До дня святкування Хрещення Київської Русі, галерея «Соборна» пропонує до уваги відвідувачів виставку «Сила духу у вірі нашій!». (+ВІДЕО)

1-DSCF3875У виставковому центрі культури галерея “Соборна”, розпочала роботу традиційна тематична виставка картин харківських художників, присвячена святкуванню Хрещення Київської Русі.  Символічна назва «Сила духу у вірі нашій!» наштовхує на роздуми. Майстри пензля особливу увагу та любов виразили в зображеннях Української природи, квітів, які прожиті рука-обруку із духовним життям. Також художники представили серію робіт виконаних в техніці “офорт”. Їхня особливість це занурення через призму полотна в глибоку сутність розуміння таїнства хрещення наших предків та духовного росту особистості.

1-DSCF4003На розсуд відвідувачів були представлені роботи пяти майстрів пензля Харківщини. Серед них Тупіцин Віктор, Старченко Вячеслав,Задніпряна Ірина,  Думбур Олена та Думбур Харитон.

У відкритті виставки взяв участь голова парафіяльної ради Кафедрального собору єпископ Бородянський Варсонофій, художник – співавтор виставки Тупіцин Віктор Федорович, художниця Рудницька Жанна Олександрівна, автор портрету Блаженнішого Митрополита Володимира…

 

Як зауважила Інна Іванівна Брич, менеджер виставкової зали галереї “Соборна”: -“В акварелях майстрів, невагомих, прозорих та іскристих, що виконані з артистизмом та легкістю, відчувається і серйозне, вдумливе осмислення, і класичний досвід попередників, і освіта художника-монументаліста, і багаторічна праця педагога-постановника натури, викладача композиції. У продовж місяця відвідувачі галереї “Соборна” мають унікальну можливість через призму картин побувати в різних куточках нашої матінки України та поринути в часи Хрещення Київської Русі.”.

 

***

1-123

Тупіцин Віктор Федорович

Тупіцин Віктор Федорович: У 1970 році закінчив Харківський художньо-промисловий інститут, факультет «Інтер’єр та обладнання», спеціальність – художник декоративного мистецтва. У своїй творчості розвиває традиції українського ліричного пейзажу. Його вчителями були заслужені художники України: О.А. Хмельницький та А.М. Константинопольський. Художник-реставратор. Багато років присвятив відновленню давньоруського живопису в рамках Слобожанщини, член художньо-реставраційного об’єднання «Red Horse» 2008-2012 рр.

Творчі роботи знаходяться в приватних колекціях України та за кордоном. Активно бере участь у щорічних обласних та всеукраїнських виставках.  Краєвиди, натюрморти, портрети, композиції, іконопис, декоративно-прикладне мистецтво – таким є жанровий діапазон художника. Тематика його творів широка вони присвячені всьому, що складає базові загальнолюдські цінності – духовність, материнство, любов до своєї землі та людей. Роботи виконані в різних художніх техніках – олією, аквареллю, графічними матеріалами, що свідчить про неабияку ерудованість та емоційну самодостатність натури.

Теми духовності художник торкається у портретах та живописних картинах, присвячених «дорозі до храму» звичайної людини, для якої «воцерковлення» пов’язане з великими святами та супутніми їм обрядами. Це освячення води, пасок, де майстер пише і замерзлі в очікуванні фігури жінок біля храмового ганку, і по-весняному прозорі струменіблагодатного повітря, в яких купаються зеленіючи гілки верби, як символ вічного оновлення життя.

foto

Старченко Вячеслав

Старченко Вячеслав: Народився в 1970 році. Живе і працює в Харкові. 1987-89рр. – Навчання ХДХУ на відділенні ХВ (художнєоформлення). 1989-96рр. – Навчання в ХХПІ (ниніХарківськаакадемія дизайну і мистецтв), спочатку на відділенні «Промдизайн», потімперевівся на «Графіку». Учасникміських, республіканських та міжнароднихвиставок. Працює в різних жанрах і техніках, але перевагувіддає офорту. З 2008 року є членом національної спілки художників України. З 2007 року входить в міжнароднуа соціацію «Мистецтво народів світу» як віце-президента. Регулярно бере участь у виставках з 1998 року. З 1998 – 2008рр. – Участь у «Miniprint» ADOGI – (Барселона). 2001р. – Всеукраїнська різдвяна виставка (м.Харків).2002р. – Всеукраїнська різдвяна виставка (м.Київ). 2003р. – Лютий – виставка молодих українських графіків в будинку Нюренберга (м.Харків). 2004р. – Персональна виставка в харківському художньому музеї. 2005р. – Всеукраїнська виставка «Мальовнича Україна» та інш..

Харитон Думбур

Думбур Харитон Федорович

Думбур Харитон Федорович: У 1973 р. закінчив Луганське художнє училище (викладачі:. РПогастюк, Т. Капканець). У 1983 р. закінчив ХХПІ (нині ХДАДМ) за фахом “Інтер’єр та обладнання”. Після закінчення ХХПІ працював у Харківському художньо-рекламному комбінаті. Займався станковим та монументально-декоративним живописом, а також оформленням інтер’єрів. Харитон – постійний учасник міських, обласних, національнихі міжнародних виставок.

Багато творів Харитона знаходяться в приватних колекціях в Україні та за кордоном. У 2004 р. брав участь у міжнародній виставці українського мистецтва “Розмаїття кольорiв” в рамках культурної програми Олімпійських ігор в Афінах.

На даний момент працює викладачем у дитячій художній школіі м. І. Рєпіна в Харкові. Харитон Думбур працює переважно в жанрі пейзажу і натюрморту. Його роботам властива м’якість колірних і світлових поєднань, вони наповнені повітрям і світлом. У багатьох роботах, порядіз захватом кольору,насолодою його чистотою і звучанням, художник реалізує досвід глибинного розуміння природи і буття, їх співзвучності з людським життям.

3

Задніпряна Ірина

Задніпряна Ірина: Навчалася в Художній школі ім. Рєпіна №1, викладач Тупіцин В. Ф. Потім закінчила Харківське Художнє Училище за спеціальністю – художник-живописець, викладач. У 2011 році здобула кваліфікацію спеціаліста в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури м. Київ за спеціальністю – вільна графіка, майстерня А. В. Чебикіна. З 2008 року бере активну участь у республіканських виставках. В 2008 році відбулася персональна виставка в Харківському Художньому музеї.  З 2013 року бере участь у різноманітних виставках та проектах.

Ірина також працює як викладач образотворчого мистецтва з учнями різного віку, прививаючи художній смак і любов до прекрасного. Має великий досвід і практику роботи з натурою: портрети, пейзажі, натюрморти. Життєва позиція художниці – це віра в світле, оптимізм, самоствердження як особистості, пошук нових рішень для втілення своїх творчих ідей.

 

Детальніше (044)529 03 59

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *