Минулий рік у житті Духовно-просвітницького центру

PVF3Abqmngw-001Чим живе Духовно-просвітницький центр Кафедрального собору УПЦ та яким був для нього минулий рік? Про це розповіла у спеціальному розширеному коментарі його керівник та головна натхненниця – Ксенія Зозуля:

Сучасне українськесуспільство – це величезне «поле» для ведення щоденної, щохвилинної просвітницької та місіонерської діяльності. Незважаючи на те, що велика частина українців є спадкоємцями культури, що вкорінена в Православ’ї, їхнє ставлення до Церкви – індиферентне. Як наслідок – суспільство знаходиться в стані глибокої моральної кризи. Основними проявами якої є: широкомасштабна експансія нетрадиційних світоглядних систем і їхній негативний вплив на цінності та пріоритети людей.

Духовно-просвітницький центр КС УПЦ розпочав свою роботу з 23 листопада 2009 р. в тимчасовому приміщенні галереї «Соборна» на місці будівництва Кафедрального собору.Основною метою його створення було формування громади майбутнього собору число яких збільшується зі ступенем активності центру.  Галерея «Соборна» стала місцем проведення масових заходів нашої Церкви: просвітницькі зустрічі з провідними богословами як України та і за кордону, концерти народної, духовної та класичної музики, професійні спектаклі про життя святих, всеукраїнські та міжнародні конференції, фестивалі, виставки та виставки-конкурси дитячої творчості, зустрічі недільних шкіл, дитячі свята тощо.

За п’ять років існування робота центру зросла і кількісно, і якісно. В даний час в центрі діють більше двадцяти п’яти проектів: недільні школи (втому числі і для людей з вадами слуху та зору), студії, клуби, православний центр розвитку сім’ї та ін. Галерея «Соборна» працює щоденно, за часомзайнятостіприміщенняодночасно кількомапроектамистановить близько 80 годин на тиждень.  Щодня вприміщеннях галереїорганізовано дозвіллядля людей різного віку у кількості від 60 до 400осіб.

На даний момент Кафедральний собор, дякуючи роботі центру, уже є осередком духовно-культурного життя нашої Церкви, являє собою приклад соціального та просвітницького служіння людям, які потребують допомоги, як в морально-духовній, так і в матеріально-побутовій сферах життя.

zozulya2Дякуючи Богу, на сьогоднішній день, аналізуючи потреби населення, відвідувачів просвітницького центру  чітко визначені напрямки діяльності: виставкова діяльність, духовно- просвітницька діяльність, культурно – просвітницька, студійно-клубна діяльність, Центр розвитку сім’ї «Сім’я в радість», волонтерство та благодійність, фестивалі та зустрічі недільних шкіл.

Особливо потрібно відзначити, що протягом двох останніх років в рамках інформаційного відділу просвітницького центру функціонують три відео проекти, а саме «Слово про собор» (відбувається опитування серед відвідувачів галереї «Соборна» яким вони бачать кафедральний собор України і які завдання він повинен нести для церкви та народу), «Відеолітопис «Життя собору» – програма на каналі офіційного сайту (у форматі сюжетів – новин про цікаві події на місці будівництва та у просвітницькому центрі), а також в стадії перших кроків проект «Святині» (відеосюжети про святині які є у кафедральному соборі (храмі «Всіх Святих»).

У планах просвітницького центру організувати роботу інформаційного відділу також у напрямку онлайн трансляцій духовно – просвітницьких бесід зі священнослужителями, щоб в різних куточках як України так і закордоном  до бесід долучались глядачі, дякуючи чому і збільшиться інформаційний потік про Кафедральний собор УПЦ.

ВИСТАВКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

За роки своєї роботи галерея «Соборна» провела більше 80 виставок, з них: «Напередодні Великодня», «З Предстоятелем по Святій Землі, «Соловки. Між минулим та майбут-нім», «Жіночий образ у Православ’ї»; художня виставка «Божий дар у барвах», Міжнародний фестиваль «Київська клаптикова мозаїка  – 2012 та 2013», який об’єднав 8 країн світу в стінах галереї, «1025 – річчя Хрещення Русі», «Кольори православ’я.Польща», «Сім’я в радість », Місіонерсько –дослідницькька «Шлях пілігрима», Виставки «Політ фантазії» дітей з особливими потребами загальноосвітньої школи «Надія» та виставки барельєфних картин з сірників «Архітектура в мініатюрі» члена Національної спілки художників України Йосипа Осташинського, Всеукраїнська виставка ікон «Торжество православ’я », Виставка образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Світ буде добрим, так хочуть діти!», Виставка живопису «Сила духу у вірі нашій», Виставка творчості  столичних  недільних шкіл та інш. Також в рамках проведення фотовиставок проходять благодійні фотосесії та духовні бесіди з авторами (священиками) виставок.  В галереї «Соборна» проходять щорічні дитячі виставки-конкурси  до свят Різдва Христового «Наше Різдво», «Покрова Пресвятої Богородиці» та Пасхи – «Візерунки Великодня» учасниками яких є діти віком від 6 до 16 років (вихованці недільних шкіл, будинків інтернатів, шкіл мистецтв…).

На цьому робота з дітьми не закінчується в рамках виставкової діяльності у галереї «Соборна» працює Арт – гурток «Соборний», де дітям відомі майстри мистецтв та культури проводять майстер – класи по живопису, писанкарству, плетінню та ін. Також  в галереї завжди можна ознайомитись з постійно діючою фотовиставкою «Фотолітопис будівництва Кафедрального Собору  УПЦ починаючи з 2007 по 2013 роки».

У 2014 року з благословення почившого Блаженнішого Митрополита Володимира в рамках виставкової діяльності було започаткувано новий духовно – просвітницький проект – фотовиставка «Наш Афон», метою якого є ознайомлення громадськості з життям, побутом та історією становлення і розвитку монастирів Святої Гори Афон. За період роботи проекту виставка побувала в різних куточках Київської єпархії (2 – 23 січня  2014г. – бібліотека «Деміївська» (Голосіївський район м.Києва), 3 – 24 лютого  2014р. – Деснянська районна державна адміністрація (Деснянський  район м.Києва), 1 – 24 березня  2014р. – Духовний центр( с.Зазимье, Броварський район, Київська область), 6 – 27 квітня 2014р. – Храм преподобного Феодора Освяченого “Київський Єрусалим”. (Шевченківський  район м.Києва), 4 – 27 червня  2014р. – Будинок культури. смт. Козин, Обухівський район, Київської області,  3 – 27 липня 2014р. – Бібліотека з питань мистецтва ім .М.Бажана ( Солом’янський   район м.Києва), 20 вересня –    10 жовтня 2014р. – Палац культури «Дарниця» (Дарницький район м.Києва), 16 жовтня – 12 листопада  2014р.– Київський будинок вчених НАН України  (Шевченківський район.м.Києва),19 листопада – 14 грудня 2014р. – Національна педагогічна бібліотека ім.В.О.Сухомлинського  (Шевченківський район м.Києва), 23 грудня-14 січня 2015 р.- Національна бібліотека України для дітей (Шевченківський район м.Києва).

ДУХОВНО-ПРОСВІТНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

Організація та проведення протисектантської діяльності, профілактична робота в молодіжному середовищі ( лекції , зустрічі та диспути, бесіди з учасниками проектів ДПЦ, ознайомлення зі значенням таїнств Церкви в житті сім’ї). Першим кроком у духовно – просвітницькій діяльності стало започаткування у 2009 р. недільної школи «Соборна» на сьогоднішній день в рамках якої ініційовано проект цікавий місіонерський проект «Перші кроки в храмі» для людей у віковій категорії від 16 років. За період роботи центру було проведено низку просвітницьких бесід з провідними богословами як України так і за кордону в тому числі о. Олександр Авдюгін, о. Андрій Ткачов, о. Олександр Торік, бесіди з намісниками монастирів  Святої Гори Афон, православним місіонером із США Олегом Воскресенським та багато ін. Функціонує кінозал «Галерея історій» в рамках якого були представлені прем’єрні покази фільмів СІПВ УПЦ «Пасха», «П’яте Євангеліє», «Святі та праведники ХХ століття» зі спілкуванням з творчою групою, яка працювала над проектами. Починаючи з 2010року проводяться систематичні зустрічі вихованців недільних шкіл з просвітницькою основою «Покровські ігри», «Архістратига Михаїла», «Миколаївські ігри». В цілому за період 2009 – 2014рр. до духовно – просвітницьких зустрічей було залучено близько 20 тис. людей.

Перспективним проектом є просвітницькі бесіди зі священнослужителями із багатодітних родин на тему: «Як створити міцну та люблячу сім’ю» в рамках яких розкриваються найактуальніші питання для духовного розвитку православної родини. Слухачами є люди з різних парафій Київської єпархії в основному у віковій категорії від 18 до 45 років.

КУЛЬТУРНО-ПРОСВІТНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

Культурно-просвітницька діяльність спрямована на досягнення мети та виконання наступних завдань: організація та проведення культурно-просвітницьких заходів (концертних программ класичної музики, бальних салонів, вечорів української культури, театральних постановок, мистецьких акцій).  Організація культурного, розширення світогляду й культурного рівня  дітей та молоді шляхом сприйняття професійних зразків вокального, хорового, інструментального, хореографічного мистецтва й розвитку художньо-естетичного смаку.Головною метою культурно-просвітницької роботи є всесторонній особистісний розвиток учасників, формування ціннісних орієнтирів та  потреби в духовно-естетичному самовдосконаленні засобами музичного(вокального,хорового), хореографічного та театрального мистецтва.

На сьогоднішній день найяскравішими прикладами є наступні проекти: Різдвяний фестиваль «Віфлеємська зірка» –  мета: соборне святкування Різдва Господа нашого Ісуса Христа, прославлення Різдва засобами театрального дійства – «Вертеп», проведення просвітницької роботи з дітьми мовою театрального мистецтва, залучення недільних шкіл до духовно-просвітницького життя УПЦ. Пасхальний фестиваль «Візерунки Великодня»  включає в себе «Хорові зустрічі» – виступи дитячих хорових колективів та вокальних ансамблів, «Театральні зустрічі» – виступи дитячих театральних колективів, «Візерунки Великодня» – дитяча виставка – конкурс творчих робіт, «Конкурс авторської пісні» – метою якого є популяризація православної авторської пісні та конкурс анімаційного фільму (мультфільмів). Всеукраїнський фестиваль дитячої творчості «Джерело надій» спільний проект із благодійним фондом «Соняшник». Всього за період роботи було проведено 30 концертів-фестивалів у співпраці з благодійними фондами і організаціями, серед яких особливо запам’яталися «Зимові святки» і «Різдвяний янгол». Бальні салони та «Українські вечорниці» проходять що сезону, учасниками є православна молодь у кількості 200 – 400 чоловік. Концерти класичної музики – проводяться раз на місяць за у часті заслужених діячів мистецтва України та ін.

СТУДІЙНО-КЛУБНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Духовно – просвітницький центр пропонує недільні школи, дитячі студії, клуби та багато іншого, а саме: Недільна школа «Соборна», Недільна школа «Чути серцем» для людей з вадами слуху, Недільна школа «Світ на кінчиках пальців» для людей з порушенням зору, Клуб шанувальників класики та поезії «Душевна культура», Клуб гри в шахи «Ерудит», Клуб бального танцю для молоді «Ренесанс», Клуб рукоділля для жінок  старшого віку «Майстриння», Клуб авторської мистецтва, Клуб православного паломника «Шлях до святині», Кіноклуб «Галерея історій», Студія кліросного (знаменного) співу, Літературна студія «Серце слова», Іконописна студія «Соборна», Дитячий хор кафедрального собору УПЦ, колектив вокального мистецтва псальмо співу для людей старшого віку «Соборний благовіст», Клуб для люблячих батьків «Зростаємо разом» та ін.

Як приклади діяльності можна навести Клуб бальних танців «Renaissance» – У 2012 р. з ініціативи Духовно-просвітницького центру, а також хореографа Андрія Лісовського, було вирішено створити клуб бальних танців з метою підвищення культури спілкування сучасної молоді та підготовки їх до участі в балах. 7 лютого того ж року відбулося перше заняття, на яке прийшли люди без жодної хореографічної підготовки… І ті ж люди рівно через рік з успіхом змогли продемонструвати свій творчий ріст показовими танцями, виступаючи на різних заходах, благодійних балах і концертах.Клуб «Renaissance» став для учасників не тільки уроками танців двічі на тиждень. Це свого роду молодіжний рух, стиль життя в дусі відродження бальних традицій в сучасному світі. Крім хореографічних навичок, тут набуваються душевні цінності і культура взаємин. Всі учасники регулярно відвідують поетичні та літературні вечори, бальні салони, безпрестанно збагачуючи свій внутрішній світ…

Декілька років тому, на початку перших кроків у створенні просвітницького центру, я чітко усвідомлювала, що в сучасному світі просвітництво набуло нової форми та отримало нові завдання. Особливо це стосується молоді, адже серед нескінченої низки спокус, які щоденно супроводжеють молодих хлопців та дівчат, важко знайти потрібне місце та оточення однодумців. Бальні салони якнайкраще у сьогоднішній  час допомагають у вирішенні цієї проблеми.

Клуб авторського мистецтва,  учасниками якого є миряни і священнослужителі, які займаються просвітницькою роботою у вигляді проведення концертів, в тому числі і у місцях позбавлення волі, Дитячий хор Кафедрального собору УПЦ, ініційований просвітницьким центром для розвитку «дитячих» літургій, в тому числі, як сучасна форма проповіді для дітей, колектив «Соборний благовіст» виокремлює в своїй діяльності напрямок проповіді у вигляді виконання в рамках концертної програми старовинних фольклорних псальмоспівів та ін.

ВОЛОНТЕРСТВО ТА БЛАГОДІЙНІСТЬ

Протягом років роботи центром проведено низку акції на підтримку багатодітних та малозабезпечених родин.  У 2014 р. в рамках проекту «Руки милосердя»10  багатодітних родин, де виховуються від 12 до 3 дітей  отримали спортивний одяг та взуття завдяки співпраці з  благодійниками на кожну дитину.150 дітей з багатодітних родин отримали нове взуття. 20 багатодітних мам отримали новий одяг від партнера ДПЦ інтернет магазину «Дресс-код».В рамках проекту «Подаруй дитині радість» 150 дітей з багатодітних сімей навчалися вітрильному спорту за участю тренерів-професіоналів Київського Крейсерського клубу та за підтримки кампанії «Samsung», що надала технічну підтримку проекту. В рамках проекту діти отримали: теоретичні знання; вчилися керувати вітрилами; брали участь в змаганнях на крейсерських яхтах; виходили на прогулянку на крейсерських яхтах з батьками. Всього на сьогоднішній день центр опікується 150 дітьми з багатодітних родин у віковій категорії від 0 до 18 років.

Було проведено низку благодійних та просвітницьких акцій, серед яких найпомітнішими — стали «Добре серце», «Предпасхальний суботник», «Саджанці для особливих дітей», «Сімейне фото» та «Усміхнене дитинство» (за участі Синодального відділу релігійної освіти, благочинній Києва та недільних шкіл київських парафій); 20 благодійних концертів, серед  яких слід відзначити «Великодній подарунок» та «Благодать натхнення» та багато іншого.

Крок за кроком розвивається волонтерський рух «Руки милосердя» та «Матінки помічниці» (жінки старшого віку) в рамках яких відбувається допомога людям із неблагополучних родин (допомога одягом), людям похилого віку (допомога ліками). Організовуються Різдвяний та Пасхальний благодійні обіди для соціально – незахищених людей (бездомних). Дякуючи ктиторам просвітницького центру по можливості людям надається  допомога продуктами харчування втому числі і багатодітним родинам та ін.

ЦЕНТР РОЗВИТКУ СІМ’Ї «СІМ’Я В РАДІСТЬ»

Православний центр розвитку сім’ї «Сім’я в радість» створено 4 вересня 2011 року як один з проектів Духовно – просвітницького центру. Метою діяльності центру «Сім’я в радість» є сприяти розвитку сім’ї на всіх етапах  її життєдіяльності.До складу команди спеціалістів центр розвитку сім’ї входять психологи, соціальні педагоги, лікарі, науковці, священники -серед яких 5 кандидатів наук. Спеціалісти центру «Сім’я в радість»  – відомі професіонали в своїй сфері, які долучаються до практичної, методичної, інформаційної та просвітницької діяльності центру.

Православний центр розвитку сім’ї «Сім’я в радість» ініціював та провів  акцію в Міжнародний день сім’ї під час якої відбувся урочистий концерт до дня сім’ї та нагородження сімей грамотами Предстоятеля УПЦ Блаженнійшого Митрополити Володимира, які зробили вагомий внесок в розвиток сімейних цінностей та роботи з сім’єю.  Два роки тому було започатковано проект «Сучасна жінка мироносиця» та підтримується проведення акції в День Святих Жон Мироносиць, що відбувається в другу неділю після Великодня. В форматі проекту: відбувається відзначення жінок, які несуть активне соціальне служіння на славу Матері Церкви –  грамотами Предстоятеля УПЦ.

Напрямки діяльності центру розвитку сім’ї «Сім’я в радість»: Духовно-просвітницькі зустрічі на тему:«Як створити міцну та люблячу сім’ю» за участю досвідчених сімей духовенства та мирян. Слухачі можуть:  дізнатись про унікальну історію та життєвий шлях досвідченої сім’ї, почути про традиції та принципи сімейного життя, отримати відповіді на запитання.  В роботі даного виду діяльності взяли участь до2000 учасників, серед яких: студентська молодь,  молоді подружні пари, сімейні пари, викладачі вузів, журналісти. А також відео-версії зустрічей переглянули: до 4500 користувачів. Психологічна група «Міцна сім’я», в якій беруть участь люди , які хочуть дізнатись більше про сімейну психологію з точки зору православної та світської психології; отримати як теоретичні знання та взяти участь у тренінгових вправах та отримати відповідний досвід, що сприяє аналізу поведінки та виробленню корисних звичок. Заняття проходять  за участю православного психолога  Галини Оніщенко, к.психол.н.,  старшого наукового співробітника Інституту Психології ім. Г.С. Костюка та священика. На сьогоднішній день в роботі групи «Міцна сім’я» взяли участь більше 100 учасників. Духовні бесіди  з підготовки до Таїнства Вінчання центром «Сім’я в радість» ініційовано проведення духовних бесід з підготовки до Таїнства Вінчання. Мета таких бесід – розкрити зміст Таїнства Вінчання та розуміння сімейного життя во Христі; донести необхідність підготовки до Таїнства Вінчання нареченими. Бесіди відбуваються за попереднім записом та проводяться духівником  центру.

«Пологи в радість» – підготовка до пологів та батьківства. До програми лекційно-практичного курсу включено 12 занять  по 1,5 години на основні теми щодо фізичної, психологічної, духовної, соціальної підготовки до пологів та батьківства. Заняття проводять висококваліфіковані фахівці: психолог, лікар акушер-гінеколог, акушерка, педіатр, неонатолог, священик. За період роботи в курсі взяли участь 97 подружніх пар.

Клуб для батьків «Зростаємо разом» – започатковано у 2012 році. Клуб «Зростаємо разом» створено на підтримку батьків дітей  різного віку від народження до повноліття. В рамках клубувідбуваються тематичні  лекції, консультації з різних тем стосовно виховання, оздоровлення, всебічного розвитку дітей.  Форми роботи клубу: лекції; тренінги; обмін досвідом; консультування.До лекцій в клубі «Зростаємо разом» долучаються спеціалісти: психологи, педагоги, гомеопати, педіатри, реабілітологи, священики, досвідчені батьки.

Тренінги для дітей та підлітків. З 2011 року центром розроблено та впроваджено тренінгові програми для дітей та підлітків «Обираю здоров’я» – три тренінгові модулі, «Коли поруч небезпека», «Перші кроки до благодійності», «Школа грайлика», «Я і моя професія» – тренінг спілкування. Тренінгові програми розробляють та проводять відомі фахівці соціальної сфери Т.Л.Лях, к.пед.н., доцент кафедри соціальної педагогіки Інституту психології та педагогіки, Університету ім..Бориса Грінченка. В роботі тренінгів беруть участь священики, спеціалісти з  окремих галузей охорони здоров’я та соціальної роботи. Тренінги відбуваються під час шкільних канікул.Цікавість до тренінгів з боку батьків та дітей говорить про перспективність та результативність даного напрямку. На сьогоднішній день участь в тренінгах взяло більше 500 підлітків.

Психологічна службаВ центрі «Сім’я в радість» працює психологічна служба за участю православних психологів.  Православний психолог, психотерапевт щовівторка веде консультативну та психотерапевтичну роботу. На прийом звертаються люди різного віку. За звітний період відбулось 621 консультації. Характеристика проблематики: відчуття самотності; бажання особистісного зросту; налагодження дитячо-батьківських відносин; вирішення конфліктів в сім’ї; долання тривоги, страхів; діагностика розвитку дитини; профорієнтація; бажання підготуватись до глибокої сповіді тощо.  Консультативний прийом ведуть православні психологи, психотерапевти Бакумець Оксана Володимирівна, Оніщенко Галина Іванівна, Братусь Іванна Володимирівна та духівник служби.

Крім того, в рамках психологічної служби розроблено та проведено навчальну програму для православних психологів «Діалог – шлях на зустріч» (автор Бакумець О.В., співавтор Оніщенко Г.І.). В рамках програми було проведено вісім навчальних семінарів, де взяли участь спеціалісти психологи, лікарі, педагоги, соціальні працівники  в тому числі з різних регіонів України (Вінничини, Криму,  Волині, Луганську).

Літературний конкурс «Збережи життя – зроби свій вибір» започатковано в 2013 році (діє до кінця 2015р.) з метою привернення уваги широкої аудиторії до проблеми абортів . В конкурсі уже взяли участь літературні твори малої прози,  поезії та драми. В журі увійшли відомі православні письменники, журналісти  та богослови . В даний час підводяться підсумки конкурсу. У 2014 р.  розпочалась співпраці із Голосіївською районною державною адміністрацією в тому числі відділом у справах сім’ї над спільним проектом «Усиновленню ТАК». На сьогоднішній день проведено в рамках консультативної практики та усиновлено 2 дитини.

Сьогодні як ніколи ми усвідомлюємо, що головна умова виживання нашого суспільства – повернення до традиційних духовних і культурних цінностей попередніх поколінь, духовне відродження. Виконати цю умову можливо, тільки об’єднавши зусилля Церкви, різних установ, організацій, окремих людей-подвижників, що займаються духовно-моральним, просвітницьким, культурним вихованням населення. Команда галереї “Соборна” робить перші кроки та формує фундамент Духовно-просвітницького центру нашої Церкви при Кафедральному соборі, відкрита щодня, а декілька нових проектів знаходяться на стадії розробки та запуску.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *