«Прожити життя одним духом…»

IMG_7963-001Одна з найважливіших складових нашого життя – сім’я. Якщо людина щаслива у сімейному житті, скоріше за все вона щаслива й у всьому іншому. Адже справжня родина – це завжди надійна підтримка, натхнення і мотивація для розвитку.

У галереї «Соборна» 24 вересня відбулася духовна бесіда «Як створити міцну та люблячу родину». Цикл традиційних зустрічей, організованих Православним центром розвитку сім’ї «Сім’я в радість», у цьому творчому сезоні розпочав настоятель храму на честь свв. мчч. Адріана і Наталії, голова відділу духовно-фізичного виховання молоді Київської єпархії протоієрей Роман Матюшенко. Почерпнути важливий досвід сімейного життя до галереї «Соборна» прийшла молодь, дорослі та навіть зрілі люди, адже свою малу Церкву – сім’ю – ми будуємо чи не щодня.

Отець Роман розповів історію створення своєї родини та поділився безцінним сімейним досвідом. «Стосунки повинні починатися з молитви та запитування у Бога, як бути далі. У кожної сім’ї повинен бути духовний отець, адже інколи сім’ї самостійно не можуть знайти вихід з якогось складного становища. Якщо подружжя ходить до духівника, який знає їхнє життя, тоді для родини немає невирішуваних питань» – говорить священик.

Торкнулися у бесіді і питань ієрархії, правильного розподілу ролей у сім’ї. Отець Роман зазначає, що головне, щоб все було з любов’ю і повагою одне до одного:

«Коли Господь створив Адама, то всі ми знаємо, що Він створив з Його ребра помічницю – Єву, яка повинна була розділяти з ним радість земного буття. Апостол Павло, навчаючи нас, як будувати сімейні стосунки, каже: «Мужья, любите своих жен, а жены – повинуйтесь мужьям». Під час Таїнства шлюбу ми чуємо:«Жена да убоится свого мужа». Тут мається на увазі не рабський страх, а страх любові». Підкорення у любові отець Роман порівнює з ангельським світом, який не має гордості і з любов’ю виконує Божу волю.

Щоб зберегти справжню любов у сім’ї, потрібно працювати. Як зазначає батюшка,
«У християнстві є такий духовний закон. Якщо людина карабкається, біжить і піднімається до Бога, вона вдосконалюється і стає святою. А якщо людина нічого не робить, не докладає зусиль, то вона миттєво або повільно йде вниз. Тому і в сімейному житті потрібна праця – одне з одним і над собою».

IMG_7965-001Після вінчання на подружжя чекає спільне трудове життя. Як пронести свою любов через роки, часом складні і буденні? Отець Роман радить: «Потрібно прожити життя одним духом».

Неодмінною перевагою бесід «Як створити міцну сім’ю» є можливість задати питання, як на пряму, так і анонімно, та відразу отримати на нього відповідь священика.  Впродовж зустрічі піднімалися різноманітні та цікаві питання: стосовно православних сайтів знайомств, вміння поступатися, оптимальної кількості дітей у родині, вінчання та вагітності. Та знайоме питання, яке зустрічається чи не кожної зустрічі: «Як впізнати, що це твоя друга половина?» Такий собі «час вибору» на все життя. Серед багатьох порад, отець Роман зазначає, що можна поїхати разом у паломництво і внутрішньо відчути, чи підходите ви одне одному. Також не зайвою буде бесіда з духівником.

Звичайно ж, не обійшлося без улюблених дотепних моментів. Так, наводячи приклад поступливості, батюшка говорить: «Если жена устала, не может помыть посуду, ничего страшного, если  супруг поможет однажды». Останнє слово підхоплюється залом, викликаючи посмішки та добрий сміх.

У завершення бесіди отець Роман додає, що за дієвою допомогою у складних питаннях люди завжди мають звертатися до духовенства, яке послане Богом для того, щоб навчати народ Божий, як стати святим і дійти до Небесного Царства.

Не дивлячись на холодний осінній вечір, учасники бесіди зігрілися приємною атмосферою й теплим спілкуванням та по завершенні бесіди ще довго не розходилися по домівках. Не втрачаємо нагоди і цікавимося їх думкою:

IMG_7993-001Вікторія, учасниця бесіди:

Найголовніше, що мені сподобалося, це те, що кожен в сім’ї має своє місце, свої обов’язки. Для того, щоб сім’я була міцною, перш за все потрібно їх виконувати і не перекладати провини на когось. Священик говорив, що в будь-яких питаннях потрібно підходити до свого духівника. Ми дуже часто боїмося підійти до духівника, задати якесь питання, думаємо, що воно дуже дріб’язкове, незначне, не хочеться турбувати. Важливо все-таки радитися зі священиком. Тож я вже подзвонила своєму духівнику і попросила його зустрічі.

IMG_7994-001Сергій і Оксана, учасники бесіди:

Мне понравилось. Очень хорошо, вдохновляет, такие встречи напоминают о том, что мы в повседневной жизни забываем – простые истины, вопросы, которые интересуют. Это еще раз говорит о том, что многие вопросы, которые касаются семьи, можно решать благодаря священникам, которые могут дать разумный совет, как вести себя в той или иной ситуации. Могу сказать, что нужно быть ближе к Богу. Бог есть Любовь, и любая семья, где есть любовь и Бог, обречена на счастье  и   радостные отношения.

IMG_7996-001Іван і Олена, учасники бесіди:

Понравились моменты о решении конфликтов, хорошие практические советы – они были полезны. Хотелось бы немножко больше узнать о духовной жизни, например, как именно должен вести себя глава семьи. Слава Богу, Бог дает нам терпения, мудрости поступать именно так, как рассказывал отец Роман. Когда батюшка говорил, я сразу проецировал это на нашу семью, наши бытовые ситуации. Понимаешь, что нужно было поступить не так, или наоборот, что мы правильно поступили. А я думаю, супруг именно так и поступает (сміються). Такой анализ нашей семейной жизни, очень хорошие примеры. Теорию можна и в книжке прочитать, а с примерами из жизни это намного ценнее и полезнее. Пока слушаешь, духовно подпитываешься, это дает больше силы для того, чтобы воплощать это в жизни. Мой личный совет – сделать все, чтобы твоя супруга была счастлива, искать компромиссы во всем, не держать обид, если что-то не так. Тогда ты вдвойне получаешь отдачу.

Незабаром на сайті – відеоверсія бесіди та спеціальне інтерв’ю з отцем Романом

Дарія Кривошея

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *