З початком Апостольського посту!

12467124553861 (1)Сьогодні у всіх православних християн розпочався Петрів піст, який також називають Апостольським. Один з чотирьох багатоденних постів Церкви, він триватиме до 12 липня – дня пам’яті святих апостолів Петра і Павла.

Підготовка до урочистостей в ім’я двох першоверховних апостолів практикується з перших століть християнства. Особливо утвердився цей літній піст після того, як св. Костянтином Великим в Константинополі і Римі були побудовані храми на честь апостолів Петра і Павла. У ці дні Церква закликає віруючих до посту за прикладом Христових учнів, які після П’ятидесятниці молитвою і постом готувалися до всесвітньої проповіді Євангелія.

За словами настоятеля Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Володимира, «Щоб піст був спасительним, він повинен бути не тільки обмеженням в їжі. Устами старозавітнього пророка Ісаї Господь учить, що, починаючи піст, ми повинні розірвати союз з усякою неправдою, позбавитися злоби, подати допомогу нужденному, очистити своє серце від злопам’ятства, лицемірства і т.д. Свята Церква вчить, що “справжній піст є відчуження від злих, стримання язика, відкинення злості, відвернення від гріховних бажань…»

Петрів піст вважається відносно легким, цього року він триватиме майже місяць. У цей час церковним уставом дозволяється вживати рибу (крім понеділка, середи і п’ятниці). До того ж, у цей час вже з’являються перші овочі, ягоди і фрукти.

На фото: храм Собору Дванадцяти Апостолів на Святій Землі (Капернаум)

Підготувала Дарія Кривошея

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *