В очікуванні Різдвяного дива: відкрито дитячу виставку-конкурс «Наше Різдво»

IMG_0717-00113 грудня у галереї «Соборна» з благословення настоятеля Кафедрального собору УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія відкрилася дитяча виставка-конкурс «Наше Різдво». До уваги відвідувачів представлені добрі дитячі роботи, підготовлені спеціально до одного з найбільших свят християнського світу – свята Різдва Христового.

Цього року, крім недільних шкіл, активну участь у традиційній різдвяній виставці галереї «Соборна» взяли вихованці дитячих будинків творчості та спеціалізованих інтернатів столиці та Київської області, такі як Голосіївський будинок дитячої творчості, Спеціальна школа «Життя» для дітей-аутистів, Київська дитяча школа мистецтв №2 імені М.І. Вериківського, академія творчості «Перспектива», центр громадської організації «Дзвони Чорнобиля» (м. Боярка), Палац дитячої та юнацької творчості Солом’янського району, ЦСДЮК «Щасливе дитинство», ДЮК «Романтик» та ін.

У день відкриття виставку відвідав Голова Парафіяльної ради та ключар Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового єпископ Бородянський Варсонофій.

Роботи діток сповнені добра, радості, світла та тепла в щирому очікуванні свята Різдва Христового. Дитяча виставка вражає різноманітністю та креативністю використаних технік декоративно-прикладного мистецтва і неабиякою фантазією її маленьких авторів. Дуже втішає, що з кожним роком суттєво зростає якість та загальний рівень дитячого мистецтва.

IMG_0605-001Цьогорічна виставка “Наше Різдво” вразила справжньою колекцією святих Миколайчиків. В яскравих та святкових малюнках діти зобразили всю свою любов, шанування та молитву до святого покровителя всіх діточок – святителя Миколая Чудотворця. Також на виставці представлені унікальні вертепи, один з яких був задіяній у створенні різдвяного мультфільму «Нині Бог родився» (Освітньо-мистецький центр «Шанс»).

Дитячі творіння показують глибину дитячого розуміння змісту свята Різдва. Діти знають, що справжнє диво не в подарунках чи веселощах, а у Народженні Богонемовляти Христа, Який прийшов на грішну землю заради нашого спасіння.

Дитяча виставка-конкурс “Наше Різдво” триватиме до 11 січня.

IMG_0489Ольга Карасевич – один з керівників молодшої групи недільної школи при храмі святих безсребників Косьми та Даміана:

«Для нас це не перший подібного роду захід, наші дітки чекають, приймають участь у конкурсах, виставках, які влаштовує галерея «Соборна», тому що це можливість продемонструвати свої вміння, таланти, побачити своїх друзів і отримати подарунки. Вони дуже люблять власне перемагати, брати участь і з нетерпінням чекають кожного оголошення нового конкурсу.

Ми цього року вирішили використовувати природні матеріали, більше працювали ручками, дещо ткали, використовували тубуси від фольги та шматочки тканин для того, щоб зобразити біблійну оповідь про Народження Ісуса. В цьому році в нас більше природніх матеріалів – ми використовували й шишки, й жолуді.

Кожного разу на уроці ми проговорюємо біблійні мотиви, біблійні притчі. Таким чином, творчість для нас – це закріплення вивченого матеріалу, як на землі з’явився Господь, наш Спаситель, ми показуємо, що все добре зароджується в нас з Народженням Христа і ми маємо ці зернинки добра плекати і зрощувати в собі.

Різдвяні виставки для нас особливо важливі, тому що це одне з найбільших свят, якого з нетерпінням чекають наші діти, це свято в першу чергу для дітей, воно вчить нас бути добрішими, світлішими, відкритішими до оточуючих і ділитися всім, що маєш, і радістю в тому числі.

Бажаю відвідувачам виставки «Наше Різдво» радості, миру, неймовірних вражень, тому що роботи з року в рік за якістю стають кращими, розширюється сам спектр технік, які задіюють наші діти – це дуже приємно. Різдвяні побажання – миру, злагоди, доброти!»

IMG_0468Анастасія Чухрій (15 років) – учасниця виставки, парафіянка храму святого Пантелеімона (Феофанія):

«О галерее «Соборная» я узнала сравнительно недавно и решила принять участие в Рождественской выставке. Мама меня записала на рукоделие,сначала я не хотела ходить, но потом увлеклась. Я уже занимаюсь рукоделием 5 лет, на данный момент пока времени нет ходить на занятия, но пока дома занимаюсь вышивкой.

Меня заинтересовала выставка, и, чтобы роботы не пылились, решила их показать, возможно, подать новые идеи. Например, как можно сделать сову или ангела из папье-маше, из фетра можно сделать всякие игрушки и даже использованные лампочки можно разрисовать на новогодние елочные украшения.

Рождество – это семейный праздник. На выставку приедем с братьями, мамой, может с папой получится, проведем время с семьей»

IMG_0485Яна – мама одного з вихованців Недільної школи храму на честь ікони Божої Матері «Взискання загиблих»:

«Наши детки готовились, старались, они очень любят принимать участие в конкурсах. У нас очень много деток, которые умеют рукодельничать. Мы получали номинации, нам давали премии, поэтому у детей и задор есть. Среди наших работ – декупаж вместе с оформлением работы – целая история. Это девочка у нас рукодельница – она ходит на все курсы – и вязание крючком, и петриковская розпись. Детки очень творческие, любят все это делать.

Своими работами они хотят донести красоту, дружбу, добро, показать другим деткам, как можно полезно проводить досуг. Значение – показать таланты, какие у нас есть, пообщаться с другими детками, чему-то другому научиться.

Рождество для детей – это всегда радость и веселье. Мы стараемся им донести, что Рождество – это, в первую очередь, доброта, человечность, молимся, чтобы Господь направлял их и показывал все это».

Олена Борисівна – керівник недільної школи «Маяк» при Спасо-Преображенському храмі Києва:

«Сами работы наших деток заставляют нас активно думать и об их представлении, чтобы люди видели, как детки стараются, как они всеми силами пытаются показать свою любовь к вере, к Богу через свой труд творчества. Это работа не только руками, это скорее работа души, сердца.

Техники у нас абсолютно разнообразные. Например, коробочка «Лоскуток» сделана из маленьких кусочков ткани с такой любовью, видно, что девочка готовиться стать в семье очагом любви, заботы, ласки, терпения. Ведь чтобы сделать такую коробочку нужно много терпения и любви в душе, чтобы донести это до конечного результата. Также у нас представлены елочки, рамочки для икон в технике декупаж. Руководитель нашего отдела по рукоделию Лариса внесла совершенно новую мысль: использовать декупаж именно для рамочек для икон, чтобы каждый ребенок оформил иконочку, которая ему понравилась в недорогом исполнении. Это может быть подарок родителям, друзьям, и себе – на память о участии в этой выставке.

Своими работами детки передают любовь, трепет, веру в Господа нашего Иисуса Христа. Это самое главное. Вера их греет, вера их собирает, верой они радуются. Прекрасно, что этот ориентир действительно не изменный.

Участие в выставке «Наше  Різдво» для нас имеетважное значение, потому что для детей это большая радость, это не просто участие, им говорят: «Вы постарались, на фоне других работ ваши работы были достойно представлены, все отметили, что вы поднялись на еще одну ступеньку своих творческих возможностей».

Наша воскресная школа существует уже достаточно долго – более 10 лет. Детки у нас очень разные, потому что храм у нас находится в таком месте – кто не проходит, все заходят, слава Богу. Очень приятно, когда мы видим, что идет семья по парку, родители гуляют на природе, а ребенок тянет двух родителей к храму. Это очень радует, что родители остаются в храме, а ребенок несет родителям радость через свои творческие труды. Мальчики  у нас заняты плотницким делом, девочки – в основном рукоделием, шитьем. Общее у них – это хор, они очень любят петь. Также любят театральные действа. Рождество – это всегда спектакль, взрыв эмоций у детей, они показывают все, что накопили за год, все это несется, конечно к вертепу, всем нам радостно. Все это милостью Божьей, молитвами нашего настоятеля отца Сергия». 

Дарія Кривошея

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *