз до молитви «Отче наш»?

Повертаюсь до попереднього питання. Обов’язково треба бути присутнім на всій Літургії, якщо це можливо. Якщо ні, то можна приходити до самого Причастя. Але батьки не повинні прикривати свою лінь дитиною і, як тільки з’явиться можливість, приходити на Літургію хоча б трішечки раніше.Вони повинні приходити раніше, тому що вони йдуть до храму на богослужіння не тільки заради причастя дитини, а й для спасіння власної душі.

Моєму синові три з половиною роки, він дуже активний, йому важко знаходитися в храмі. Як пояснити дитині правила поведінки у храмі? Чи є священики, які проводять бесіди чи заняття для малюків про поведінку в храмі?

Будь-який священик може провести таку бесіду з дитиною, якщо його про це попросити. А взагалі такі бесіди проводять в недільних школах. Стосовно того, як пояснити дитині, це краще знати Вам, тому що хто може краще знати дитину, як не рідна мати?

Підготувала Дарія Кривошея

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *