Традиційна Всеукраїнська виставка Православних ікон до свята Торжества Православ’я

ІКОНИ ВИСТАВК-20151 березня у першу неділю Великого посту, у галереї «Соборній» Духовно-просвітницького центру УПЦ відбудеться відкриття виставки ікон «Торжество Православ’я».

Учасники виставки:

– Іконописна школа-майстерня при Харківській духовній семінарії
– Іконописне відділення Полтавської місіонерської духовної семінарії
– Майстерня-школа іконопису «Ассіс» (м. Вінниця)
– Криворізька єпархіальна іконописна школа ім.преп. Андрія Рубльова
– Факультет іконопису Православного центру прикладних мистецтв ім. прп. Іоана Дамаскіна (Голосіївський монастир)
– Іконописна студія “Соборна” (Кафедральний собор УПЦ)

Як відомо, встановлення свята Торжества Православ’я пов’язано з подіями Константинопольського собору 843 року, скликаного імператрицею Феодорою для відновлення іконошанування у Візантійській імперіі.

Іконописна школа-майстерня при Харківській духовній семінарії

Іконописна школа почала своє існування з благословення о. Валентина в храмі св. ап.Петра і Павла, як іконописні курси для прихожан храму. Інтерес до іконописного справі привів на курси учнів і випускників мистецьких закладів Харкова.

Із зростанням кількості слухачів курсів виникла необхідність відкриття іконописної школи в Харкові, де глибше викладалися б основи іконописного мистецтва і богослов’я. З благословення Митрополита Харківського і Богодухівського Никодима іконописна школа перейшла під заступництво Харківської єпархії та Свято-Покровського монастиря в будівлю Харківської духовної семінарії.

У 2012 році Харківська іконописна школа відзначила свій 10-річний ювілей.

В даний час в іконописній школі навчається більше 50 чоловік. Вивчаючи богословські предмети, підвищуючи духовний рівень і вивчаючи роботи древніх майстрів, вони постійно підвищують рівень іконописних робіт.

Іконописне відділення Полтавської місіонерської духовної семінарії

Відкриття у червні 2006 року при Полтавській місіонерської духовної семінарії іконописного відділення дало можливість українській православної молоді стаціонарно вивчати канонічний церковний живопис. У навчальному закладі майбутні іконописці отримують знання не тільки з іконописання та історії християнського мистецтва, але також вивчають реставрацію древніх пам’яток церковного живопису, іконографію (богослов’я ікони), основи академічного малюнку та живопису, катехізис, Біблійну історію Старого і Нового Завітів, церковнослов’янську мову, літургику, місіологію, православну педагогіку і т.д. Що ж щодо основного предмету – техніки іконописання – на уроках учні вивчають канонічний живопис по репродукціях, що дає їм можливість порівнювати особливості різних іконописних шкіл і їх напрямів. Велика увага приділяється творчому підходу студентів до процесу навчання, що й забезпечує належне зростання майбутнього іконописця.

Майстерня-школа «Ассіс» (м. Вінниця)

Майстерня діє під керівництвом відомого українського іконописця Ростислава Моцпана. Ростислав Захарович здобув освіту в Одеській міжнародній академії мистецтв. Після свого воцерковлення захопився іконописом і сьогодні є затребуваним українським майстром: під його керівництвом розписані храми в Києві, Донецьку, Вінниці та відреставровані старовинні ікони, серед яких Писаревський чудотворний образ Божої Матері.
Крім основної роботи, Ростислав Моцпан керує іконописною майстернею і викладає у дитячій студії творчого розвитку при храмі священномученика Володимира. Юні вихованці студії не раз ставали переможцями мистецьких конкурсів та фестивалів.

Факультет іконопису Православного центру прикладних мистецтв ім. прп. Іоана Дамаскіна (Голосіївський монастир)

Православний центр прикладних мистецтв ім. прп. Іоана Дамаскіна Свято-Покровського Голосіївського монастиря – навчальний заклад інтернатного типу, що реалізує права дітей на професійно-технічну підготовку, які отримали базову середню освіту.

Метою створення Православного центру прикладних мистецтв є відродження та розвиток прикладних мистецтв – обробка деревини у православній традиції.

Головним завданням Православного центру прикладних мистецтв є:

– виявлення, розвиток і формування соціально зрілої, фахово підготовленої, творчої особистості християнина на православних засадах, з громадянською позицією, почуттям національної самосвідомості;

– створення навчально-виховних і педагогічних умов для реалізації професійно-технічних здібностей і обдарувань учнів;

– формування духовної особистості дитини на засадах православної культури.

Православний центр прикладних мистецтв є благодійним (не комерційним) закладом, тобто таким, що не ставить за мету отримання прибутку і не передбачає виплату дивідендів.

Організація та функціонування навчального закладу реалізується за принципами дотаційності, що передбачає безоплатність навчання та утримання учнів (харчування, проживання, надання первинної медичної допомоги тощо).

Ті знання, що їх дають православні викладачі центру, сприяють не тільки професійному зростанню вихованців, але й запалюють їхні серця, морально надихають й навчають глибокій духовній роботі над собою. Крім шкільної й професійної програми, яка ні в чому не поступаються за якістю іншим навчальним закладам, учні опановують і низку духовних дисциплін. Вони стосуються основ православної віри, богослужіння і, що важливо, також викладається церковнослов`янська мова.

Студія іконопису «Соборна» (м. Київ)

З вересня 2013 року при Духовно-просвітницькому центрі Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового діє іконописна студія – під керівництвом іконописця Ольги Андрєєвої учасники студії знайомляться з дивом створення ікони. Ця виставка стане дебютом для учасників студії, якого вони з нетерпінням чекали. Після завершення навчання найкращі учні матимуть можливість долучитися до розпису Кафедрального собору.

Запрошуємо долучитися до історії шанування ікон в Україні! Відкриття о 14:30. В рамках заходу відбудеться щорічний концерт хорових колективів.

Виставка проходитиме з 1 до 29 березня за адресою:

м. Київ, Залізничне шосе, 3, Галерея «Соборна»
Телефон: (044) 529-03-59

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *