Духовне життя під час вагітності

IMG_7922-001Щоразу в курсі для майбутніх батьків «Пологи в радість» бере учать священик, розповідаючи про важливі аспекти духовного життя під час вагітності. Цього разу це важливе заняття провів один із духівників Православного центру розвитку сім’ї “Сім’я в радість” ієрей Сергій Дерменжи, клірик Свято-Андріє-Володимирського храму Кафедрального собору УПЦ. Про православний погляд на вагітність та спільну підготовку до пологів благочестивого подружжя отець Сергій розповів нам у спеціальному інтерв’ю.

Який православний погляд на вагітність?

Вагітність — важливий, з християнської точки зору період в житті родини, це і виконання заповіді Божої і благословення Боже для подружжя «І поблагословив їх Бог, і сказав Бог до них: Плодіться й розмножуйтеся, і наповнюйте землю, оволодійте нею…» (Буття 1:28). І як будь-який православний уважно ставиться до свого спасіння та виконання Божих заповідей, так само уважно треба поводитись під час вагітності православній родині.

На що необхідно звертати увагу вагітній жінці у духовному житті? Як молитися в цей період?

Життя жінки під час вагітності дуже схоже на ідеал життя християнина. Лікарі кажуть, що треба уникати хвилювань і стресів — Церква каже, що головне — спасіння, а інше неважливо для душі людини. Лікарі кажуть, що треба уникати усього шкідливого для здоров’я — Церква каже, що потрібно  частіше приходити до храму і пропонує Таїнство Таїнств – Тіло і Кров Христову, бо «Бог життя вічне нам дав, а життя це у Сині Його»  (1 Івана 5:11).

І, звичайно, треба замислитись над своїм духовним життям, знайти більше часу на справи свого спасіння, на спілкування з Богом у молитві.

IMG_7926-001У свою чергу, чи змінюється духовне життя чоловіка, який очікує народження малюка? 

Чоловік повинен усвідомлювати, що в цей важливий період жінка ще й виконує справу свого спасіння, бо Святе Письмо каже «…жінка попала в переступ. Та спасеться вона дітородженням, якщо пробуватиме в вірі й любові…» (1 Тимофію 2:14,15), тож, потрібно більш уважно, з розумінням, ставитися до дружини, допомагати боротися з фізичними та психологічними проблемами періоду вагітності та пологів.

Як чоловікові і дружині спільно готуватися до пологів?

У період вагітності треба намагатися якомога частіше причащатися Святих Христових Таїн; напередодні пологів, на останніх тижнях, добре було б прийти до храму та відслужити зі священиком молебень перед пологами, попросити допомоги Господа та Божої Матері у цей важливий період життя.

Багато жінок бояться пологів. Як правильно боротися з цим страхом?

Ми завжди боїмося чогось нового, невідомого, та ще й фізично-тяжкого – це істотно, але треба пам’ятати, наскільки це важливо. Якщо підійти до підготовки до пологів серйозно і захотіти позбутися багатьох страхів, потрібно дізнатися, що ж таке пологи і як вони відбуваються, що може статися під час пологів – в цьому допомагають заняття у школі для вагітних «Пологи в радість».

Щоб Ви побажали сім’ям, які чекають появи на світ немовлят?

Звичайно, Божої допомоги у цей відповідальний період та здорових і радісних малюків, а батькам – мудрості у вихованні майбутнього православного християнина та Христової любові одне до одного!

Бесіду вела Дарія Кривошея

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *