Особлива дитяча молитва цього дня – про мир в Україні у Кафедральному соборі УПЦ

1-IMG_807327 вересня, у свято Воздвиження Животворящого Хреста Господнього, у Свято-Андріє-Володимирському храмі Кафедрального собору УПЦ відбулася «дитяча» Божественна Літургія. Вперше після літніх канікул діти об’єдналися в соборній молитві під невидимим куполом собору. Урочисте Богослужіння очолив Голова Парафіяльної ради та ключар Кафедрального собору єпископ Бородянський Варсонофій у співслужінні кліру храму.

Особлива дитяча молитва цього дня – про мир в Україні. За Богослужінням діти просили у Господа миру та злагоди своїм сім’ям та всьому народу.

Вже не вперше супроводжував дитячу Літургію у Андріє-Володимирському храмі дитячий хор храму святих мучеників Косьми та Даміана під керівництвом матінки Наталії Мільошкіної.

Приєдналися до молитви і маленькі вихованці Недільної школи для нечуючих «Чути серцем», що діє при Духовно-просвітницькому центрі собору.

1-IMG_8074Особливість так званих «дитячих» Літургій у тому, що діти стають повноцінними учасниками Богослужіння, якнайкраще долучаються до живого спілкування з Богом. Діти допомагають по храму, у вівтарі, співають у хорі та читають молитвослів’я. Про важливість дитячих служб та їх традицію у Кафедральному соборі нам розповів благочинний Свято-Андріє-Володимирського храму протоієрей Павло Білий.

– Як започаткувалася традиція дитячих Літургій у Кафедральному соборі?

– Минулого року ініціатива започаткування дитячих Літургій виникла зі сторони керівника Духовно-просвітницького центру собору Ксенії Зозулі. За підтримки єпископа Варсонофія звернулися за благословінням нині покійного Блаженнішого Владики Володимира, Митрополита Київського і всієї України. Він благословив, і з жовтня 2013 року ці Літургії почали служитися у Свято-Андріє-Володимирському храмі собору.

1-IMG_8066– Які цілі таких Богослужінь?

– В першу чергу, ціллю таких Літургій є максимальне притягування діток до участі в Літургіях, щоб вони співали, читали, прислуговували у вівтарі, допомагали священикам. Щоб вони не просто стояли на службі, тому що їх привели батьки, а щоб їм було цікаво. Звичайно, такі Літургії взагалі мали б бути постійно, тому що коли дитина приходить в храм, вона має чимось займатися. Ми знаємо по собі, як інколи буває важко вистояти службу. Але ж ми люди вже свідомі та дорослі, ми можемо сказати собі, що це потрібно для нашої душі. А діткам важко знаходитись на службі, тим більше вистояти весь об’єм Богослужіння.

Також ціллю дитячих Літургій є надання дитині розуміння самого Богослужіння. Минулий цикл дитячих Літургій супроводжувався поясненнями. Священик після молитви «Отче наш», після запричасного вірша виходив на амвон і в загальних рисах пояснював певну частину Літургії.

1-IMG_8070– Які особливості дитячих Літургій чекають на дітей у новому церковному році?

– В самій Літургій немає особливих молитов, які б стосувалися тільки дітей. Літургія є Літургія. Цей літургічний дух залишається, як на звичайній Літургії, так і на Літургії, яку ми називаємо дитячою. Але додаються моменти, про які я говорив раніше. Поки-що дитячі Літургії проходитимуть як і раніше, хоча є певні ідеї, які, з Божою допомогою,в подальшому ми будемо втілювати в життя.

1-IMG_8056– Дитячі Літургії у Андріє-Володимирському храмі проходять вже майже рік. Чи вже помітні результати у цьому напрямку служіння?

– Звичайно, результат є навіть від відслуженої однієї Літургії. Духовний результат відчувається на рівні священика,який служить, і тих людей, які знаходяться на Літургії. Якщо говорити саме про дитячі Літургії, я думаю, результат також є. Дітки, які беруть участь в цих Богослужіннях, зокрема наші маленькі хористи з храму св. Косьми і Даміана, з нетерпінням чекали початку дитячих Літургій, за літо скучили за цими службами. Це вже результат. Діти бачать, що вони залишають часточку своєї душі в кожній проспіваній Літургії. Зараз у дітей закладається той міцний фундамент, на якому вони будуватимуть своє подальше духовне життя, ту конструкцію, яка в останній день має бути оцінена Богом – як кожен із нас зумів збудувати свій внутрішній храм.

1-IMG_8082– Яка тема пояснювалася дітям сьогодні?

– Як і кожна Літургія, ця служба присвячувалася певній події життя Церкви. Сьогодні – це Хрестовоздвиження. Для дітей це важливе відкриття з церковної історії, але важливо, щоб вони зрозуміли догматичну сторону цього свята, його богословський контекст. Щоб вони вже зараз звикали до того, що кожна людина має нести свій хрест.Як Христос, спасаючи людський рід від гріха, прокляття і смерті, безгрішним прийшов, постраждав на цій землі, помер і воскрес, так і нам, щоб досягти Раю, потрібно піднятися на Голгофу. Іоанн Кронштадський говорить, що немає християнства без хрестоносіння, а Силуан Афонський говорить, що в Раю не буде нерозп’ятих. В Рай ми попадемо тільки через розп’яття разом з Христом, розп’яття своїх гріхіві очищення через духовний подвиг своєї душі. Ми намагалися донести це діткам легкою мовою, щоб вони вже починали жити за заповідями Божими.

– Ваші побажання дітям та батькам з нагоди початку нового циклу дитячих Літургій…

– Нагода побажання нікуди не зникає і потім не з’являється, вона є завжди. Тому хотілося б побажати батькам, щоб вони максимально давали можливість дітям відвідувати храм Божий, поки в них є до цього прагнення, а дітям – щоб вони, незважаючи на те завантаження, яке в них є в шкільному навчанні, завжди любили Божий храм, зберігали в собі ті дитячі якості, які в них є: безпосередність, щирість, наївність, довіру, бачення світу в позитивному відображенні, щоб вони не затьмарювали її якимись гріхами, страстями, які вже є в нас, дорослих. Христос нам сказав: «Будьте як діти, бо таких є Царство Небесне». Нам дорослим вже важче відновити те, що ми втратили, відкопати це в гріховному бруді, який за роки дорослого життя скупчився в душі. Але в чистих дітках процвітає добро, і треба його зберігати.

Дарія Кривошея

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *