“Ой да наша Масляна!” в галереї “Соборна” відбулось свято для дітей!

IMG_026612 березня, на передодні Великого посту, просвітницький центр кафедрального собору УПЦ, традиційно організував сімейне свято “Масляна”.

Під невидимим куполом кафедрального собору УПЦ, у родиному колі, об’єднались діти та батьки з багатодітних родин, діти з будинків інтернатів, діти з особливими потребами та діти з вадами слуху і мовлення. Зала галереї “Соборна” на декілька годин заповнилась дитячим сміхом та яскравими емоціями. Немає, мабуть, такого свята, яке проходило б так, як Масляна! Адже потім довгих сім тижнів неможна буде веселитися потрібно буде себе обмежувати не тількі в частуванні їжею, але і веселощах, очищуючись постом від гріхів мирських.

IMG_0135Свято відрізняється від загально прийнятого розуміння масляна, адже тут ви непобачите ніяких гулянь які б суперечили канонам Православної церкви.

«Масляна – історично нецерковне свято, яке відзначалося у слов’янських народів до прийняття християнства. Люди пекли млинці, які зовнішньо нагадували сонце, частували млинцями близьких і незнайомих, очікуючи наступного свята на честь сонця. Для нас Сонце Правди – це Христос, наша віра і світла надія. Тому через Церкву Господь не забороняє в ці дні повеселитися, щоб перед постом набратися сил для нових духовних звершень» – Блаженніший Митрополит Володимир (Сабодан).

IMG_0098 Від імені Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України, Онуфрія до усіх присутніх з вітальним словом звернувся голова парафіяльної ради кафедрального собору УПЦ єпископ Бородянський, Варсонофій (Столяр). Владика, привітає всіх з наступаючим Великим постом і побажає у доброму здоров’ї духовному і тілесному зустріти Світле Воскресіння Христове.

IMG_0102Після офіційної частини розпочався святковий концерт. Цього дня на сцені виступили вихованці театрального гуртка “Синій птах”, що діє при Козинському будинку культури. Художній керівник: Корніюк Ірина Миколаївна. З уривками твору Лесі Українки. Також прозвучали веселі гуморески та ігри. Особливо запам’ятався виступ вихованців недільної школи “Чути серцем” ДПЦ КС УПЦ, художній постановник номеру – Марина Паніван. Веселі пісні, вірші, ігри та майстер – класи створювали неповторну атмосферу весни.

IMG_0165Активно долучились до свята і волонтери просвітницького центру. Для багатьох діток столиці цей день став справжнім святом радості, посмішок, веселих ігор та майстер-класів. Яскравим сюрпризом для дітлахів гостей свята, стали і майстер-класи з сучасних технік декоративно-прикладного мистецтва.

IMG_0196Будь-який майстер-клас – це завжди можливість навчитися чомусь новому. Так, завдяки нашим майстриням маленькі учасники опанували декупаж, ниткоплетіння, флористику, аплікацію, виготовлення витинанки та ляльки-мотанки.

Уся Масляна – неймовірне дійство, яке кожному її учаснику запам’ятається на весь рік. Необхідно відмітити, що в наш складний час, поруч з проблемами та хвилюваннями дорослих, неабияке значення має піклування про психологічне та духовне здоров’я дітей. На жаль, сьогодні наші діти отримують все менше позитивних емоцій, і подібні заходи стають для них тим затишним місцем, де можна відпочити та набратися сил і гарних вражень. Тим легше для малечі буде і настання Великого посту. Усі присутні отримали велику насолоду від веселого, галасливого і радісного народного свята – Масляної, адже так приємно дарувати і отримувати гарні емоції та хороший настрій.

Дякуємо усім волонтерам та небайдужим людям за неймовірно веселу атмосферу свята! Многая літа вам та вашим рідним та легкого посту!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *