Жіночність у мистецтві, надихає та спонукає рухатись вперед…

IMG_0484Спеціально до православного жіночого дня 26 квітня в галереї “Соборна” відкрилась авторська виставка неймовірно соковитих і в тойже момент легких та ніжних картин у техніці батик. Усі бажаючі зможуть помилуватися надзвичайно витонченими роботами дивовижного батику протягом місяця. Ця прониклива тендітність техніки сьогодні напрочуд актуальна, адже у весняну пору серця людей особливо прагнуть чогось великого та світлого. Любов до природи, стремління до прекрасного, мрійливість та насиченість кольорів експозиції багатьом прийдуться до душі. На виставці «Жіночність у батику» представлені роботи Інни Валітової з серій «Квіти» та «Українські мотиви», «Графіка», а також шовкові шарфи з декоративним розписом.

IMG_0540Цього  дня кожен відвідувач  галереї зміг долучитись до такої неповторної техніки  як батик. Майстер – клас проводила сама художниця – Інна Валітова. Також особливістю майстер – класу стало створення на очах картини – макету майбутнього Кафедрального собору УПЦ  на шовку використовуючи техніку холодного батику. Техніка  розпису  по  тканині – особливо ніжна та тендітна. Це відчувалось на самому майстер-класі.  Кожний  дотик фломастера легко відображався на полотні.

Зі слів самої художниці майстер-клас  приніс  їй масу задоволень та емоції , а особливо їй сподобалось як вміло освоюють техніку ще зовсім  маленькі дітки. Впродовж години, штрих за штрихом   і врезультаті  постав на полотні майбутній  Кафедральний собор  Української Православної Церкви.

Кожна серія робіт майстрині мають свою неповторну текстильну стилістику. Інна Валітова художник, графік, майстер з розпису батику, яскравий представник сучасної плеяди митців. Народилася 19 грудня 1978 р. в Івано-Франківській області. У 2002 р. закінчила Київський національний університет технологій та дизайну.

Серія «Квіти» відрізняється відчутною м’якістю і насиченістю кольорів, плавністю тонової градації, композиційною збалансованістю та неповторним вмінням додати деталі, які перетворюють її роботи на витвори мистецтва. «Квіти» Інни Валітової подарують глядачу ніжність і приємний настрій.

Серія «Українські мотиви»/«Графіка» за своєю стилістикою характерна «графічністю» живопису, роботам з цієї серії властиві широкі візерунчасті лінії та певний абстракціонізмом, в якому зберігається сюжетна лінія. У цих роботах поєдналися графічні елементи та кольорові акценти, символічні орнаменти та декоративний живопис, створивши живі, реальні образи.

Одна з найцікавіших образотворчих технік – батBк. Нині він популярний і у вигляді одягу та аксесуарів, і у вигляді станкових картин. Українські модниці звертаються до творів майстрів батіку все частіше, особливо популярними стали легкі шовкові хустки й шарфи, проте ця техніка розпису тканини використовується також для масштабних костюмних ансамблів та суконь. Батик – це техніка розпису по тканині за допомогою воску та барвників, поширена особливо в Індонезії та на Філіппінах, а також у країнах Південно-Східної та Східної Азії, Західній Африці тощо; у Європі відома з XIX століття. Унікальність робіт Інни Валітової полягає у її цікавості до неповторності природної краси та пристрасному бажанні передати любов до навколишнього світу. Саме це відчуття любові сповнює кожного хто побачив розписи художниці.

imagesІнна Валітова у своїх роботах змальовує свої почуття, емоції і квіти. Варто зазначити, що чи не найоригінальнішою рисою на картинах є тло. Різнокольорові абстракції, туман чи ледь помітні гори, на тлі яких зображені квіти, додають картинам більшої глибини і яскравості. Адже на сліпучо-білому тлі, або ж – іншого кольору, але в один тон, ці квіти не були б настільки чарівними.

1422968449Варто сказати, що це не живопис у його класичному розумінні – художниця працює з шовком у техніці холодного батику. Ніжний і примхливий шовк вимагає неабиякої майстерності і додає ще більшої чарівності картинам. Різних відтінків, квіти поєднують в собі радість і сум. Так, як і наше життя.  Впадає в око динамізм, із яким зобразила художниця мить життя зграї зебр – от-от, здається, що ці граціозні тварини вийдуть за «рамки» картини і продовжать свою подорож. Існує кілька видів батика – гарячий, холодний, вільний розпис. Вони відрізняються способом резервування тканини та інш…

GNyq9LBBO2AОтож запрошуємо поринути у мистецьку таємницю техніки батик в галереї “Соборна” (вхід зі сторони автостоянки)

Детальніше: (044)5290359

Від ст.м.Либідська 7 – 10 хв пішого ходу.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *