Вікторія Петрик про Перший весільний фестиваль “І будуть двоє одна плоть”. (День другий)

fest14Створення сімї  для українців завжди мало важливе значення. Відповідно до цієї традиції сформувалася так звана весільна обрядовість – справжня народна драма, що включала у себе  ігрові дії, танці, співи та музику. Пройшло багато століть, але значимість весілля в житті українців й досі залишається важливим та відповідальним  етапом у житті.

Зараз різноманіття весільних сценаріїв та святкувань сягають незліченної кількості, від їхньої кількості можна прийти у захват, але водночас й заблукати, розгубившись…

У другий день Фестивалю весіль у ДПЦ галерея «Соборна», для наших гостей було організовано перегляд весільних обрядів та пісне співів, якими сповнили хід фестивалю такі  фольклорні гурти як «Сад пісень», «Рожаниця», «Ясиниця», що своїм етнічним вокалом занурили гостей в атмосферу стародавніх весільних звичаїв та обрядів. Цей справжній давній український спів  повертає до першоджерел, до свого родового коріння та через звуки пісень зв’язує минуле, теперішнє та майбутнє.

Гурт «Сад пісень»fest1

Гурт «Рожаниця»

fest2

Гурт «Ясениця»

fest3

Танець у культурі та традиціях українського народу мав велике значення в ході проведення різних свят та обрядів. Послідовність ритмічних рухів під супровід музики або співу створювали майже містичну атмосферу для виконання танцю. Окрім спільних та сольних танків, що виконувалися на традиційні сезонні свята, особливе та почесне по важливості місце займав весільний танець. Справжній традиційний український вальс побачили наші глядачі у виконанні.

fest4

Важливість вінчання та спільна молитва обох молодят для щасливого подружнього життя є одними з найважливіших складових  компонентів для духовного розвитку та зміцнення молодої сімї. Отець Василій з Деміївського обиденного храму, розповів про свій досвід спілкування з сімейними парами, які після обряду вінчання кардинально змінювали своє ставлення одне до одного у подружньому житті, а головне, що наявність та присутність у їхньому житті духівника значно просвітлювала погляд на незрозумілі питання та складнощі, з якими зустрічаються майже всі.

Важливість обряду вінчання з кожним роком набуває обертів і зараз його можна провести як в рідному місті, так і за кордоном, для тих хто прагне подорожуючи, відвідати нові святі місця та країни, як наприклад Греція. Для цього варто скористатися послугами туристичної агенції, що спеціалізується на організації таких подорожей.  Анжеліка Костіна – директор туристичної агенції весільних подорожей «Imperial trevel” та її помічниця Іванна, розповіли гостям про розмаїття найбажаніших країн серед подружніх пар та заходи, які подорожуючі можуть відвідати. Для поціновувачів екзотичної   природи та любителів східних культур підійде Індонезія та Шрі-Ланка. Для тих, хто дотримується класичних поглядів на весілля та обряд вінчання ідеальним варіантом стане країна Греція з різноманіттям островів та православних монастирів, в яких можна замовити проведення вінчання, а головне – така подорож буде вигіднішою в бюджетному плані, до того ж зараз іде хвиля спрощення подачі документів для оформлення віз українським громадянам. Для пар, що полюбляють пригоди та активний образ життя, сповнене неповторних вражень та переживань можуть зацікавити Франція та Іспанія.  Тут організатори пропонують прийняти участь у різних тематичних квестах та створення незабутніх вечірок, які надовго увійдуть у сімейну скарбницю спогадів!

fest5

У давнину Весілля тривало декілька днів, а в деяких регіонах навіть по декілька тижнів. Це було справжнє театралізоване дійство, де можна було побачити безліч обрядів, наслухатися та наспіватися традиційних українських пісень аби за компанію порадіти або поспівчувати молодій.  Предвесільні обряди, що включали у себе сватання, умовини, заручини, бгання короваю та дівич вечір – лише перша частина загального весільного дійства. Вже під час самого весілля  відбувалися запросини, обдарування, посад молодих, розплітання коси, розподіл короваю, перевезення посагу тощо. А після весільний цикл був присвячений вшануванню батьків молодими, прилученню невістки до родини чоловіка, обряди хлібин та гостин.

Дехто залюбки притримується традиційних канонів  та обрядів, що включає до сценарію проведення свого весілля, а дехто крокую пліч-о-пліч з модою і схиляється до більш сучасних новинок та традицій. Наприклад традиція кидати букет нареченої незаміжнім дружкам прийшла до нас з Європи і саме це дійство запропонував відтворити наш ведучий Богдан. Аби потренуватися у лові букету для справжніх весіль, він запросив прийняти участь у конкурсі усіх незаміжніх дівчат, які охоче на практиці мали змогу вдосконалити свої вміння для цього моменту удачі, адже вважається, що та дівчина, яка зловить букет нареченої – наступного року вийде заміж!

fest7

Під час конкурсу розгорнулася справжня боротьба за головний приз, але тут не було переможених, тому що кожна дівчина мала нагоду кинути та зловити букет. Виявляється, що процесу підготовки потребує не тільки саме проведення весілля, але й проведення Весільної фото сесії. Як обрати правильне місце зйомки, скільки часу може проходити Весільна фото зйомка і які форс мажорні обставини трапляються під час цього, нашим глядачам розповіли професійні весільні фотографи Павло Омельченко та Анна Романюк.

fest8

До речі саме фотографії Павла Романюка з весільної фото сесії 2011 року стали головним фоновим оформленням для першого Фестивалю весіль у галереї «Соборній». Окрім показу фото з власного архіву та досвіду з весільних фотографій, неймовірно зворушливою стала історія Павла про фото нареченої, на руку до якої сів метелик і своєї присутністю додав незабутніх вражень до процесу зйомки.

Дуже часто відчуття кохання та закоханості порівнюють із смаком солодкого та солодощів, навіть приказка така є «Солодка парочка». І це не дивно, тому що солодке має чарівні властивості – наприклад піднімати настрій, поліпшувати стосунки, подарувавши комусь шоколадку або коробочку цукерок можна підкреслити своє добре ставлення до людини або примиритися з ворогом. Також солодощі та звичайно торт – є важливою складовою у проведенні весільного дійства. З давніх давен наші предки випікали весільний коровай, для чого запрошували спеціальних одружених жінок, які були щасливі у шлюбі. Коровайниць (саме так їх називали) – мала бути непарна кількість, найкраще сім, щоправда, у деяких регіонах запрошували парне число жінок, щоб молоді увесь рік прожити у парі. Коровайниці мали перебувати у першому шлюбі та жити в злагоді. Їх повязували рушником, і вони мусили все робити разом: місити тісто, виліплювати оздобу, обмивати руки. Існувало повіря, що вдало спечений коровай принесе молодим щастя, тріснутий – розлучення, а покручений – злу долю. Тому коровайниці «улещували» коровай приказками та піснями.

Кожен з весільних хлібів мав своє призначення: з паляницею йшли свататися, з шишками та калачем запрошували на весілля, голубки та гуски дарували коровайницям. Коровай був окрасою весільного столу, символом достатку й щастя, а наприкінці весілля його розподіляли між усіма присутніми.

Так і зараз коровай залишається незмінним атрибутом весільного святкування, а в багатьох селах залишилися й традиції випікання інших різновидів весільного хлібу. Та окрім традиційного короваю для сучасних весіль є можливість замовити інші види солодощів або випічки. Наприклад імбирні пряники, кольорові карамельки різних форм та смаків, ну а різноманіття смаків, кольорів та форм весільних тортів знайде відгуки та бажання їх замовити у найпримхливіших молодят та організаторів.

Серед партнерів Весільного фестивалю були присутні майстри весільної випічки з «Candy bar» Лариса Султинська та  Віра Кірієнко, що організували майстер клас з виготовлення та розпису імбирних пряників, а під кінець програми пригостили усіх присутніх надзвичайно вишуканим та смачним марципановим тортом з соняхами.

fest9

Також усі охочі могли скоштувати та придбати карамельні цукерки від партнерів фестивалю з «Карамельної майстерні». Для гостей також пройшов майстер-клас з виготовлення бутоньєрки та весільного букету.

fest12

З чого починається Весілля? Вибір локації, декору, розробка концепції, вибір ведучого та музикантів, шоу-програма, фотографи та відео зйомка,  вбрання для наречених тощо. Цей список пунктів можна перераховувати до нескінченності, але завдяки представнику весільної агенції «Intelligent Wedding» Катерині Солонько, наші гості дізналися, що зараз є можливості провести незабутнє свято із будь-яким бюджетом та на будь-який смак. Пані  Катерина розповіла про можливості декору та оформлення весільної церемонії та ресторану, цікаві конкурси та танцювальні номери, що зацікавлять усіх присутніх гостей і кожному нададуть можливість розкрити та проявити себе. Серед сучасних можливостей щодо проведення весіль, значну роль відводять до насиченості шоу-ефектів та запрошення спеціальних гостей-артистів, які здатні перетворити ваше свято на справжню казку або на динамічну виставу, у хід якої запросять прийняти участь усіх гостей: міми, шаржисти, ходулісти, башти з келихів шампанського, янголи та балерини, бармен-шоу, діннер-шоу, танцюючий художник, портрети молодят із золотого пилу, пісочна та водяна анімація, акробати та танцюристи, людина-ртуть, малюнки світлом, драм-шоу та файєр-шоу, театр тіней тощо.

Кожне Весілля є унікальним – це міні-вистава. Весілля – це продовження таїнства та перша сторінка у подружньому житті. Проведення весілля – це вид мистецтва, де кожен може себе проявити!

Як показує досвід – щастя, мир, здорові діти та міцна сімя не завжди є результатом пишно-проведеного весілля. У сімейному житті міцність почуттів пари випробовується багатьма іспитами, де лише щира любов, терпіння та вміння пробачати один одного надають сили та енергію на збереження сімейного вогнища.

Завершальною та надзвичайно теплою нотою для всіх присутніх гостей стала зустріч із сімейними багатодітними парами, які вже разом від двох до дев’ятнадцяти років.

fest14

Усім учасникам були вручені подарунки від солодкого партнеру фестивалю «Майстерні карамелі», а приємним додатком до завершення Першого Фестивалю Весіль у галереї «Соборній» стало спільне фото усіх учасників та партнерів заходу.

fest15

 

P.S.Під час фестивалю паралельно ішов сурдопереклад для людей із вадами слуху.

автор: Вікторія Петрик

 

 

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *